(Hoe) is diabetes type 2 om te keren / te genezen?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) verwacht dat diabetes type 2 in het jaar 2030 doodsoorzaak nummer 7 zal zijn. Wereldwijd zijn er op dit moment meer dan 500 miljoen mensen die suikerziekte hebben, waarvan 10% type 1 heeft en daarmee 90% type 2.

Dit zijn schrikbarende cijfers. Wat opvalt is dat er een sterk stijgende lijn is in het aantal diabetes type 2 gevallen. Ben of ken jij iemand met diabetes type 2? Dan is de kans groot dat je op zoek naar antwoorden bent. Je wilt weten of de “ziekte” om te keren is en of het mogelijk is om van de vreselijke diabetesmedicatie af te komen.

Ik heb goed nieuws. In dit artikel heb ik een aantal conclusies van wetenschappelijke studies ontcijferd, waarmee ik laat zien dat diabetes type 2 in de meeste gevallen omgekeerd kan worden. Ook wil ik je tippen op de Diabetes Omkeren Methode van Ben Kuiper en Marloes Schuurman. Een online programma met video’s en begeleiding die al meer dan 3000 diabetici hebben geholpen.

Diabetes; een ziekte waar je niets aan kan doen?

Voordat we de diepte ingaan, kijk vooral deze korte video eerst even, waarmee ik direct duidelijk wil maken dat het wel degelijk mogelijk is om diabetes type 2 om te keren.

Tussen diabetes type 1 en type 2 zit een groot verschil. Bij het eerste type is je lichaam niet in staat om zelf insuline te produceren. Dit kan aangeboren zijn, maar ook later ontstaan. Ik ken iemand die op zijn 21ste pas de diagnose diabetes type 1 kreeg.

Insuline is een essentieel hormoon om suiker / glucose uit voedsel en dranken te kunnen verwerken. Wanneer het hormoon niet aanwezig is, kan suiker dat je hebt gegeten of gedronken niet uit je lichaam. Dit heeft desastreuze gevolgen voor je lijf.

Daarom moeten mensen met type 1 soms meerdere keren per dag insuline spuiten, zodat de bloedsuikerspiegel gestabiliseerd kan worden.

Korte disclaimer

Voordat we verdergaan is het belangrijk om te vermelden dat ik geen arts ben en niet medisch onderlegd ben. Alle informatie op deze website en in dit artikel is op basis van eigen ervaringen en kennis. De informatie uit dit artikel is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden en gebruik daarvan is op eigen risico. Stop nooit zomaar met je medicatie en overleg altijd (gewenste) veranderingen met je arts.

Diabetes type 2 is een ander verhaal

Dit ontstaat niet van de 1 op de andere dag. Suikerziekte type 2 is ook niet aangeboren. Het ontstaat in de loop der jaren door een levensstijl die de “ziekte” in de hand werkt. Ik zet ziekte bewust tussen aanhalingstekens, omdat het iets is wat mensen zelf hun lijf hebben aangedaan. Het is dus niet zoiets als een bacterie, virus of aangeboren afwijking waarbij je normaliter spreekt over een ziekte en waarvan je beter moet worden door medicatie.

Nee, diabetes type 2 is het gevolg van een ongezonde levensstijl. Diabetesmedicatie lost helaas niets op, maar is enkel en alleen symptoombestrijding.

Bij type 2 maakt, in tegenstelling tot type 1, nog wel insuline aan. Echter zijn jouw lichaamscellen in de loop der jaren ongevoelig geworden voor het hormoon insuline. Hierdoor wordt ingenomen suiker ook niet correct verwerkt. Daar waar bij een gezond mens lichaamscellen open gaan staan door het seintje van insuline, is dat bij iemand met diabetes type 2 niet meer het geval.

Dit is vooral te wijten aan een combinatie van een ongezond voedingspatroon en een gebrek aan beweging.

Hoe diabetes type 2 ontstaat

Wanneer je iets eet of drinkt waar veel suikers en koolhydraten in zitten, dan wordt er veel insuline aangemaakt om alle suikers te kunnen verwerken. Bij een gezond persoon verloopt dat prima. Echter, als een gezond persoon dit overmatig doet. Dus overmatig veel koolhydraatrijke producten tot zich neemt, dag in dag uit. Dan worden de cellen steeds ongevoeliger voor die grote hoeveelheden insuline.

Daarom krijgen mensen die langdurig overgewicht hebben op den duur ook in 9 van de 10 gevallen de diagnose diabetes type 2. Je krijgt het echt niet van 1 keer een dag slecht eten. Dat doe ik zelf ook zo nu en dan, dan eet ik overdag chocola en taart en bestaat mijn diner uit patat met veel saus en kroketten.

Zo nu en dan, vooral als je regelmatig sport (en dat doe ik 4 keer per week ) dan mag dat best. Dan kan je lijf dat prima aan.

Echter, als ik dit dag in dag uit zou doen in combinatie met teveel op mijn kont zitten, dan wordt het een heel ander verhaal. Ik zou dan snel achteruit gaat, overgewicht kunnen krijgen en op den duur een risico voor diabetes type 2 kunnen creëren.

