Mijn Diabetes Omkeren Methode review. Diabetes type 2 is een ernstige aandoening waar de meningen en ‘feiten’ over uiteenlopen. Er zijn mensen en organisaties die aangeven dat diabetes mellitus type 2 te genezen of “om te keren” is.
Er bestaat zelfs letterlijk een Diabetes Omkeren Methode van Ben Kuiper & Marloes Schuurman warin je stap voor stap de kennis en oefeningen krijgt om deze vorm van suikerziekte achter je te laten.
In deze review van het product van Ziektevrijleven doe ik alles uit de doeken. Kun je de ziekte teniet doen met behulp van levensstijl?
Bestaat dé diabetes omkeren methode?
Op het internet zijn verschillende “aanbieders” van programma’s en cursussen om diabetes mellitus type 2 te genezen.
Diverse zorgverzekeraars sponsoren het programma “Keer Diabetes Type 2 Om”. VGZ publiceerde hier in 2018 een rapport over die hier te lezen is.
Managementboek.nl heeft verschillende boeken beschikbaar over diabetes type 2 (en het overwinnen daarvan)
Ben Kuiper & Marloes Schuurman van Ziektevrijleven.nl hebben een eigen cursus opgezet genaamd de Diabetes Omkeren Methode. Daarnaast hebben zij het Diabetes Omkeren Kookboek én Toetjesboek uitgebracht. Die laatste twee heb ik zelf in huis gehaald omdat ze me zo aanspraken.
De centrale vraag van dit artikel is:
Is diabetes type 2 écht omkeerbaar?
Er zijn namelijk genoeg mensen die aangeven dat je NOOIT kunt genezen van diabetes type 2. Zodra je het eenmaal hebt “moet je ermee leren leven.” Zo beweert men.
Een interessant vraagstuk waarover ik in dit artikel de diepte inga. Zelf heb ik geen suikerziekte maar ken ik persoonlijk zowel diabetes type 1 als type 2 patiënten.
Zoals je waarschijnlijk ook weet is dat ik me altijd interesseer in gezonde voeding en het optimaliseren van levensstijlfactoren. Het boek The UltraMind Solution van Dr. Mark Hyman bijvoorbeeld heeft veel indruk op me gemaakt over de rol van voeding op je gezondheid en mindset.
Aangezien diabetes type 2 zo’n duidelijk gevolg is van een langdurig ongezonde levensstijl, vond ik het meer dan de moeite waard om de verdiepingsslag in deze typische welvaartsziekte te maken.
In dit artikel ga ik wetenschappelijke onderzoeken en andere relevante teksten die ik heb bestudeerd in simpele mensentaal naast elkaar leggen.
Pak gerust een flinke kop koffie, water of thee. Want dit is een uitgebreid artikel over diabetes type 2 met bewijs dat je het kunt omkeren.
Als NU.nl het zegt, dan moet het haast wel waar zijn
Wat leer je in dit artikel?
Ruim 1 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van suikerziekte. Zo’n 90% van die mensen hebben diabetes type 2. Het overige deel heeft diabetes type 1 of één van de andere vormen.
Omdat diabetes type 2 zo’n interessant vraagstuk is, ga ik daar vandaag veel zaken over behandelen. Alles staat in het teken van de meestvoorkomende vorm van suikerziekte, die je door een ongezonde levensstijl ontwikkelt.
Dit zijn de onderwerpen die ik bespreek:
- Verschillen tussen diabetes 1 en type 2
- Het ontstaan & de oorzaken van diabetes type 2
- De gevolgen & symptomen van diabetes type 2
- Hoe je diabetes kunt omkeren met je levensstijl
- Of een programma zoals de diabetes omkeren methode zinvol is voor diabetici
Zie dit als een review van de Diabetes Omkeren Methode waarin ik tevens mijn ervaringen met Ziektevrijleven deel.
Bovenstaande video is ter ondersteuning van dit artikel. Het gaat in op de meest belangrijke oorzaken, gevolgen van diabetes type 2 en hoe je van de ziekte kunt genezen.
Om te onderzoeken of je van suikerziekte type 2 kunt genezen is het eerst belangrijk om te kijken naar de onderliggende oorzaken van deze ziekte.
Een vraag die mij te binnen schiet is: “Is suikerziekte wel echt een ziekte te noemen?” aangezien het in de ogen van de wetenschap meer een gevolg is die iemand zelf ontwikkelt. Laten we de twee verschillende soorten suikerziekte eerst eens goed onder de loep nemen.
Voornaamste verschillen tussen diabetes mellitus type 2 en type 1
Diabetes type 1 wordt ook in de volksmond wel jeugdsuiker genoemd.
Diabetes type 2 heet ook wel ouderdomssuiker.
Jeugdsuiker ontstaat bijna altijd in de jeugd (vaak al op erg vroege leeftijd). Terwijl ouderdomssuiker zich over het algemeen op latere leeftijd ontwikkelt.
In beide gevallen kan het lichaam de bloedsuiker niet zelf meer reguleren.
Normaal gesproken is het hormoon insuline verantwoordelijk voor de verwerking van suikers.
Bij een gezond persoon is het lichaam prima in staat dit zelf te doen. Het zorgt ervoor dat de bloedglucosewaarden tussen de waarden 4 mmol/L en 8 mmol/L blijven. Dat is het beste.
Bloedsuikerregulering
Het proces verloopt als volgt. Wanneer je suikers binnenkrijgt door te eten of te drinken, gaat de alvleesklier aan de slag om insuline aan te maken. Eerst worden de geconsumeerde koolhydraten en suikers vanuit het maag-darmstelsel naar het bloed getransporteerd. Insuline zorgt er vervolgens voor dat deze glucosedeeltjes uit het bloed worden gehaald, zodat de cellen worden voorzien van de glucose.
Suiker wordt in het lichaam omgezet naar glucose. Wat glucose is voor het lichaam is als brandstof voor een auto.
Insuline vervult dus een ontzettend belangrijke rol in je lichaam. Het zorgt dat de glucosedeeltjes netjes de lichaamscellen kunnen binnenstromen. Wat er dan precies misgaat bij de verschillende types suikerziekte lees je hieronder.
DIABETES TYPE 1
Bij jeugdsuiker maakt je lichaam helemaal geen insuline meer aan.
Het lichaam ziet bij diabetes type 1 de alvleesklier als vijand. Dit orgaan is normaal gesproken verantwoordelijk voor de aanmaak van insuline. En insuline is het hormoon dat verantwoordelijk is voor een correcte verwerking van suikers in het lichaam.
Wanneer het orgaan dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van insuline kapot is, kun je het hormoon niet meer aanmaken. Hierdoor worden glucosedeeltjes niet (goed) meer naar lichaamscellen vervoert.
Een hoge bloedsuikerspiegel is het gevolg
Wanneer suikers niet goed worden opgenomen uit het bloed, dan heeft dat desastreuze gevolgen voor je lichaam.
Het resulteert op korte termijn in ieder geval in een te hoge bloedsuikerspiegel; ook wel hyperglykemie genoemd. Misschien heb je wel eens gehoord van de term hypoglykemie, wat eigenlijk het tegenovergestelde is van een hyper.
Een hyper of hyperglycemie houdt in dat je een te HOGE bloedsuikerspiegel hebt.
Op korte termijn kan dit vervelende gevolgen met zich meebrengen. Een chronische hyper is op lange termijn schadelijk voor het lichaam. Een hypo of hypoglycemie houdt in dat je een te LAGE bloedsuikerspiegel hebt.
