Welkom bij de Nederlandse review van Brain.fm.
In deze recensie deel ik je mijn ervaringen met de online tool. Ook heb ik een video opgenomen waarin ik je meeneem in de betaalde versie.
Zelf was ik namelijk zó enthousiast over Brain.fm, dat ik niet lang heb gewacht om een jaarlijkse betaling aan te gaan.
Bekijk deze review goed voordat je overgaat op kopen. Ontdek eerst of het überhaupt voor jou is weggelegd.
Waarom zou Brain.fm nuttig zijn?
In dit tijdperk wordt het steeds lastiger om je te concentreren. Jezelf afsluiten en volledig op iets focussen is vaak moeilijker dan je denkt. Vooral wanneer je een productieve dag voor de boeg hebt kunnen geluiden en zelfs (andermans) muziek ervoor zorgen dat de dag minder productief verloopt dan je zou willen.
Dit kan weer leiden tot uitstelgedrag en zo krijg je nog niets gedaan.Stel je voor.. je bent op kantoor of werkt thuis en je hebt je voorgenomen om de komende twee uur flink te gaan knallen, zodat je goed (en hopelijk zelfs voorop) schema ligt. Maar wanneer je net 5 minuten bezig bent, begin je dingen te horen.
Collega’s die aan het kletsen zijn. Een andere collega pakt een snack en maakt de meest hinderlijke kraak- en eetgeluiden. Vervolgens word je weer afgeleid door iemand die zijn stoel verzet zonder de stoel op te tillen. Dit soort dingen zorgt ervoor dat je afgeleid bent, geïrriteerd raakt en je je niet meer kan concentreren.
En dat is slechts een greep uit de geluiden die kunnen zorgen voor afleiding. Er kunnen van allerlei zaken ten grondslag liggen aan waarom jij je niet fatsoenlijk kunt concentreren op jouw werk.
Doel van dit artikel
Met de ontwikkeling van Brain.fm is een belangrijke code gekraakt in de wetenschap.
Zo kun je met het luisteren naar de juiste muziek juist jouw productiviteit verhogen. Daarnaast helpen bepaalde geluiden bij het meer tot rust komen, dieper slapen en ‘opladen van je batterij’.
In deze review vertel ik je alles over mijn persoonlijke ervaringen met Brain.fm en waarom ik een premium account heb gekocht.
Brain.fm in één oogopslag
Brain.fm heeft een hoofdwebsite en een eigen app, waar je speciaal ontwikkelde muziek kunt luisteren om je te helpen bij hetgeen wat je moet doen. Kort gezegd zorgt Brain.fm ervoor dat je met hun muziek in de beste mindstate komt voor jouw gewenste doel.
Je kunt de gewenste muziek gebruiken voor vijf hoofddoelen:
Focus. Om te luisteren tijdens werk of wanneer je creatief bezig bent. Hiermee zorg je ervoor dat je de volledige aandacht bij je werk houdt en het maximale uit je tijd haalt. Of het nu gaat om studeren of werken, het zorgt ervoor dat je je aandacht erbij kan houden.
Relax. Om te luisteren tijdens je pauze of wanneer je echt even behoefte hebt aan een rustmomentje. Wanneer je je opgelaten voelt en je je graag wilt ontspannen, kun je een relaxsessie opzetten. Hiermee kom je sneller tot rust en vergeet je de hectiek waar je zojuist uitkwam.
Slapen. Voor tijdens je slaap. Ja, zelfs om te (gaan) slapen heeft Brain.fm muziek ontwikkeld. Hierdoor raak je in een diepere slaap en zal je je uiteindelijk een stuk meer uitgerust voelen in tegenstelling tot wat je gewend bent.
Recharge. Vergelijkbaar met een powernap, waarbij je sneller uitgerust bent door middels van de muziek van Brain.fm.
