Hoe word ik Gelukkig? In 5 Stappen van Somber naar Happy!

“Hoe word je gelukkig?”

Geluk groeit van binnen en kan nooit, maar dan ook NOOIT gegenereerd worden door iets buiten jouzelf.

Met het onderstaande 5 stappenplan laat ik je zien hoe je weer gelukkig wordt. Wat is er voor nodig om dat gelukzalige gevoel weer te ervaren? 

Gelukkig(er) worden is geen hogere wiskunde. Het begint in ieder geval bij het stoppen met ongelukkig zijn. Veel mensen blijven dingen doen waar ze ongelukkig van worden. Hierdoor kunnen ze nooit gelukkig zijn. Als je dat kunt herkennen en veranderen ben je al bijna dat waar je wilt zijn; intens gelukkig MET en ONDANKS alles.

Voor een compleet programma om het maximale uit jezelf te halen en het prachtige leven te leiden wat je verdient, raad ik de University of Excellence van harte aan!

Het ‘Gelukkig-Zijn’ principe ontrafelt; wat is het precies?

Gelukkig worden is niet wat zich van het één op het andere moment voordoet. Jezelf gelukkig voelen kost tijd. Dit is een proces. Ik kan hier zelfs zo ver in gaan, dat je hier zelf 100% verantwoordelijk voor bent.

Ik zie ‘geluk’ als vaardigheid. Een skill die je moet trainen. Waar je steeds beter en sterker in wordt. Ook is het iets wat niet blijvend hoeft te zijn. Dat, als je je eenmaal gelukkig voelt, dat je dat dan vervolgens ALTIJD bent.

Hoe je gelukkig wordt is net als bodybuilding en powerlifting. Je traint en wordt er steeds beter in. Je kunt steeds meer aan. En op een gegeven moment merk je: YES! ik ben heerlijk op weg en het gaat fantastisch.

Geluk groeit van binnen, nooit extern

Gelukkig zijn is dan ook niet louter een gevoel. Het is een staat van zijn. Je bent het of je bent het niet. Daarom zal jezelf proberen gelukkig te voelen terwijl je diep ongelukkig bent, nooit lukken.

Dat is wat je vaak ziet bij kreten van positiviteits-goeroes. Ze laten je jouw negatieve gevoelens overschreeuwen met positiviteit. Want als je maar positief ingesteld bent, dan zou alles goed komen.

Nee. Zo werkt het niet. Je kunt een negatief gevoel niet forceren om ineens positief te worden. Wat je wel kunt doen is dat je jezelf traint om je goed te voelen, ondanks alle problemen die er zich op dit moment in je leven voordoen.

Hoe word ik gelukkig 768x384

Forceren is nep: je bent het of je bent het niet

Het is een beetje te vergelijken met stoer zijn. Sommige mensen zijn van nature stoer; die hoeven daar geen moeite (meer) voor te doen. Andere mensen zijn niet stoer, maar proberen stoer te zijn. Daardoor worden ze juist een lachertje.

Of mensen die proberen grappig te zijn. Dit maakt ze juist niet grappig. Terwijl andere mensen van nature lachwekkend zijn; en hoeven daar geen moeite voor te doen.

Zo zit het ook met gelukkig zijn. Je bent gelukkig of je bent het niet. En als je ongelukkig bent, maar jezelf probeert om te praten naar dat je wel gelukkig bent… dan houd je jezelf voor de gek. Dat is dan ook zeker niet wat we gaan doen.

Als je gelukkig bent, dan WEET je dat. Het is een staat waar je je in verkeert. Je voelt het in iedere cel van je lichaam. Je vraagt het jezelf niet meer af, het is gewoon zo. Of niet natuurlijk, maar daar gaan we nu iets aan doen!

Korte termijn pleziertjes vs Lange termijn geluk

Mensen gaan vaak de mist in door te denken dat korte termijn pleziertjes hen gelukkig zal maken. Dit is echter niet het geval. Zoals je ook leert in de methode van Jeanet Wolf, is gelukkig worden een toewijding voor de lange termijn.

Je moet waarschijnlijk JUIST één of meerdere korte termijn pleziertjes opgeven, om op lange termijn gelukkig te zijn. Ik zal je enkele voorbeelden geven van dit soort pleziertjes die je absoluut niet gelukkig zullen maken (maar waarvan veel mensen op dat moment dat wel denken);

Alcohol drinken of drugs gebruiken. Dit lijkt even een prettige keuze, maar hiervan kom je al snel bedrogen thuis. Je voelt je even goed, daarna voel je je dubbel zo slecht.