Iedereen heeft hier in meer of mindere mate wel eens mee te maken gehad. Je voelt je slapjes en trillerig. Door iets te eten verdwijnen de klachten.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Je moet ermee leren leven en bent genoodzaakt handmatig insuline te spuiten om het voedsel dat je eet te kunnen verwerken. Deze ziekte is écht een ziekte en kan helaas NOOIT genezen. Dit komt doordat de alvleesklier volledig is uitgeschakeld.
DIABETES TYPE 2
Diabetes type 2 is een ziekte die door de jaren heen ontstaat. Vandaar het synoniem ouderdomssuiker. Deze ziekte zal zich steeds verder ontwikkelen wanneer je er niets aan doet. Het is tevens de meest voorkomende vorm van suikerziekte. Het is te genezen.
Oorzaken van diabetes type 2
Nu duidelijk is dat diabetes type 1 een ziekte is waar je zelf niets aan kunt doen en ‘ermee moet leren leven’ is het vooral interessant om te kijken naar diabetes type 2.
Want dit is een “ziekte” waar je wel degelijk iets aan kunt doen. Voordat we naar een oplossing kunnen is het eerst belangrijk helder te hebben wat de oorzaken (kunnen) zijn van diabetes mellitus type 2.
Dit ligt er ten grondslag aan suikerziekte type 2:
- Ongezond voedingspatroon
- Onvoldoende beweging
- Overgewicht
- Overmatig stress (of een gebrek aan ontspanning)
- Overige levensstijlfactoren zoals roken, alcohol gebruik of misbruik
- Genen en erfelijke factoren
- Medicijngebruik
Hieronder ga ik dieper in op de 7 voornaamste oorzaken van suikerziekte type 2. Het is overigens niet zo dat er altijd één oorzaak is. Over het algemeen is het een samenloop van verschillende factoren bij elkaar.
Ongezond voedingspatroon
Ondanks dat diabetes type 2 pas na vele jaren ontstaat door meerdere factoren, is er één hoofdoorzaak toe te kennen aan de ziekte: een ongezond voedingspatroon.
De suiker- en koolhydraatinname spelen hierin de grootste rol.
Als je iedere week of zelfs iedere dag opnieuw snelle suikers en/of simpele koolhydraten eet dan maakt je alvleesklier voortdurend overuren. Het geeft de gehele dag door insuline af in het lichaam. Wanneer je cellen overmatig insuline te verduren krijgen worden ze daar op den duur ongevoelig voor. Dit is de voornaamste oorzaak van diabetes type 2.
Tevens is het voor de alvleesklier zeer belastend om voortdurend insuline aan te moeten maken.
En deze overbelasting is veelal te danken aan overmatig suikers en koolhydraten binnenkrijgen.
Op den duur zeggen je cellen tot hier en niet verder. Waarna ze zich afsluiten voor insuline.
Glucosedeeltjes blijven in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel (gevaarlijk hoog) stijgt. Dit heeft vele gevolgen voor het lichaam.
Wanneer je sceptisch bent over de rol van voeding…
Als je niet gelooft dat ongezonde voeding dé belangrijke oorzaak is van diabetes type 2, dan wil ik je aanraden onderstaand filmpje te kijken van Gordon. Hij heeft namelijk door middel van voeding zijn diabetes weten om te keren.
Gordon hoeft geen insuline meer te injecteren door een extreem veganistisch dieet. Nu zeg ik niet dat je dit extreme dieet moet gaan volgen; er zijn meer (minder strenge) wegen naar Rome. Maar het geeft wel weer hoe belangrijk de rol van voeding is. En hoe je met de juiste voeding kunt genezen van deze vreselijke ziekte.
Onvoldoende beweging
De eerste factor (voeding) gaat over binnenkomende energie. De tweede factor (beweging) gaat over uitgaande energie.
Heel simpel gezegd is het praktisch onmogelijk om diabetes type 2 te ontwikkelen wanneer je voldoende beweegt. De verklaring hiervoor is eenvoudig:
Door voldoende te bewegen zet je de suikerverbranding in werking
Sporten verhoogt de insulinegevoeligheid
Dat gezegd hebbende; het tegendeel is ook waar. Door nauwelijks tot niet te bewegen zet je je suikerverbranding NIET in werking. Wanneer je niet sport of beweegt, maar wel (ongezond) blijft eten zal je insulinegevoeligheid afnemen.
Het is niet eens zo van belang welke sport je doet of hoe je beweegt. Vrijwel iedere vorm van beweging heeft al zin. Of het nu dansen, fitnessen, wandelen, yoga of golf is. Zolang je met je lichaam werk verricht help je diabetes type 2 te voorkomen (of omkeren)
Overgewicht
Overgewicht is (afgezien van medische aandoeningen of medicatie) een gevolg van een ongezond voedingspatroon en onvoldoende bewegen.
Wanneer je gedurende lange periodes ongezond eet (bewerkt voedsel en voeding dat arm is aan belangrijke voedingsstoffen) terwijl je ook nog eens weinig beweegt…
…dan vraag je om problemen.
Tot je 20ste kun je er misschien nog mee wegkomen, maar wanneer de jaren vorderen merk je ook dat er steeds meer kilootjes bijkomen.
Vaak ontstaan de vetophopingen precies daar waar je het niet wil; rond je middel en je heupen.
Waarschijnlijk hoef ik het je niet te vertellen, maar één en één is twee. Overgewicht is het gevolg van een ongezonde levensstijl. De meeste mensen kunnen op korte termijn makkelijk wat kilootjes aankomen. Diabetes type 2 is het gevolg van een LANGDURIG ongezonde levensstijl. Hier gaan vaak vele jaren overheen.
“Vandaar dat overgewicht en ouderdomssuiker vaak hand in hand gaan.”
OVERGEWICHT VERHOOGT HET RISICO OP DIABETES TYPE 2
Uit onderzoek blijkt dat mensen met overgewicht veel meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan mensen met een “normaal” gewicht. Overgewicht zorgt er namelijk voor dat bepaalde lichaamsprocessen niet meer verlopen zoals het hoort. Het lichaam gaat stofjes aanmaken die ongezond zijn en de kans op diabetes type 2 vergroten.
Dat diabetes type 2 veel vaker voorkomt onder mensen met overgewicht betekent niet dat het ALLEEN MAAR voorkomt bij mensen met overgewicht. Je kent ongetwijfeld die persoon die “alles kan eten zonder aan te komen”. Bij deze personen is het echter nog gevaarlijker, omdat je aan de buitenkant niets ziet. Maar onder de radar kan zich van alles voordoen. Op den duur zullen ook deze personen getroffen worden.
Overmatig stress en een gebrek aan ontspanning
Het is onwaarschijnlijk dat puur en alleen stress diabetes type 2 in de hand werkt.
Wel is het zo dat stress invloed heeft op de bloedglucosewaarden. Wanneer je stress ervaart, maakt je lichaam bepaalde stofjes & hormonen aan. Zoals het typische stresshormoon ‘cortisol’.
Deze hormonen kunnen je lichaam (tijdelijk) insuline-ongevoeliger maken en je bloedsuiker ontregelen. Ervaar je chronische stress dan begrijp je dat je bloedsuiker langdurig ontregelt raakt. Samen met een ongezond dieet en onvoldoende beweging heeft je lichaam er flink onder te lijden.
Hierdoor kun jij suikerziekte type 2 ontwikkelen.
Overige ongezonde gewoontes/invloeden
Je moet het zo zien. ALLES wat een negatieve invloed heeft op je gezondheid kan bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes type 2 en andere welvaartsziekten.