Meditate. Hiermee kom je sneller in je “chi” en heb je de volledige aandacht op het ontspannen en het mediteren. Door Brain.fm raak je dieper in trance en ligt de concentratie volledig op het mediteren.
De muziek van Brain.fm
Zoals gezegd zijn er vijf categorieën (of doelen) waar je uit kunt kiezen. De muziek verzet de frequentie van je hersengolven en zorgt ervoor dat je in een diepere staat komt voor hetgeen wat je voor ogen hebt.
Daarnaast kun je ook instellen hoe lang je de muziek wil laten spelen. Zo zie je hoe gevarieerd Brain.fm is. Ga je voor een snelle ‘recharge-sessie’ in de middag? Dan kies een kwartier of half uur. Voor het slapen gaan kun je gaan voor 7, 8 of zelfs 9 uur. Of plan 2 uur in voor ‘Drone-Focus’ en neem daarna break.
De techniek achter Brain.fm (en werking op mensen)
Brain.fm is een wetenschappelijk onderlegd stukje techniek, waarbij de makers functionele muziek hebben gecreëerd.
Heel technisch gesproken zorgt de ontwikkelde muziek voor het opwekken van een sterke neurale fasevergrendeling.
In gewoon Nederlands betekent het je neuronen normaal gesproken samen activiteiten kunnen uitvoeren. Als dat versterkt wordt, zorg het ervoor dat de afleiding in geluid verdwijnt. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de muziek van Brain.fm uniek is en speciaal is gemaakt om je in de gewenste mentale toestand te brengen.
De muziek die je in Brain.fm terugvindt is op basis van wetenschappelijk onderzoek ontwikkeld. Het helpt je verschillende doelen bereiken. Het kan zelfs burn-out klachten voorkomen.
Vooral voor mensen met slaap- en concentratieproblemen is Brain.fm een uitkomst. Heb je moeite met korte (rust)momenten pakken. Ga dan voor de meditatiesessie of recharge-muziek.
De ontwikkelaar – Adam Hewett
Aan het hoofd van Brain.fm staat Adam Hewett en noemt Brain.fm hun geheime wapen.
Hij heeft de afgelopen 18 jaar gewerkt aan hersenstimulatietechnieken ten behoeve van videogames.
En tijdens het werken ontdekte hij dat muziek de mentale toestand kon veranderen.
De gedachte hierachter is dat we middels voldoende gegevens en testen kunnen versterken wat reguliere muziek doet – en dat is exact wat Brain.fm (op zijn eigen manier) doet.
Wat zegt de wetenschap?
Er is onderzoek geweest naar de werking van Brain.fm. Dit hebben ze gedaan door de hersenactiviteit te meten tijdens diverse luistersessies. Zo is de hersenactiviteit gemeten bij luistersessie van pink noise (oftewel roze ruis), bij Spotify en Brain.fm.
Tijdens deze sessies heeft men gekeken naar hoe sterk de neurale fasevergrendeling is.
Want hoe sterker de vergrendeling van neuronen is, hoe meer geconcentreerd en productiever je kunt werken.
Uit deze testen blijkt dat de muziek van Brain.fm voor een minimaal 100% tot 200% sterkere vergrendeling zorgt.
Hierdoor word je minder snel tot niet afgeleid van waar je mee bezig bent. Hoe gaaf is dat?
Zo gebruik je Brain.fm
Voor het beste resultaat raadt Brain.fm zelf aan om ALTIJD een hoge kwaliteit hoofdtelefoon te gebruiken. Zelf gebruik ik deze koptelefoon met hoge kwaliteit noise-cancelling.
Voor meer informatie over hoe je de kracht van deze muziek ten volste benut, ga je naar de How-To Guides. Daar vindt je ook informatie over de wetenschappelijke onderbouwing en studies achter BrainFM.