Porno kijken. De dopamine-rush van gangbangs en extreem sletterige vrouwen lijkt plezierig, maar daarna voel je een leegte.

Tv kijken in plaats van een boek lezen. Als je jezelf hebt voorgenomen een (non-fictie) boek te lezen, maar gaat toch in plaats daarvan “makkelijk” televisie kijken; lijkt leuk, maar maakt je alleen maar ongelukkig.

Relaxen in plaats van een bedrijf opstarten. We moeten allemaal wel eens ontspannen, maar als je dit telkens doet terwijl je stappen wilt zetten. Daar word je niet gelukkig van en je verliest het vertrouwen in jezelf.

In een bekende, maar onbevredigende situatie blijven. Je zit in een situatie waar je absoluut niet happy mee bent. En toch blijf je maar in die situatie zitten. Sterker nog; je praat het voor jezelf iedere keer opnieuw goed. Hier word je echt ongelukkig van.

In een giftige, maar veilige relatie blijven. Hetzelfde principe als het voorgaande punt. Je weet dat de relatie/situatie slecht voor je is, maar toch blijf je erin verzeild.

Ik zou eigenlijk…

…meer moeten sporten… gezonder moeten eten… de relatie moeten afbreken… ander werk moeten zoeken… meer geld willen verdienen… een bedrijf willen starten… minder moeten gamen

En de lijst gaat nog wel even door. We zeggen heel vaak “Ik zou eigenlijk (meer) moeten….” vul maar in. Door dat ik zou eigenlijk moeten benadruk je echter vooral wat je NIET hebt.

Je benadrukt je tekorten. En je herinnert jezelf eraan dat je ergens tekortschiet. Ook hiermee kun je jezelf binnen no-time ongelukkig maken. Het is namelijk een eindeloze cirkel als jij tegen jezelf blijft zeggen dat je meer moet sporten, maar dat vervolgens niet doet.

Doe het. Of stop met zeuren. Als je het écht zo belangrijk vindt, zorg er dan voor dat je het gaat doen. En als je dat niet kunt/wilt? Laat het voor wat het is en laat het rusten.

Je tekorten benadrukken en vooral kijken naar wat je NIET doet / NIET kunt is een recept voor ongelukkig zijn.

Gelukkiger zijn 768x384

Hoe je jezelf ONgelukkig maakt

Jezelf gelukkig maken is blijkbaar nogal een opgave. Ongelukkig worden lijkt daarentegen een fluitje van een cent. En dat is ook zeker zo. We krijgen het vaak van jongs af aan al mee.

We krijgen onjuiste principes mee vanuit onze opvoeding, waardoor we met een niet-werkende bril naar gaan wereld kijken. De bril waar we enkel en alleen maar ongelukkig door worden.

Er zijn een aantal ongelukkige gewoontes die we van jongs af meekrijgen:

 • Korte termijn plezier verkiezen boven lange termijn geluk.
 • Overal controle over willen uitoefenen.
 • Of: geloven dat we nergens controle over hebben.
 • Vooral naar je tekorten kijken.
 • Alleen de dingen zien die je NIET hebt.
 • Geloven dat je 40 uur per week voor een baas moet werken.
 • Je kunt lekker rustig aan doen, ook al heb je doelen + dromen.
 • De dingen “komen zoals ze komen”.

Doe het tegenovergestelde van de massa

Niets komt zoals het komt. Je kunt ook niet ‘lekker’ rustig aan doen als je grotere doelen hebt. Echter heeft het ook geen zin om alleen naar je tekortkomingen te kijken of de dingen zien die je NIET hebt.

Wel is het zo dat, als we gelukkig willen worden, andere dingen moeten doen dan de mensen die ongelukkig zijn. Jijzelf inclusief. Als jij op dit moment ongelukkig bent dan dien je dingen anders te gaan doen.

Als je hetzelfde blijft doen als wat je altijd hebt gedaan, zal je hetzelfde krijgen als wat je tot nu toe hebt gekregen.

In dat opzicht wil je dus het tegenovergestelde doen van de rode kruisjes:

Verkies lange termijn geluk boven korte termijn pleziertjes.

Oefen alleen controle uit op de dingen waar je daadwerkelijk invloed op hebt. De rest? Laat het varen.

Besef je dat je op sommige dingen geen en andere dingen wel degelijk invloed hebt. Maak dit glashelder voor jezelf en werk aan de dingen waar je wel controle hebt.