Iedereen heeft in zekere zin te maken met één of meer van deze negatieve, ongezonde invloeden:
- Uitlaatgassen
- Tabaksrook (door zelf te roken of meeroken)
- Alcoholgebruik of zelfs -misbruik
- Onvoldoende slaap en andere slaapproblemen
- Stress
Als dit af en toe of in ieder geval slechts met mate gebeurt, dan is er weinig aan de hand. Echter, krijg jij voortdurend te maken met dergelijke negatieve invloeden? Of heb je een ongezonde gewoonte -zoals roken- die lange tijd aanhoudt? Dan gaat het vroeg of laat zijn tol kosten.
Ongezonde gewoontes of negatieve invloeden van buitenaf hebben allemaal een impact op het lichaam. Nu is het menselijk lichaam van zichzelf erg sterk. Het kan zeker tegen een stootje. Alleen wanneer het dag in dag uit, jaar na jaar teveel wordt geteisterd met ongezonde invloeden. Dan zal je lijf het op den duur laten afweten.
Vandaar dat het zo belangrijk is om je levensstijl op orde te krijgen. Zo kun je (pre)diabetes type 2 voorkomen en terugdraaien.
Genen
Wanneer iemand diabetes type 2 heeft ontwikkeld, wordt er vaak teruggevallen op iets als:
“Ja, maar ik heb slechte genen!”
“Ja, maar het zit in de familie!”
IN HOEVERRE HEBBEN GENEN INVLOED?
Feit is zeker dat bepaalde genen zoals CAPN10, ABCC8, GLUT2, GCGR en TCF7L2 de kans op ontwikkeling van diabetes type 2 verhogen. Het maakt je er ‘vatbaarder’ voor. Alleen zijn deze genen niet de reden dat je de ziekte hebt gekregen.
Er zijn namelijk genoeg mensen die dezelfde genen hebben en NOOIT suikerziekte ontwikkelen. Aan de andere kant zijn er veel mensen zonder de slechte genen die WEL suikerziekte type 2 hebben gekregen.
Kort gezegd: de genen alleen zijn nooit dé reden dat je ziek bent geworden. Ze kunnen je wel vatbaarder maken voor de ontwikkeling van diabetes type 2. Daarnaast is de kans groter dat je zelf de ziekte krijgt als het in de familie zit (erfelijkheid). Alleen heeft dat meer met aangeleerde en overgenomen ongezonde gewoontes te maken dan dat het je wordt doorgegeven op basis van DNA.
Als je van jongs af aan hebt meegekregen dat het ontbijt bestaat uit cornflakes met suiker, de lunch uit boterhammen met hagelslag en het avondeten voor de helft uit aardappelen. Dan weet je dat het met aangeleerd gedrag te maken hebt, in plaats van echte erfelijke factoren.
Wanneer erfelijkheid en genetische factoren een rol spelen is het des te belangrijker om je levensstijl op orde te hebben. Want alleen dan kun je de ziekte voorkomen of genezen.
Medicatie
De meeste oorzaken van diabetes type 2 zijn dingen waar we zelf invloed op hebben. Je kunt immers zelf bepalen welke voeding je neemt en hoeveel je dagelijks beweegt.
Maar er zijn ook dingen waar je niet altijd invloed op hebt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij medicijnen die je moet nemen.
Een groot probleem bij diabetesmedicatie is dat deze medicijnen de ziekte zelfs verergeren. Net als dat chemotherapie tegen kanker van zichzelf kankerverwekkend is.
De meeste diabetesmedicijnen zijn erop gemaakt om de insulineproductie van je lichaam te verhogen. Of je injecteert handmatig insuline.
In eerste instantie is dat een goede zaak omdat je met meer insuline in je lijf ervoor zorgt dat de suikers beter verwerkt kunnen worden.
Alleen raakt je lichaam steeds meer gewend aan hogere doseringen insuline.
Medicijnen hebben invloed op lichaamsprocessen
In feite maak je je insuline-ongevoeligheid dus alleen maar erger met de meeste diabetesmedicatie. Hierdoor moet je steeds hogere doseringen nemen om hetzelfde effect binnen je lichaam te krijgen. Je bouwt tolerantie op.
Er is wel één uitzondering: metformine. Dit medicijn verhoogt juist de insulinegevoeligheid. Hierdoor heeft je lichaam minder insuline nodig om dezelfde hoeveelheid suikers te verwerken.
Onderstaande medicijnen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van diabetes type 2. Dit kan onder andere te maken hebben met een verhoging van de insuline-resistentie, snelle gewichtstoename of doordat je meer zin in (ongezond) voedsel krijgt.
Diverse geneesmiddelen behorende tot de volgende medicijnsoorten:
- Antidepressiva
- Antipsychotica
- Corticosteroïden
En zo zijn er nog tal van andere medicijnen die suikerziekte veroorzaken of verergeren. Als je wilt weten of jouw medicijnen hier invloed op hebben, maak dit dan bespreekbaar met je art of specialist.
Gevolgen van diabetes type 2
De consequenties van diabetes type 2 zijn NIET MIS! Schrikbarend zelfs. Ze lopen sterk uiteen.
Het genoodzaakt zijn om ledematen te laten amputeren bijvoorbeeld is geen uitzondering. Je blijkt simpelweg door het hele lichaam heen klachten te krijgen. Iets waar ik me eerst niet van bewust was. Maar diabetes mellitus type 2 heeft invloed op iedere cel in het lichaam.
Wel is het zo dat gelukkig niet iedere diabeet te maken krijgt met de complicaties. Of sommige diabetici krijgen alleen wat last van hun ogen, terwijl anderen meerdere klachten ervaren. Hieronder vind je de 17 belangrijkste complicaties en gevolgen van diabetes type 2.
Eén van de meest ernstige gevolgen van diabetes type 2 is dat het bloedvatenstelsel wordt aangetast.
Hart- en vaatziekten
Mensen met diabetes type 2 krijgen problemen met de doorbloeding en hun bloedvaten. Vaak beginnen deze problemen al ver voordat er een diagnose wordt gesteld. Want hier is waar het allemaal mee begint.
Oorzaken van diabetes type 2 (ongezond dieet, onvoldoende beweging, roken etc.) zijn namelijk dezelfde risicofactoren voor hart- en vaatziekten.
Het komt erop neer dat een chronisch verhoogde bloedsuiker een rampzalige uitwerking heeft op de bloedvaten.
Al die overtollige suikerdeeltjes die niet weg kunnen gaan overal en nergens zitten.
Hierdoor raken grote en kleine bloedvaten verstopt.
Organen, ledematen en zenuwen krijgen nu minder bloed (en dus minder zuurstof) aangeleverd. Dit heeft op lange termijn een ernstige impact op het lichaam.
Mensen met diabetes type 2 hebben drie keer zoveel kans op hart- en vaatziekten dan leeftijdsgenoten die geen diabetes hebben.
Diabetische voet
Dit blijkt één van de eerste en meest voorkomende klachten bij suikerziekte: de diabetische voet.
Door een constant te hoge bloedsuiker raken bloedvaten aangetast en wordt een goede doorbloeding belemmerd. Aangezien de voeten van zichzelf al enigszins minder doorbloed zijn -vandaar die “altijd koude voeten” in de winter- zijn ze extra vatbaar voor bloedproblemen.
Wanneer je diabetische voeten krijgt kun je te maken krijgen met gevoelsvermindering of -veranderingen. Het kan zo zijn dat je minder voelt in je voeten als je bijvoorbeeld loopt of erop drukt. Ook voel je het niet goed als je een wondje hebt. Dat klinkt misschien als positief, want “ik voel geen pijn”, maar dat neemt wel de nodige risico’s met zich mee.