Prijzen + proefversie
Er is bijzonder veel studie en wetenschappelijk onderzoek in Brain.fm gestoken. En ondanks dat deze research bijzonder veel geld kost, vallen de prijzen van Brain.fm erg mee. Zeker wanneer je je beseft dat het daadwerkelijk doet wat het belooft.
Brain.fm hanteert drie prijzen in hun membership:
Maandelijkse afschrijving van $6,95
Drie maandelijkse afschrijving van $15,99
Jaarlijkse afschrijving van $47,40 (deze heb ik zelf)
Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te zien dat de jaarlijkse afschrijving op termijn vele malen goedkoper is dan de andere twee opties. Daarnaast heb je bij de jaarlijkse afschrijving ook de mogelijkheid om het 60 dagen te proberen.
Bevalt het je niet, kun je binnen 60 dagen aanspraak maken op de “niet-goed-geld-terug” garantie. Dus ook Brain.fm durft zijn nek uit te steken en weet zeker dat hun product je leven aanzienlijk gaat verbeteren.
Let op: je kunt ook een proefabonnement kiezen, waarbij 5 sessies gratis zijn. Dit is een fijne manier om kennis te maken met Brain.fm. Prijswijzigingen onder voorbehoud.
Mijn persoonlijke ervaringen met Brain.fm
Ik ben al meer dan 10 jaar thuis in het mediteren. Dit doe ik graag op verschillende manieren. Denk aan meditatie in complete stilte, met muziek of onder volledige begeleiding (guided meditation).
Ook ben ik bekend met studiemuziek en geluiden die je in een diepere slaap helpen. Maar denk ook aan 432hz of 528hz muziek die je in een hogere frequentie zetten. Heel veel van deze muziek is gewoon op YouTube te vinden.
Maar er is tot nu toe nog geen app die mij zulke goede resultaten heeft gebracht als Brain.fm.
Zowel de app als de website zelf is een makkelijk te gebruiken omgeving. Ze bieden een gebruikersvriendelijke interface. Klik op wat je op dat moment wilt en luisteren maar!
De vijf hoofddoelen (focus, relax, meditate, recharge en sleep) zijn mooi weergegeven. En onder elk hoofddoel heb je een lange lijst met nummers/sessies. Veel ruimte voor afwisseling dus.
Dit maakt het makkelijk om wat uit te zoeken, zonder er veel over hoeven na te denken.
Voordelen van Brain.fm
- Doet wat het belooft. Het helpt bij mij DIRECT om gefocust aan de slag te gaan, even op te laden, te slapen of te mediteren.
- Brede variatie aan muziek. Mijn persoonlijk favoriet is de ‘Drone-Focus’.
- Wetenschappelijk onderbouwd. Aan de werking van Brain.fm zijn vele studies gewijd.
- Eerste 5 sessies gratis. Zo kun je het goed leren kennen.
- Goedkoop. Zelf vind ik nog geen 50 dollar geen geld voor een jaar aan resultaat. Moet je je eens voorstellen wat je in dat jaar allemaal teweeg kunt brengen!
- Offline functie. In de Brain.fm app kun je muziek downloaden, zodat je het ook offline kunt gebruiken. Dit scheelt data gebruik.
Verbeterpunten
- Website en IOS-app zijn goed ontwikkeld. Android-versie vertoont nog wat kinderziektes.
Conclusie van deze brain.fm review
Al met al ben ik heel erg te spreken over Brain.fm en ontzettend tevreden met het resultaat. Ik merk direct dat ik me beter kan concentreren op hetgeen waar ik mee bezig ben.
Ik ben minder snel afgeleid. Dit, terwijl ik van nature lichtelijke ADD-trekjes heb.
Vandaar dat deze app voor mensen die snel afgeleid zijn ideaal is om concentratie problemen de das om te doen. Daarnaast is het fantastisch om in de middag een kwartier tot half uur op te laden als ik druk bezig ben geweest.
Mijn productiviteit en algehele energie gedurende de dag zijn sterk verhoogd met het gebruik van Brain.fm.