Zie wat je nu al hebt en wees daar dankbaar voor

Werk ondertussen systematisch aan de dingen die je ambieert.

Je kunt oneindig veel verdienen (bijvoorbeeld met affiliate marketing). Ik werk nu nog 3 dagen per week en maak ruim 8000€ per maand met alleen al dit zakenmodel. Om over de andere verdiensten nog maar niet te spreken.

Als je een ander leven wilt dan kun je niet achterover leunen. Doe je dat wel, dan verkies je weer de korte termijn pleziertjes boven de lange termijn resultaten. Werk hard en slim aan je dromen + doelen om ze waar te maken.

Dingen komen niet zomaar aanwaaien. Er is werk aan de winkel.

“Hoe word ik (weer) gelukkig?” – 5 stappenplan

Aan de hand van de vorige punten heb je al wat meer zicht op hoe je gelukkig wordt. Dit zijn redelijk algemene, theoretische aspecten die ervoor zorgen dat je meer geluk ervaart.

Deze principes zijn zeker van toepassing, alleen is ‘maatwerk’ nodig om echt tot de kern te komen. Ik heb een stappenplan ontwikkeld voor jou, zodat jij weer gelukkig wordt. De stappen die jij gaat uitvoeren zijn specifiek voor jouw persoonlijke situatie.

Niemand kan hier aankomen, dit is van jou. We gaan ontrafelen wat JIJ belangrijk vindt, hoe JIJ gelukkig wordt en wat JIJ vervolgens gaat doen om dit waar te maken.

Onthoud: gelukkig zijn is een kwestie van oefenen en tijd. Het kost tijd en moeite. Het is een lange termijn beslissing. Het mooie is wel dat je die beslissing NU kan maken. Je bent immers slechts 1 beslissing verwijderd van een totaal ander leven.

Dit zijn de 5 stappen om weer gelukkig te worden (met jezelf).

Tip: pak pen en papier of open een leeg word document. Je gaat lekker van je afschrijven. Tot nu toe ben ik vooral aan het woord geweest, maar het draait hier uiteindelijk om jou.

wat maakt me ongelukkig 768x384

Wat maakt je op dit moment ongelukkig?

Voordat we gaan onderzoeken hoe jij weer gelukkig kunt zijn, ontrafelen we eerst wat jou op dit moment ongelukkig maakt.

Ik wil je dan ook vragen om antwoord te geven op deze vragen:

Als je op dit moment naar jezelf en naar je leven kijkt; waar word je ongelukkig van en wat werkt in feite absoluut niet voor jou?

Welke situaties en mensen komen herhaaldelijk terug in je leven, waar je een naar gevoel van krijgt?

Je mag hier kort en bondig over zijn, of 4 vellen volschrijven. Alles mag. No pressure. Dit is iets van jou en jij bepaalt de regels. Schrijf alles wat je je maar kunt bedenken uit wat je een gevoel van ongeluk geeft. 

Je mag een verhaal schrijven, maar bij voorkeur schrijf je het puntsgewijs op. Dat is praktisch voor bij stap 4 en stap 5.

Dit kunnen ook dingen zijn die jijzelf doet, hoe je eruit ziet, schuldgevoelens, elke ochtend in de file staan etc. Schrijf alles op waar je op dit moment ongelukkig door wordt.

Hoe zou jij dit invullen:

“Als ik … niet meer zou hoeven meemaken dan zou ik me een stuk gelukkiger voelen.”

Wat mis je in het leven?

Naast alles wat je op dit moment wel hebt en waar je ongelukkig van wordt, wil ik je vragen op te schrijven wat je mist in je leven.

Het kan zijn dat je dit onder het eerste punt al hebt beschreven, dan is dit een makkie 

​Als je dat nog niet hebt gedaan, schrijf dat alsjeblieft uit. Waar heb jij gevoelens van gemis? Voel je op bepaalde gebieden een leegte in je leven? Heb je het gevoel dat je iets moet “opvullen”?

Hoe zou jij dit invullen:

“Als ik … zou hebben dan zou ik me een stuk gelukkiger voelen.”

Waar word je blij van?

In mijn optiek is een belangrijke indicator voor iemands’ geluk de mate van dankbaarheid. Hoe meer dankbaar je bent voor de dingen die je hebt, hoe gelukkiger je bent.