Door een verminderde doorbloeding heeft je lichaam ook nog eens meer moeite met het genezen van wondjes. Wanneer er dus een wondje ontstaat op je voet, terwijl je iets doorhebt, kan dit uitlopen tot een ernstige wond of infectie. In het ergste geval dient een teen, voet of (deel van het) been te worden geamputeerd. Dit is pas echt in een vergevorderd stadium, maar dit zijn geen grappige dingen.
Bekijk deze video van Stichting Langerhans over podotherapeuten in opleiding en de diabetische voet (onder begeleiding van Drs. M. van Putten) voor meer informatie.
Etalagebenen
Officieel valt het onder de vaatziekten en gaat het vaak samen met diabetes voeten. Claudicatio intermittens (in de volksmond: etalagebenen) zijn het gevolg van slecht doorbloede aders in de benen. Er ontstaat een gebrek aan zuurstof in de benen waardoor de beenfunctie verminderd.
Het is een veelvoorkomend verschijnsel van diabetes type 2.
Je kunt te maken krijgen met pijnscheuten en moeite met lopen. Dit heeft invloed op je bewegingsvrijheid en mobiliteit. Onderschat deze klacht zeker niet. Het wordt mensen met etalagebenen aangeraden om een speciale vorm van fysiotherapie te volgen, naast het volgen van een programma waarmee je je bloedcirculatie weer op orde krijgt. De Diabetes Omkeren Methode kan jou met het laatste helpen.
Zenuwschade (neuropathie)
Zenuwen door het gehele lichaam raken op den duur beschadigd bij diabetes type 2. Deze zenuwschade heet ook wel neuropathie. Bij sommige zenuwen voel je de schade direct door pijn, tintelingen of juist een gebrek aan gevoel (zoals bij diabetes voeten).
Andere zenuwen voel je niet direct. Denk aan de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor de hersenen, hartwerking, ademhaling en bloeddruk.
Toch kunnen ook die zenuwen beschadigd raken.
En wanneer je die schade niet voelt, dan vormt dat een extra risico voor jouw gezondheid.
Delen van je lichaam raken aangetast zonder dat je er erg in hebt. Hierdoor kunnen deze delen ongemerkt aftakelen.
Neuropathie bij diabetes komt door een voortdurend hoge bloedsuikerspiegel. Door de overtollige suikers raken bloedvaten en zenuwen verstopt en/of beschadigd. Hierdoor wordt hun werking belemmerd.
Wanneer de bloedsuikerspiegel stabiliseert en langere tijd laag blijft zullen de klachten verdwijnen. Tenzij er blijvende schade is opgetreden.
Verminderd immuunsysteem
Wanneer de nervus vagus of “zwervende zenuw” eenmaal beschadigd raakt, ben je ver van huis. Deze zenuw is namelijk verantwoordelijk voor verschillende vitale lichaamsfuncties. De nervus vagus begint bij de hersenstam en loopt door tot de meeste organen. Vandaar dat het zo’n grote impact heeft op het lichaam wanneer deze zenuw schade oploopt.
Een belangrijke functie van deze zenuw is het reguleren van je immuunsysteem.
Normaal gesproken worden gevaarlijke indringers gespot en zo snel mogelijk verwijderd door het immuunsysteem. Er ontstaat een ontsteking op de plek van aantasting waarna de rommel wordt opgeruimd.
Maar wanneer de nervus vagus beschadigd raakt, kan het zijn dat ongewenste indringers niet worden opgemerkt. Hierdoor worden ze niet opgeruimd en kunnen ze hun eigen gang gaan in het lichaam. Met alle gevolgen van dien. De kans op infecties stijgt.
Verstoorde vochtregulatie
Bij een verstoorde vochtregulatie door diabetes type 2 komen meerdere dingen kijken. Zoals je nu weet heeft een voortdurend hoge bloedsuikerspiegel zowel korte als lange termijn gevolgen.
In eerste instantie hebben de kleinste bloedvaatjes flink onder de te hoge glucosewaarden te lijden. Deze haarvaten raken namelijk snel verstopt (juist omdat ze zo klein zijn) en veranderen van structuur.
Aangezien die overtollige suikers zo schadelijk zijn probeert het lichaam er van af te komen. Maar omdat cellen niet meer reageren op insuline, zoekt het lijf een andere manier om de bloedsuiker te verlagen.
Dit resulteert in allerlei problemen met de vochthuishouding.
DE VOCHTHUISHOUDING VAN HET LICHAAM RAAKT ONTREGELT
Hieronder zie je drie typische klachten van diabetes type 2 die vallen onder een verstoorde vochtregulatie.
Vaak moeten plassen. Er blijft maar één optie over voor het lijf om de suikers kwijt te raken: via de urine. Het lichaam zet alles op alles om alle onverwerkte glucosedeeltjes weg te werken via de urine. Aangezien suiker vocht aantrekt, gaat hier veel water mee gepaard. Je moet hierdoor vaak urineren. Het is het lichaam die bezig is om de bloedglucoseconcentratie te verlagen. Echter is het niet normaal om suiker in de urine te hebben. Normaliter hoort een mens geen glucose in de plas te hebben, tenzij er diabetes type 2 in het spel is (of bij andere nierproblemen).
Extreme dorst. Wanneer je vaak moet plassen verlies je veel vocht. Hierdoor krijg je dorst. Je lichaam geeft het wel aan als het meer vocht nodig heeft. Het slechtste wat je dan kunt doen is frisdrank of vruchtensap drinken. Je lichaam heeft al zoveel moeite met al die suikers. Door nog meer suikers naar binnen te gieten vererger je het alleen maar voor jezelf. Houd het daarom bij water, thee of koffie zonder suiker en melk.
Droge mond en ogen. Zodra je lijf te weinig vocht binnenkrijgt van buitenaf om de suikers weg te werken, gaat het “intern” op zoek naar water. Dit is een natuurlijk proces waar we blij mee mogen zijn. Het lichaam is namelijk goed in staat om zelf dingen op te knappen. En bij een vochttekort gaat het binnen het lichaam zoeken naar opties. Dit resulteert in uitdroging van vochtige weefsels zoals je mond en ogen. Echter is dit alles behalve prettig, omdat je dan last krijgt van droge ogen en een droge mond bij diabetes type 2. Alles om het vochttekort tegen te gaan.
Nierproblemen
Je nieren vervullen een ontzettend belangrijke functie in het lichaam.
Nieren zijn het filtersysteem van het lichaam. Het orgaan haalt niet-bruikbare en schadelijke stoffen uit het bloed en zorgt voor een gezonde natrium/vocht verhouding.
Een hoge bloedsuiker is schadelijk voor de nieren. De kleine bloedvaatjes in de nieren raken namelijk beschadigd en verstopt. Hierdoor verslechterd de nierfunctie.
De problemen die hieruit kunnen ontstaan hebben een negatieve impact op het gehele lichaam.
Bij een gezond persoon zorgen de nieren er namelijk voor dat schadelijke stofjes uit het bloed gehaald worden.
Terwijl waardevolle stofjes in het bloed blijven.
Dit filtersysteem is van nature perfect geregeld. Maar bij een diabeet verloopt dit anders. Het kan zijn dat de nieren schadelijke stoffen of afvalstofjes niet meer herkent, waardoor je bloed vervuild blijft.
Daarnaast kan het zijn dat orgaan de juist waardevolle stoffen als schadelijk ziet, waarna die eruit worden gefilterd.
Nierproblemen zijn ingrijpende lange termijn gevolgen van diabetes type 2.
Voor meer informatie over nierschade bij suikerziekte, kijk dan deze video van Stichting Langerhans (dr. Henk Bilo)
Maag- en darmproblemen
Een ander symptoom van suikerziekte dat pas na lange tijd tot uiting komt zijn problemen met het maag-darmstelsel.