Wat is de oplossing?

In grote lijnen dient de levensstijl van de diabetespatiënt verbeterd te worden. Bewezen is namelijk dat de schade die door een ongezonde levensstijl veroorzaakt is, niet onomkeerbaar is. Sterker nog, door het leven drastisch om te gooien (of je het nu leuk vindt of niet) kan enorm veel positieve impact hebben.

Er zijn vele succesverhalen van mensen die bijvoorbeeld met behulp van de Diabetes Omkeren Methode bijna helemaal of zelfs volledig medicatievrij door het leven kunnen gaan. Hun suiker is helemaal op orde omdat ze het heft in eigen hand hebben genomen. Ze lieten het er niet bij zitten en zijn actie gaan ondernemen.

En dat is wat ervoor nodig is. Zeg ik hiermee dat het mogelijk is om van diabetes type 2 te genezen? Jazeker. Zeg ik hiermee dat het makkelijk is? Dat niet perse. Maar met de juiste instructies en begeleiding sta je al direct 3-0 voor.

Basisprincipes om diabetes type 2 om te keren

Gezien diabetici de ziekte niet van de een op de andere dag onder de leden hebben, zal het omkeren ervan evenmin snel gaan. Van diabetes type 2 af komen is een proces die weken in beslag zullen nemen. Vooral omdat er een aantal ongezonde gewoontes doorbroken dienen te worden. En aangezien wij mensen gewoontedieren zijn, kost dat tijd en oefening.

Het is daarom teveel om in dit artikel uit te leggen. Wel kan ik je de 5 belangrijkste basisprincipes om van diabetes type 2 af te komen meegeven.

#1 Geef alle witte producten en snacks weg aan de voedselbank

Witte pasta, witte rijst, aardappelen, witbrood. Je denkt dat ze misschien gezond zijn. Maar niets is minder waar. Ze bevatten zeer veel koolhydraten en maar weinig vezels. Dit betekent dat ze net zo worden opgenomen als tafelsuiker. De koolhydraten worden razendsnel in het lijf opgenomen en je lichaam moet veel insuline aanmaken om al die suikers te verwerken.

Hoe langzamer koolhydraten worden opgenomen, hoe beter het voor je is. Vezels helpen bij deze langzame verwerking (kom ik zo nog op terug). Dus alle witte producten dienen weggegooid of weggegeven te worden. Het is niet gezond voor je en al helemaal niet als je al diabetes hebt.

Vergeet de bewerkte producten niet

Wellicht hoef ik het niet te benoemen, maar ik doe het voor de zekerheid toch. Ik sprak vorige week namelijk nog een man van 62 die 5 jaar geleden de diagnose diabetes type 2 heeft gekregen. Hij is alleen en kookt vrijwel nooit voor zichzelf. Zijn avondeten bestaat uit kant- en klaar maaltijden of shoarma van de Turk. Ook de wekelijkse patatavond mag volgens hem niet ontbreken. “Als ik dat toch niet meer zou mogen.”

Ondertussen is hij net zo afhankelijk aan zijn diabetesmedicatie als een junk afhankelijk is van de naald. Het is treurig om te zien. Deze man weigerde om iets te veranderen aan zijn levensstijl. Te eigenwijs. Te koppig.

Prima, ik wil alleen mensen helpen die ook geholpen willen worden. In ieder geval heb ik wel tegen hem kunnen zeggen dat een dergelijk voedingspatroon de voornaamste oorzaak is van zijn ziekte. En dat wil ik jou ook meegeven. Gooi alle kant- en klare maaltijden, de chocoladerepen, chips, bewerkte voedselproducten en alles waarvan jij stiekem wel weet dat het niet goed voor je is, vandaag nog in de prullenbak.

Al die producten maken jou zieker en zieker. En de dokter blijft maar een hogere dosis metformine voorschrijven. Is dit hoe je het echt wil of is het tijd voor verandering?

Indien dat laatste.. weg met die rotzooi. Ga terug naar de basis.. echt en puur voedsel zoals de natuur het bedoelt heeft. En niet al die gefabriceerde rommel die jouw lichaam verpesten.

#2 Voeding dat dichterbij de natuur staat

Ik hoor veel mensen nu al wel denken: “Maar wat moet ik dán eten als ik al die dingen niet meer mag?” Nou, want denk je dat mensen eten met een mediterraans dieet? Zij eten zoals onze voorouders ook deden. Met voedsel wat zo onbewerkt mogelijk is. Wat dicht bij de natuur staat.

Uit al die witte producten zijn de gezonde voedingsstoffen eruit gefilterd (vraag me niet waarom ze dat doen). En dat wil je dus niet meer eten. Natuurlijk is het in de samenleving van nu wel heel anders dan hoe het vroeger was.