Nu we een hoop “ellende” hebben opgeklaard door de eerste 2 stappen, is het nu zaak om te bepalen hoe je het dan wel wilt hebben. Beantwoord deze vragen:

 • Waar word ik blij van in het leven?
 • Waar zou ik meer van willen doen / hebben om gelukkiger te zijn?
 • Wat vind ik écht belangrijk in het leven?
 • Zijn er ondergesneeuwde dromen of doelen die nog steeds wel branden?
 • Hoe wil ik dat mijn leven eruit ziet over een jaar? En over 2 jaar? Over 5 jaar? Over 10 jaar?

Stop complaining about the things you don’t have. Instead, use that energy to go into the direction you want.

wat maakt me gelukkig 768x384

Invloed of betrokken

In het meest ideale geval heb je een aantal lijstjes voor jezelf gemaakt. Een lijstje met alles waar je nu ongelukkig van wordt. Een lijst met alles wat je mist. En een lijstje met de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Hopelijk heb je ook voor jezelf helder waar je over een jaar, over 2 jaar, over 5 jaar en zelfs over 10 jaar wilt staan. Als je namelijk geen idee hebt waar je naartoe wilt, dan laat je jezelf maar meevoeren door de wind.

Je laat je leven dan leiden door anderen in plaats van door jezelf. En het draait vanaf nu om JOU. 

Bij alles wat je hebt opgeschreven is het zaak om te onderzoeken in hoeverre jij invloed hebt op de situatie. Noteer bij elk punt of jij hier invloed op hebt of dat je alleen maar betrokken bent, maar er zelf niets aan kunt doen.

Actie ondernemen

Ik weet het. Waarschijnlijk hoef ik je niet te vertellen dat de dingen waar jij geen invloed op hebt, je los moet laten.

Hoe moeilijk dit ook is.

Toch is het zo. Alle ongelukkige situaties die zich in je leven voordoen, waar je 0 invloed op hebt, moet je zien los te laten. Als je dat niet doet, dan ga je daaraan kapot.

Dat terwijl het letterlijk niets uithaalt. Of je nu hoog of laag springt. Piekert tot je een ons weegt. Het van de daken schreeuwt. Of wat je ook doet. Als jij geen invloed hebt is het niet alleen verspilde energie. Het is verspilde tijd. Die tijd die je door de wc spoelt krijg je nooit meer terug.

Focus je op waar je invloed op hebt

Het is belangrijk vanaf nu de focus te leggen op de dingen waar je WEL invloed op hebt. Leg de focus op de dingen die jij nu, morgen en over een jaar kunt doen om gelukkig(er) te worden.

Ik benoemde het al eerder; gelukkig worden is een proces. Dit kost tijd en oefening. Het is een vaardigheid. Als ik naar mezelf kijk, ik ben nu 32 en ben sinds een jaar ongeveer pas écht gelukkig. 

Als ik terugkijk op hoe mijn leven er eerder uitzag en hoe het er nu uitziet, dan is er gigantisch veel verandert. Maar dat is alleen maar gebeurd, doordat ik het heft in eigen hand heb genomen en actie ben gaan ondernemen.

Alleen actie leidt tot verandering. Ga daarom acties ondernemen op de dingen waar jijzelf invloed op hebt. Laat de rest, waar je geen invloed op hebt, daar mogelijk los. Ik zal het even toespitsen aan de hand van mijn eigen leven. Zodat je een idee krijgt hoe dit eruit kan zien.

gelukkig zijn is een keuze 768x384

Hoe je gelukkig wordt door nieuwe acties te ondernemen

Als je blijft doen wat je altijd deed, zal je hetzelfde krijgen als wat je altijd al kreeg. Oftewel, het wordt tijd voor NIEUWE acties. Pak het wel stapje voor stapje aan. Ik laat je zien hoe ik het in mijn leven heb aangepakt.

Van gebrek aan liefde naar overvloed in liefde

Eerder was ik altijd erg verlegen. Vrouwen zagen mij nooit staan. Ik vind mezelf er tegenwoordig goed uitzien, maar ook dat was vroeger wel anders. Onverzorgd, niet fit en een uitstraling van een zombie. Als je dan ook nog niet erg sociaal bent, dan moeten vrouwen niets van je weten.

Lange tijd heb ik hier dus een gebrek aan gehad; vrouwelijke aandacht en genegenheid. Maar ik besloot wel in mijn tienerjaren dat het niet langer zo kon. Ik wilde verandering en ik wist ook dat, als ik die verandering wil, IK degene ben die moet veranderen. 

Dus ik zette alles op alles om mezelf hierin te ontwikkelen. Om makkelijker met vrouwen te praten. Aantrekkelijker te zijn (ook dat is iets wat van binnenuit komt). Ik onderzocht wat ervoor nodig was om vrouwen aan te trekken.