De zenuw die verantwoordelijk is voor een juiste maaglediging (de snelheid en bewegingen waarmee gegeten voedsel van de maag naar de darmen wordt geduwd) raakt namelijk ook beschadigd door je ziekte.
De verstoorde maaglediging heet ook wel gastroparese. Dit werkt diverse problemen in de hand met het maag-darmkanaal
Maag-darmkanaal complicaties
Veelvoorkomende klachten die je ervaart bij gastroparese zijn:
- Misselijkheid
- Overgeven
- Opgeblazen gevoel (bloating)
- Diarree
- Obstipatie
- Een niet te stillen honger
- Gebrek aan eetlust
Deze problemen zijn buiten dat ze erg vervelend zijn nogal riskant aangezien een goede opname van voeding hierdoor wordt belemmerd. Dit kan tevens problemen geven bij het spuiten van insuline.
Je weet namelijk simpelweg niet hoe je voedsel verwerkt wordt. Hierdoor loop je het risico dat je teveel, te weinig of op het onjuiste moment insuline injecteert. Timing wordt lastig.
Hersenziekten
Alzheimer (dementie) blijkt veel vaker voor te komen onder mensen met diabetes type 2 dan niet-diabetici.
Bij deze hersenziekte krijg je last van allerlei denkproblemen en geheugenverlies. Dit is een ziekte die niet omkeerbaar is en die steeds erger wordt.
Recentelijk is ontdekt dat Alzheimer een op zich staande vorm van suikerziekte is.
Alzheimer wordt daarom ook wel diabetes type 3 genoemd.
Er zijn drie veelvoorkomende complicaties bij diabetes binnen het brein.
Uit recentelijk onderzoek blijkt dat de hersenen ook insuline aan kunnen maken. Deze insuline heeft geen invloed op de lichaamsbloedsuikerspiegel, maar wel op de hersenwerking. Wanneer er insuline-resistentie in de hersenen optreedt, kan er sprake zijn van diabetes type 3 (of Alzheimer).
Bij een teveel aan insuline in de hersenen kunnen er eiwitklonten ontstaan waardoor het breinweefsel letterlijk verstikt. De bloeddoorstroming en zuurstoftoevoer wordt dan afgekneld. Dit heeft als gevolg dat hersendelen afsterven. Op een hersenscan is dit te zien aan zwarte vlekken en heeft sterke invloed op diverse hersenfuncties.
Daarnaast ontstaan er allerlei hersenproblemen door chronisch hoge bloedsuikers. Het brein maakt onderdeel uit van het zenuwstelsel en zit vol met haarvaatjes. Door versuikering van deze bloedvaatjes raken de weefsels en vaten beschadigd en verstopt.
Naar hersenziekten ten gevolge van diabetes type 2 wordt nog veel onderzoek gedaan.
Slechtziendheid, blindheid en andere oogproblemen
De ogen van diabetes type 2 patiënten hebben op verschillende manieren te lijden onder de ziekte.
Korte termijn. In het beginstadium van en zelfs al bij pre-diabetes treden er vaak oogproblemen op die niet zozeer schadelijk, maar wel vervelend zijn. Dit zijn oogproblemen op korte termijn die (gelukkig) snel weer weg gaan. Ik heb het hier over wazig zien.
De ogen zijn erg gevoelig voor bloedsuikerschommelingen. En wanneer de bloedsuikerspiegel een tijdje te hoog is, kan dit invloed hebben op jouw wat je ziet. Je krijgt wazig zicht.
Dit is niet direct schadelijk, maar wel storend omdat je dan tijdelijk niet goed ziet. Wanneer je bloedsuikerspiegel normaliseert, zal ook je normale zicht terugkeren.
Lange termijn. Er kunnen zich echter ook blijvende problemen voordoen in de ogen. Denk aan netvliesafwijkingen ten gevolge van beschadigde bloedvaatjes in het oog.
Wanneer haarvaatjes op de gele vlek van het oog versuikerd raken en kapot gaan, dan heeft dat een directe impact op je gezichtsvermogen.
Deze netvliesafwijkingen als gevolg van diabetes type 2 wordt ook wel diabetische retinopathie genoemd. De consequenties lopen uiteen van oogontstekingen of infecties tot slechtziendheid en zelfs volledige blindheid.
Wist je dat suikerziekte de grootste oorzaak is van blindheid in Europa?
Voor een simpele uitleg en meer informatie over diabetische retinopathie, bekijk dan deze video van Stichting Langerhans.
Schimmelvorming, jeuk en andere huidproblemen
Gisten en schimmels houden van suiker. Daar waar suiker is, ziet gist een ideale kans om zich te nestelen. Een plek met veel suiker is als de perfecte voedingsbodem voor dit soort micro-organismen.
Erg handig (en noodzakelijk) bij het brouwen van bier. Voor mensen met ouderdomssuiker is het een heel stuk minder praktisch. Want waar heeft iemand met diabetes type 2 absoluut GEEN tekort aan? Suiker.
Daar waar het bloed stroomt zullen dus ook de overtollige suikers stromen. Waaronder in de huid. Vandaar dat mensen met diabetes type 2 (veel) meer geteisterd worden met gist, schimmel en huidinfecties die erg kunnen jeuken.
CANDIDA ALBICANS
Vooral de gist Candida Albicans speelt vaak onder diabetici. Deze gist kan op het gehele lichaam herhaaldelijk terugkomen, waaronder op plekken als:
- Mond
- Geslachtsdelen
- Billen
- Huidplooien
- Nagelriemen
De medische term voor suikerziekte gerelateerde huidproblemen is: diabetische dermopathie.
Tevens kunnen suikers zich gaan ophopen binnen de opperlaag van de huid. Deze suikerophoping zorgt ervoor dat je suikerplekken krijgt over het lichaam. Dit zijn kleine rode plekjes die op den duur bruin kunnen worden.
Gewrichtsproblemen
Langzamerhand wordt de impact van diabetes op het lichaam steeds duidelijker. Het is nogal wat.
Want ook de gewrichten worden getroffen door diabetes mellitus type 2. Dit uit zich in:
- Minder mobiliteit
- Stijve gewrichten
- Pijn in vingers/handen/knieën of andere gewrichten
- RSI komt vaker voor onder diabetici
- Frozen shoulder (schouder mobiliteit is aangetast)
De algehele term voor gewrichtsproblemen bij suikerziekte is Limited Joint Mobility. En als je denkt dat dit niet zo erg is, dan vergis je je. Zelfs de meest kleine veranderingen in je gewrichten hebben grote impact op de kwaliteit van het leven.
Door diabetes type 2 wordt het bindweefsel aangetast, waardoor jouw gewrichten minder flexibel worden. Polsen, heupen, schouders of knieën voelen stug aan en dat merk je in je bewegingsvrijheid.
De kwaliteit van het leven en gevoel van vrijheid gaat drastisch achteruit zodra je hier problemen mee krijgt.
Gewrichtsproblemen mag je niet onderschatten maar is nog steeds een minder erkende klacht bij diabetes. Deze problemen spelen op door te hoge bloedglucosewaarden.
Door de bloedsuikerspiegel te stabiliseren en een HbA1c normaalwaarde te realiseren kun je veel van deze klachten voorkomen.
Seksuele problemen
Je relatie en seksleven kunnen flink op de proef worden gesteld wanneer jij of jouw partner diabetes heeft. Hieronder zie je welk geslacht waarmee te maken kan krijgen.