We hoeven niet meer ons eigen fruit te plukken of op dieren te jagen. Maar we kunnen wel verschillende gangpaden in de supermarkt overslaan (die van alle bewerkte producten) en meer aandacht besteden aan de gangpaden waar producten in staan die dicht bij de natuur staan.

Dit wordt ook wel paleo genoemd. Het Paleo dieet bestaat voornamelijk uit:

  1. Groenten
  2. Fruit
  3. Noten
  4. Vlees
  5. Vis

Nu eet ik zelf graag Paleo, maar ik houd ook van brood, pasta, nasi en zoiets als havermout. Echter doe ik dit altijd volkoren. Ik haal letterlijk nooit witbrood of witte rijst in huis. Altijd volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en havermout is van zichzelf al volkoren. Bevat veel vezels. Wel kies ik altijd de grove havervlokken versus de fijnere havermout. Het lichaam heeft hier voor de vlokken nog meer tijd nodig om te verwerken (en dat is precies wat je wil).

#3 Een kleine portie extra vezels bij iedere maaltijd

Vezels vertragen de opname van koolhydraten. Hierdoor is er in een korte periode minder insuline nodig om de bloedsuikers te verwerken. Dit is iets positiefs.

De oorzaak dat mensen diabetes hebben gekregen is voornamelijk te danken aan teveel (snelle) koolhydraten eten. Oftewel, een vezelarm en koolhydraatrijk dieet. Daarom is het belangrijk om deze snelle koolhydraten te verminderen en te vervangen door “langzame koolhydraten”. Oftewel, koolhydraten die samengaan met een rijkelijke hoeveelheid aan vezels.

Groenten zijn hier het aller, allerbeste voorbeeld van. Broccoli, spruiten en courgette zijn goede voorbeelden. Ook rauwkost bevat veel vezels (let wel op dat hier geen dressings en rozijnen aan toegevoegd zijn, want die zijn juist weer koolhydraatrijk en vezelarm).

Daarnaast bevatten de meeste noten, pitten en zaden ook veel vezels. Walnoten, pompoenpitten en hennepzaad. Ik doe het altijd door de kwark als extra vezelbron. Deze bevatten ook veel gezonde vetten waar je lekker lang vol van zit.

#4 Gooi de dodelijke frisdranken en sapjes linea recta weg

Cola bevat zo’n 11 gram suiker per 100 ml. Met één blikje cola tik je dus binnen enkele minuten al 35 gram suiker weg. Dat is een enorme aanslag op je lichaam als je gezond bent. Laat staan als je diabetes hebt. Je maakt het je lichaam erg moeilijk.

Maar als je denkt dat fruitsappen beter zijn, dan moet ik je teleurstellen. Wist je dat een glas sinaasappelsap (uit pak en versgeperst) net zo veel suiker bevat als een glas cola? En het ergste is dat alle gezonde stoffen eruit worden gefilterd zodra je fruit perst. Dus er zit geen vezeltje meer in, die je JUIST wilt hebben.

Oftewel; weg met alle frisdranken. Weg met alle sappen. Het maakt je zieker en zieker. Water, koffie (zonder suiker) en thee (zonder suiker) zijn het beste voor je.

#5 Per dag een kwartier wandelen / bewegen

Wandel (of beweeg op een andere manier) elke dag een kwartier langer dan dat je nu doet. Wandel / beweeg je nu eigenlijk nooit? Ga dan elke dag (het beste is na een maaltijd) een kwartiertje wandelen. Je helpt je lichaam het eten beter te verwerken. Wandel je al dagelijks een half uur? Verhoog dit dan naar 3 kwartier.

Misschien denk je wel wat die 15 minuten op een dag nou uitmaken? Nou, heel veel. Je moet het zo zien, naast dat je 15 minuten wel beweegt is het ook nog eens zo dat je 15 minuten per dag niet zit. Dat betekent dat je, met een kwartier per dag al bijna 2 uur per week extra beweegt en niet zit. Dat is een wereld van verschil in vergelijking met iemand die dat niet doet.

Het helpt je suikers beter te verwerken, je bloed gaat beter stromen, je lichaam wordt losser en zo kan elke dag een klein stukje wandelen nog tal van andere gezondheidsvoordelen bieden. Direct doen dus!

Conclusie

Diabetes type 1 is niet om te keren. Hier zit je voor de rest van je leven aan vast. Kun je helaas niets aan doen. Ik denk dat de mensen met diabetes type 1 liever diabetes type 2 zouden hebben, omdat die wel om te keren is. Belangrijkste is om een gezonde levensstijl te integreren.

Oude, ongezonde gewoontes eruit. Nieuwe, gezonde gewoontes erin. Voeding en beweging spelen hierin de belangrijkste rol. Maar ook andere levensstijlfactoren kunnen van invloed zijn. Denk aan roken of stress.

Om binnen 9 weken diabetes om te keren raden wij het programma van Ziektevrijleven aan. Een uitgedokterd en zeer duidelijk programma waarin diabetici van A-Z worden begeleid in het genezingsproces. Kijk hier voor informatie over dit online programma.

Plaats een reactie