En langzamerhand, door de jaren heen ging me dat steeds beter af. Ik kreeg vriendinnen. Die relaties liepen ook weer stuk. Dus ik ging me verdiepen in hoe ik als een player door het leven kon gaan, middels online dating.

Ook dat is even gelukt. Inmiddels heb ik precies wat ik wilde; een prachtige vrouw met wie ik nu bijna 5 jaar samen ben. Samen hebben we de mooiste zoon, Kaiser. Van bijna een jaar oud. 

Zo zie je maar: van extreme wanhoop naar geluk in de liefde.

Van altijd geldtekort naar meer geld dan ik kan uitgeven

Dit is iets wat eigenlijk zover ik me kan herinneren bij mij heeft gespeeld. Chronisch geld tekort. Aan de ene kant kwam er te weinig binnen voor wat ik wilde. Aan de andere kant gaf ik teveel uit.

Dit was een recept voor altijd geld tekort.

Het is gelukkig niet zo dat ik in de schulden terecht ben gekomen. Het was meer dat ik altijd snel door mijn geld heen was en daardoor de restjes bij elkaar moest rapen.

Hierin heb ik de afgelopen jaren (vanaf ongeveer 2016) actief andere acties in ondernomen. Ik wilde financieel vrij zijn. Genoeg had ik van die geldtekorten. Ik wilde meer dan ik op kan maken hebben, omdat dat is wat ik verdien. Vind ik zelf.

En dat is dan ook de staat waar ik NU in leef. En het voelt fantastisch. Dit heb ik weten te realiseren door het opzetten van mijn eigen online bedrijf. Mijn voornaamste inkomsten komen uit affiliate marketing; een online zakenmodel dat eigenlijk geen grenzen kent.

Ik geef hier zelf ook les in samen met mijn compagnon Corné Marchand. Zie amdomination.nl. Heerlijk; die financiële zorgeloosheid.

maakt geld gelukkig 768x384

Van ongezond & lui naar fit, energiek en gemotiveerd tot op het bot

Vroeger had ik nooit echt zin om activiteiten te ondernemen. Zette mij maar achter een game en ik ben tevree. Dat was mijn instelling. Gezond eten? Boeide me niet. Actief zijn, sporten, de natuur in enz.? Boeide me niets.

Ook hierin wilde ik verandering. Ik wilde gezonder zijn, me fit voelen en er beter uitzien. Ik kreeg namelijk een buikje toen ik de 20 passeerde. Dat wilde ik niet.

Dus ik ging trainen. Fitnessen. In het begin vond het ik het helemaal niks, maar ik merkte wel resultaat. En dat is waar ik de energie vandaan haalde. Ik voelde me sterker, fitten, zelfverzekerder en zag ook verschillen in de spiegel.

Dat was ook de periode dat ik meer aanspraak kreeg van vrouwen. Het wierp zijn vruchten af. Inmiddels ben ik juist zeer actief. Ik houd van de natuur, sport regelmatig en dat doet ook mijn bedprestaties veel goed.

Van ongezond en lui naar fit, sterk en energiek.

Zonder actie geen resultaat

Als ik dit kan, waarom kan jij dit dan niet? Hoe jong, oud, dik of dun je ook bent. Verandering is altijd mogelijk. Het aller, ALLER belangrijkste is dat jij de verantwoordelijkheid neemt over jouw geluk en jouw leven.

Dat is waar de meeste mensen de mist ingaan. Ze nemen die verantwoordelijkheid niet. Logisch ook, want het is veel makkelijker om andere mensen of situaties de schuld te geven van hun gebrek aan geluk.

Veel makkelijker.

Maar als je de makkelijke weg blijft kiezen, zal je leven alsmaar moeilijker worden. Ik koos voor de moeilijke weg (het blijvend actie ondernemen) waardoor ik na vele jaren mijn leven op alle gebieden op orde heb kunnen krijgen.

Inmiddels kan ik met volle overtuiging zeggen:

Ik ben gelukkig.

Alleen is dat niet zomaar aan komen waaien. Het is een kwestie van denken op de lange termijn. Je moet durven excelleren en willen zeggen “Mijn leven is uitstekend” in plaats van “Ik ben wel tevreden.

Voor een compleet programma om het maximale uit jezelf te halen en het prachtige leven te leiden wat je verdient, raad ik de University of Excellence van harte aan!

Plaats een reactie