Seksuele problemen bij mannen
De kern van seksuele problemen bij mannelijke diabetici zijn erectiestoornissen. Hier kunnen twee oorzaken aan ten grondslag liggen:
Verminderde bloedtoevoer. Zoals je eerde hebt gelezen raken bloedvaten verstopt door de overtollige suikers. Dit geldt ook voor de bloedvaten in en rondom het mannelijke geslachtsorgaan. Hier ontstaat een zuurstof gebrek waardoor een erectie praktisch onmogelijk is.
Zenuwschade. Een erectie kan alleen plaatsvinden wanneer seintjes tussen het geslachtsorgaan en de hersenen goed lopen. Wanneer de zenuwen in die regionen zijn aangetast worden seintjes niet goed doorgegeven. Een erectie blijft uit of vindt maar half plaats.
Seksuele problemen bij vrouwen
Vrouwen blijven helaas niet gespaard voor seksuele problemen bij diabetes. Dit zijn de meest voorkomende issues waar je als vrouwelijke diabeet mee te maken kunt krijgen
Uitdroging van de vagina. Dit komt door de verstoorde vochtregulatie zoals uitgelegd in gevolg #6, maar ook een gebrekkige doorbloeding kan hieraan ten grondslag liggen.
Blaasontstekingen. Vrouwen zijn überhaupt vatbaarder voor blaasontstekingen dan mannen. Met diabetes onder de leden heb je een nóg grotere kans op een blaasontsteking. Dit komt doordat bacteriën zich makkelijker aan de blaaswand hechten door suikers in de urine (en daarmee in de blaas). Deze bacteriën kunnen infecties veroorzaken. Blaasontstekingen komen dan ook zeer geregeld voor onder vrouwelijke diabetici. Het vervelende is tevens dat ze terug blijven komen wanneer diabetes type 2 aanhoudt.
Schimmelinfecties en gist. Candida komt veel voor onder diabetici. Deze gist gaat ook in en rondom de vagina zitten.
Gebrek aan fysieke opwinding. Door neuropathie kunnen seintjes minder goed doorgegeven worden, waardoor het kan zijn dat je minder opwinding voelt. Hierdoor kun je niet goed vochtig worden. Langer de tijd nemen als voorspel en glijmiddel gebruiken kunnen deze klachten verminderen.
Psychische klachten bij seksuele problemen
Naast alle lichamelijke ongemakken nemen seksuele problemen bij diabetes ook psychische klachten, schaamte en stress met zich mee.
Wat je zelf tegen de lichamelijke problemen kunt doen (zonder het gebruik van medicatie) leer je allemaal in de Diabetes Omkeren Methode.
Centraal staat in ieder geval gezonde voeding, sporten, stoppen met roken/alcohol, stress vermijden en je testosteronspiegel verhogen (als man).
Vermoeidheid bij diabetes
Wanneer het lichaam niet de juiste brandstof binnenkrijgt, dan gaat het op een gegeven moment protesteren. Je hebt langdurig je lichaam van ongezonde suikers voorzien, waardoor je diabetes type 2 hebt ontwikkeld.
Deze suikerziekte is een duidelijk signaal waar je als diabeet naar moet luisteren. Tot hier en niet verder.
Maar de meeste diabetici steken -heel plat gezegd- hun kop in het zand of zijn zich simpelweg niet bewust van hoeveel invloed zij ZELF hebben op deze ziekte.
Je lijf kan er niet meer tegen.
Alles is ontregelt. Door de insuline-resistentie stromen gegeten of gedronken suikers niet meer de cellen binnen.
Dit, terwijl suikers normaal gesproken als brandstof voor het lijf fungeren. Die brandstof stroomt de cellen nu niet meer binnen, maar verlaat op den duur het lichaam via de urine.
Hierdoor loopt het lichaam veel energie mis en daardoor kun jij je vermoeid voelen. Chronisch vermoeid zelfs. Alsof je alle dagen moe bent, al vanaf het moment dat je ’s ochtends uit bed stapt.
Klachten die bij vermoeidheid bij diabetes komen kijken:
- Je voelt je zelfs na een goede nachtrust nog steeds vermoeid.
- Je voelt je lusteloos
- Je spieren zijn zwakker
- Minder uithoudingsvermogen (snel uitgeput)
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
Dit zijn vervelende klachten die er zelfs voor kunnen zorgen dat jij nóg ongezonder gaat eten. De meeste mensen die zich voortdurend moe voelen zitten er niet op te wachten om uitgebreid te gaan koken, maar nemen liever iets makkelijks. Daarnaast heb je de neiging om minder te bewegen.
Deze combinatie van ongezonde voeding en weinig beweging maken de problemen alleen maar erger. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Wonden die moeilijk genezen
De symptomen en consequenties van diabetes type 2 zijn allemaal terug te leiden naar een chronisch te hoge bloedsuikerspiegel.
En aangezien bloed door het gehele lichaam stroomt, heeft ieder deel van het lichaam eronder te lijden.
Hoe klein ook. Zelfs de meest kleine bloedvaatjes, nog dunner dan een haar op het hoofd, zijn de pineut.
Sterker nog, JUIST de meest kleine haarvaatjes zijn snel aan de beurt omdat die makkelijk verstopt raken.
Het genezingsproces wordt geblokkeerd
Wanneer bloedvaten dichtslibben door overtollige suikers, wordt een noodzakelijke doorbloeding belemmerd. Zodra er een wondje optreedt ergens op of in het lichaam, dan geeft een gebrekkige bloedstroming meerdere problemen:
Benodigde stofjes kunnen niet naar de plek van bestemming toe. Het lichaam zet normaal gesproken witte bloedlichaampjes, zuurstof en andere stofjes in om een wond te helen. Wanneer de weg naar de wond is geblokkeerd, dan verloopt dat proces niet zoals het hoort.
Afvalstofjes worden niet adequaat afgevoerd. Naast dat de nodige stofjes niet kunnen worden aangeleverd, kunnen gevaarlijke en afval stofjes niet goed worden opgeruimd. Hierdoor duurt het erg lang voordat een wond geneest en kan het zelfs resulteren in een grote, infecterende wond.
Slecht genezende wondjes zijn vooral een probleem voor mensen met diabetes voeten. Zij krijgen vaak te maken met voetwonden die zij door neuropathie niet opmerken. Deze wonden helen slecht en worden zelfs erger. Infecties en zweren zijn het gevolg.
Wanneer er dan pas in een te laat stadium wordt ingegrepen kan het zo zijn dat er maar één oplossing overblijft: amputatie van een teen, voet of (deel van het) been.
Psychische problemen
Zojuist heb je gelezen dat er meerdere hersenziekten (waaronder dementie) door diabetes type 2 kunnen ontstaan. Door een geblokkeerde doorbloeding ontstaan er allerlei problemen in het brein waardoor hersenfuncties verminderen.
In hoeverre jij je prettig en gelukkig voelt, hangt samen met de aanmaak van neurotransmitters in je hersenen:
- Dopamine. Voor gezonde assertiviteit, gedrevenheid, seksuele opwinding en energie.
- Serotonine. Geluksgevoelens, tevredenheid, sociale connectie en vreugde.
- GABA. Kalmerend, gevoelens van veiligheid en anti-stress
Wanneer de hersenfunctie wordt geblokkeerd kunnen er ook problemen plaatsvinden met de neurotransmitters. De aanmaak van bijvoorbeeld serotonine wordt gestagneerd.
Je maakt dan niet voldoende geluksstofjes aan. Hierdoor voel jij je neerslachtig, depressief en krijg je veel behoefte aan zoet voedsel.
Als er iets misgaat in de dopamine-aanmaak dan kun je te maken krijgen met wispelturigheid, geen beslissingen kunnen nemen en een gebrek aan motivatie/uitstelgedrag.
Het is dus heel goed te verklaren dat je je depressief voelt bij diabetes type 2.
Kortere levensverwachting
Tot nu toe heb ik vooral gevolgen van diabetes voor de kwaliteit van het leven besproken. Deze laatste consequentie gaat over de duur van het leven. Uit onderzoek blijkt namelijk dat diabetici minder lang leven dan niet-diabetici.
Als dat nog niet genoeg reden is om te kijken naar hoe je diabetes kunt omkeren, weet ik het ook niet meer.
MEDICIJNEN ZIJN NIET DE OPLOSSING
Je kunt (blijkbaar) medicijnen slikken wat je wilt. Hiermee zal je diabetes type 2 nooit genezen. Dit komt doordat diabetesmedicatie er niet op gebouwd is om je te genezen, maar om symptomen te bestrijden.
Oftewel; de meeste medicatie bestrijdt tijdelijk de GEVOLGEN van diabetes, zonder iets te doen aan de oorzaak. En de oorzaak zit hem in een ongezonde levensstijl waardoor je ziek wordt.
LET OP! Hiermee suggereer ik niet dat je linea recta kunt stoppen met je medicijnen. Dit moet ALTIJD in overleg met je arts. Wees je er wel bewust van dat medicijnen symptoombestrijding zijn en niets doen aan de oorzaak van het probleem.
Stop het met “beledigen” van je lichaam
Feit blijft: het lichaam is er simpelweg niet op gebouwd om zoveel bewerkte producten te nemen. Vruchtensap, melkchocolade, frisdrank, brood, bewerkt vlees, soepen uit pak, kruiden uit een zakje, chips, gebak en noem het allemaal maar op. Dit zijn allemaal “beledigingen” voor ons lichaam.
Onze cellen kunnen er simpelweg niet tegen omdat we gemaakt zijn voor NATUURLIJKE producten. Hiermee bedoel ik voedzame producten waar we ons lichaam mee voeden in plaats van vervuilen.
Dat is precies waar de Diabetes Omkeren Methode voor staat.
En ik heb onderzoek gedaan naar dit -veel goedkopere dan 385 euro per jaar Eigen Risico- product.
Hieronder laat ik je zien (aan de hand van 5 wetenschappelijke onderzoeken) waarom diabetes omkeren KAN.
Ook neem ik je mee in de 12-weekse training die op dit moment in de aanbieding is. Tenslotte ga ik in op wie de ontwikkelaars van de Diabetes Omkeren Methode precies zijn: Ben Kuiper en Marloes Schuurman.
De wetenschap van diabetes omkeren
Wetenschappelijk onderzoek zegt: “Je kunt zeker diabetes type 2 omkeren.” Schuif alle excuusjes en het idee dat het in de genen of familie zit aan de kant. Want door je levensstijl op orde te krijgen kan iedereen (uitzonderingen daargelaten) van diabetes type 2 genezen.
Dat is natuurlijk nogal een uitspraak. Ik weet het. Maar het is bewezen dat een aantal specifieke veranderingen in je levensstijl genezen veroorzaken. Zie deze 5 wetenschappelijke onderzoeken:
Onderzoek 1 laat de positieve invloed van een dieet hoog in vezels zien op diabetes type 2 patiënten.
Onderzoek 2 laat zien hoe gewichtsverlies heeft bijgedragen aan het genezen van suikerziekte.
Onderzoek 3 bewijst hoe gezond het is voor diabetici (zowel type 1 als type 2) om een koolhydraatarm en suikervrij dieet aan te nemen.
Onderzoek 4 toont onder mensen met diabetes type 2 EN obesitas de positieve invloed zien op hun gewicht, ziekte en lichamelijke gezondheid door een specifiek dieet.
Onderzoek 5 toont de doorslag dat het voor IEDEREEN met diabetes type 2 mogelijk is.
Natuurlijk begrijp ik ook dat je zoveel onderzoeken kunt lezen wat je wilt. Maar als je zelf suikerziekte hebt, moet je het vaak “eerst zien, dan geloven”.
En dat begrijp ik volledig. Helemaal als je nog niet zo thuis bent in hoe je de eerste stappen zet om je levensstijl aan moet passen. Of misschien heb je al wel een idee, maar weet je nog niet goed hoe je het precies moet aanpakken.
Dan is het handig om een stap-voor-stap handleiding te hebben die je aan de hand meeneemt. Een methode die je precies laat zien wat je iedere week en iedere dag moet doen. Dat is waar de Diabetes Omkeren Methode om de hoek komt kijken.
Wat kun je van de Methode verwachten?
De Diabetes Omkeren Methode noem ik ook wel de “Ultieme Suikerziekte Type 2 Geneesgids”. Het laat je stap voor stap zien hoe je je eigen genezing in werking zet. Om te zien of het iets voor je is heb ik gevraagd aan de makers Ben Kuiper en Marloes Schuurman of ik wat meer inzicht kon krijgen in de cursus. Hieronder krijg je een goede weergave van de cursus.
De cursus bestaat uit drie fasen. Iedere fase kent een X aantal weken met lesmateriaal en opdrachten. Soms bestaat het lesmateriaal uit één of meerdere ebooks, een video of een combinatie van beide. Zie hieronder hoe het in elkaar steekt. Gelukkig is het lang niet zo streng als het dieet van Gordon.
LET OP: Het is geen dieet
De meeste diëten zijn op de korte termijn gericht. “Val nu 10 kilo af in 30 dagen”. Zo zit deze methode NIET in elkaar.
Deze methode is iets totaal anders. Het is niet iets wat na 3 maanden eindigt. Dat is misschien waar het allemaal écht pas begint. Diabetes type 2 is een ernstige aandoening waar tijd en moeite in gaat zitten om het DEFINITIEF aan te pakken.
Zie deze 12-weken cursus als het behalen van het rijbewijs. Tijdens de lessen leer je alle theorie en praktijk. Pas als je “geslaagd” bent en zelf de weg op gaat leer je pas ECHT te rijden.
Je wilt niet binnen 1 maand “genezen” zijn van de ziekte, om daarna weer verder te gaan op oude voet. En weer terug te vallen. Het is geen (crash)dieet of iets dergelijks. Het is een methode om op termijn volledig van je ziekte te genezen, van de medicijnen af te stappen en een leven met suikerziekte definitief achter je te laten.
Een overzicht van de Diabetes Omkeren Methode na het inloggen
Na betaling krijg je netjes inloggegevens van de cursus toegestuurd. Je kunt met een zelf ingestelde gebruikersnaam en wachtwoord bij de Diabetes Omkeren Methode inloggen.
Lees verder voor een beknopte weergave van iedere fase en de bijbehorende weken nadat je de betaling hebt voldaan. Zo krijg je een goed idee van wat je van de cursus kunt verwachten.
Elimineren
Week 1: E-Boek met fundamentele kennis over ONGEZOND voedsel + opdracht + bonus hoe je ongezonde producten eenvoudig herkent.
Week 2: Kennis uit week 1 verder toepassen in het dagelijks leven en boodschappen doen.
In deze fase draait het om het elimineren van oude, ongezonde gewoontes. Zodat ze plaats kunnen maken voor nieuwe, gezonde gewoontes om voor altijd afscheid te nemen van diabetes type 2.
Normaliseren
Week 3: E-Boek met fundamentele kennis over gezond voedsel + opdracht + bonus over de meest gezonde producten + bonusvideo van Ben over hoe je een voedingslabel slim leest met belangrijke regels over koolhydraten/suikers/vezels.
Week 4: Opdrachten voor het verder toepassen van de kennis uit week 1, 2 en 3 + bonusrecepten en maaltijdplanner.
Week 5: Bijzondere (en toch zeer waardevolle) opdracht.
Week 6: Q&A over zeer herkenbare onderwerpen als “ik kan ’s avonds niet van ongezond voedsel afblijven, wat nu?” en “vetten zijn toch ongezond?” etc. + bonus valkuilen van gezond eten
In Fase 2 staat met welke dingen en gewoontes je je oude gewoontes vervangt en hoe je omgaat met veelvoorkomende fouten/valkuilen. Dit is een ZEER leerzame en tevens herkenbare fase. Iedereen herkent wel het idee van ’s avonds zin hebben om te snacken en maar moeilijk nee te zeggen.
Ben & Marloes zijn erin geslaagd om al deze problemen te tackelen. Het mooie is tevens dat als je vragen hebt tussendoor, je die rechtstreeks in de community kunt stellen. Andere cursisten. Ben of Marloes reageren dan binnen korte tijd.
Omkeren
Week 7: E-Boek over de laatste fase; het daadwerkelijk GENEZEN van suikerziekte + opdrachten
Week 8: Herhaling in theorie & praktijk van alles wat je tot nu toe hebt geleerd.
Week 9: Informatie over intermittent fasting en het indelen van jouw eigen ‘eetvenster’ + opdraacht
Week 10: Doorzetten en uitbreiden + informatie en opdracht over je dagelijkse ontbijt
Week 11: Informatie en opdracht over bewegen/sport en het genezen van je ziekte
Week 12: Complete boek Diabetes Omkeren Methode (161 pagina’s) + uitleg over “hoe nu verder” + opdrachten
Dit is de laatste (en tevens moeilijkste fase). Veel mensen verwachten misschien dat de Diabetes Omkeren Methode een dieet is, maar dat is het niet. In de laatste fase leer je wat er écht voor nodig is om te genezen. En hoe je dat niet alleen voor “een tijdje” maar voor de rest van je leven doet.
Bij iedere week kun je alle reacties van cursisten zien over hun vorderingen, obstakels en successen. En het zijn er nogal wat! Het is geweldig om al die positieve reacties te lezen.. En soms zijn er ook moeilijke momenten.
Mensen die van overgewicht zijn afgekomen en ook hun nuchtere bloedsuikerwaarde flink hebben doen dalen in relatief korte tijd. En dat allemaal door de theorie op te pakken en in hun eigen leven toe te passen.
Het bevestigt mij in ieder geval des te meer dat het werkt. Voor mensen die echt bereid zijn om hun ziekte de rug toe te keren en daar de dingen voor te doen wat er maar voor nodig is.
Garantieregeling Diabetes Omkeren Methode
De Diabetes Omkeren Methode heeft een gunstige ‘niet goed geld terug’ garantie. Namelijk een garantieregeling van 60 dagen. Dit houdt in dat je de cursus voor 8 weken kunt uitproberen (8 weken = 56 dagen).
Als je na die 8 weken geen of onvoldoende resultaat boekt vraag je je geld alsnog terug. Aangezien het een bewezen cursus is en ik alle lovende reacties van cursisten zie, vraag ik me dan echter wel af of het aan de cursus ligt of dat je misschien zelf ergens een steekje hebt laten vallen.
Waar kun je inloggen bij de Diabetes Omkeren Methode cursus?
Ga hier naar de inlogpagina. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in die je hebt ontvangen bij aanmelding.
Mijn Diabetes Omkeren Methode ervaringen
Pluspunten
- Even afgezien van de cursus om biedt Ziektevrijleven veel waardevolle GRATIS content aan op hun website.
- Het is een methode voor de lange termijn, geen quick-fix zoals vrijwel iedere “voedingsmethode” of dieet.
- Cursisten worden gemotiveerd om hun persoonlijke verhaal te delen en hierover de interactie op te zoeken. Bewezen is dat dit de kans op succes drastisch verhoogt.
- Duidelijke, heldere en erg interessante training (zelfs voor mensen die géén diabetes hebben!). De manier van lesgeven is super en je ziet dat de makers Ben Kuiper en Marloes Schuurman zeer kundig zijn in dit vak.
- Een minder merkbaar (maar super krachtig) onderdeel van de Diabetes Omkeren Methode is dat er aandacht wordt geschonken aan onderliggende psychologische factoren van ongezonde gewoontes. Hiermee bedoel ik dat er diep wordt gegraven om interne dialogen (die tot ongezonde gewoontes aanzetten) te herkennen en te elimineren. Hierdoor kun je je brein “herprogrammeren” voor nieuwe, gezonde gewoontes waar je je vervolgens veel makkelijker aan houdt. Simpel gezegd leer je in de cursus hoe je je brein te slim af bent.
- De training is allesomvattend. Je hoeft dus als diabetespatiënt geen andere cursus aan te gaan, maar je kunt hier ALTIJD op terugvallen indien nodig.
- Het is bij het volgen van deze cursus bijna alsof Ben Kuiper en Marloes Schuurman je persoonlijke begeleiders zijn. Normaal gesproken zijn dieetboeken in theorie heel goed, maar ontbreekt het aan de praktische, toepasbare kant. Deze cursus is ZOWEL theoretisch als praktisch zeer sterk. Ben & Marloes nemen je met de hand mee en begeleiden je precies in het hoe en wat.
Verbeterpunten
- Het is jammer dat er geen voortgangsmeter van de cursus aanwezig is. Je moet alles zelf bijhouden
Wie zijn Ben Kuiper en Marloes Schuurman?
Op de website van Ziektevrijleven.nl staat wat beknopte informatie over de eigenaar en eigenaresse. Wat ik vooral interessant vind is WAAROM iemand doet wat hij/zij doet. En dat is precies wat ik aan Ben heb gevraagd.
Ben Kuiper geeft antwoord op: “Waarom dit initiatief?”
Ben zegt: “Tijdens onze opleiding merkten we beide dat we niet het gevoel kregen dat we mensen echt hielpen. We waren wel in de zorg aan het werk, maar échte hulp was het niet echt. We waren niet voldaan.
Daarom besloten we onze focus te leggen op de ‘preventie’ van ziekten. Na onze studie gingen we ons volledig onderdompelen in ieder denkbaar boek en onderzoek over voeding en gedragspsychologie om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Dit nam na de studie nog eens 2 á 3 jaar extra tijd in beslag. Gedurende die periode hebben we verschillende mensen voor een ‘vriendenprijsje’ begeleidt om al doende te leren wat het beste werkt en hoe je het beste iemand kunt helpen.
We merkten dat de mensen die we hielpen ontzettende baat hadden bij onze aanpak. Hier haalden wij veel voldoening uit.
Uiteindelijk hadden we genoeg kennis en ervaring in huis om Ziektevrijleven.nl op te zetten. Daar zijn we enkele jaren terug mee begonnen en inmiddels hebben we zo’n 3000 tevreden cursisten.”
Diabetes Omkeren Methode of één van de boeken kopen
- Diabetes Omkeren Methode
- Keer diabetes om in 12 weken
- Deze cursus begeleid je stap voor stap in het afscheid nemen van diabetes type 2.
- Diabetes Omkeren Kookboek
- 112 diabetes vriendelijke recepten
- Het kookboek waarin voedzaam voedsel centraal staat helpt jouw genezingsproces.
- Diabetes Omkeren Toetjesboek
- 50 diabetes-vriendelijke toetjes
- Iedereen wil wel eens kunnen genieten. Met deze toetjesrecepten kan dat verantwoord.
Gebruikte bronnen
Voor de totstandkoming van dit artikel heb ik gebruik gemaakt van informatie van de volgende bronnen:
- Ziektevrijleven.nl
- Diabetesfonds.nl
- Dvn.nl
- Diabetes2.nl
Overige websites met wetenschappelijke onderzoeken.