5 Tips Om Kalm En Gecontroleerd Te Blijven In Moeilijke Situaties

Een man weet hoe hij kalm en gecontroleerd kan blijven in moeilijke en intense situaties. In dit artikel krijg je 5 tips mee om er voor te zorgen dat, wat er ook gebeurd, je rustig blijft. De kracht van de man is om de ‘rots in de branding’ te zijn. Als alles en iedereen om hem heen een chaos is, kan hij rustig blijven en actie ondernemen op basis van zijn verstand; niet in een waas van paniek.

Voor een compleet programma om het maximale uit jezelf te halen en het prachtige leven te leiden wat je verdient, raad ik de University of Excellence van harte aan!

Beschermend gedrag

Het is van essentieel belang voor een krachtige man om zichzelf en zijn naasten op nummer één te zetten. Hij moet daarom rustig kunnen blijven in moeilijke situaties. De man in de familie is de beschermer. Hij zorgt ervoor dat zijn dierbaren veilig zijn en dat kan alleen maar door kalm en gecontroleerd te blijven. Zelfs in moeilijke situaties.

Volledige verantwoordelijkheid nemen

De volledige verantwoordelijkheid nemen over je eigen reactie. We hebben weinig invloed op wat er om ons heen gebeurd. Morgen kan er een natuurramp plaatsvinden waardoor onze huizen worden weggevaagd. Je kan worden aangereden door een bus. De hond kan zomaar komen te overlijden.

Op veel gebeurtenissen hebben we geen invloed. Daarom kunnen we er niet de controle over krijgen (hoe graag mensen het ook willen).

Waar we echter wél controle over hebben is onze reactie óp die gebeurtenissen. Laat ik een voorbeeld geven over twee van mijn vrienden. Het is een typisch geval over hoe je in het leven staat en hoe je tegen de buitenwereld en andere mensen aankijkt. Eén vriend wordt bij het minste of geringste in het verkeer kwaad. Mensen die iets te langzaam rijden, fietsers die in de weg rijden, of het langzame oma’tje op het zebrapad. 

kalm en gecontroleerd blijven 300x214

Wat voor de één een ergernis kan zijn, zorgt bij hem voor woede, schreeuwen en slaan op het stuur. Het mooie is, bij dezelfde gebeurtenissen blijft die andere vriend volledig kalm. “Het is niet anders en ik kan er weinig aan doen.” is zijn reactie.

Het is maar net hoe je er tegen aan kijkt. Hiermee wil ik zeggen dat je de volledige verantwoordelijkheid moet nemen over hoe je reageert op gebeurtenissen om je heen. De gebeurtenis zelf kun je niet controleren, hoe je reageert op die gebeurtenis wel.

Emoties ervaren en opzij zetten

Kalm en gecontroleerd blijven in moeilijke situaties betekent echter niet dat je als een robot door het leven hoeft te gaan. Het ligt meer in het verlengde van:

  • hoe je tegen jezelf aankijkt.
  • hoe je naar de wereld om je heen kijkt.
  • hoe je andere mensen, situaties en gebeurtenissen ziet.

Een krachtige man zal zijn emoties niet onder stoelen of banken steken. Hij durft deze te uiten en is assertief. Hij laat zich er echter niet door leiden. Hij heeft controle over zijn eigen emoties. In bepaalde moeilijke situaties moet je nu eenmaal je emoties even opzij zetten. Het betekent niet dat ze er niet zijn, een krachtige man zal ze absoluut ervaren. Hij laat zichzelf in elk geval niet opfokken door zijn emoties, maar denkt nog meer met zijn verstand.

Een goed voorbeeld hiervan is tijdens mijn werkperiode bij de klantenservice van een zorgverzekeraar. Je kunt je voorstellen dat je regelmatig gesprekken voert met mensen die niet al te vriendelijk zijn. Mensen die graag hun gal spuwen over het bedrijf of organisatie. Het is mooi om te zien hoe collega’s verschillend kunnen reageren:

  • De collega die té veel wil doen waardoor gesprekken véél te lang duren.
  • De juist erg zakelijke collega, waardoor klanten zich koud benaderd voelden.
  • De collega die dingen persoonlijk opvat, waardoor hij regelmatig in de clinch ligt met klanten / collega’s.
  • Of de altijd rustige collega, voor wie iedereen het meest respect had. No matter wat de klant zei, hij bleef kalm en gecontroleerd. Hij deed zijn best, hij deed wat hij kon en dat is het.

Bij zichzelf blijven

De altijd rustige collega blijft bij zichzelf. Hij kan diverse emoties ervaren tijdens de gesprekken. Dat is normaal als je 50 – 100 verschillende mensen op een dag spreekt met ieder haar eigen verhaal. Toch blijft hij rustig. Hij heeft de controle. Desnoods zet hij de emoties even aan de kant en uit hij zijn ongenoegen later.

Daarom is het belangrijk om de volledige verantwoordelijkheid over je eigen reactie te nemen, emoties wel te ervaren maar even opzij te zetten of direct te uiten op een gecontroleerde manier. Op die manier blijf je kalm in moeilijke situaties.

Door bij jezelf te blijven en dit aan de ander te laten merken zul je zien dat mensen meer respect voor je gaan opbrengen. Assertiviteit, kracht en wederzijds respect zijn belangrijke aspecten van je interacties.

De juiste acties ondernemen

Actie ondernemen is een keuze. Geen actie ondernemen ook. Geen beslissing maken is een keuze. De krachtige man doet altijd zijn best, binnen een realistisch kader, om de juiste acties te ondernemen. Hij denkt daarin na over de (mogelijke) consequenties, maar laat zich daarin tegelijkertijd niet leiden aangezien hij doet waarvan hij vindt dat hij moet doen.

Viktor Frankl laat in zijn boek Man’s Search For Meaning heel duidelijk zien hoe de meeste mensen in een concentratiekamp ten einde kwamen. Veelal door ziektes, verhongering, moord door de Duitsers, mishandeling tot de dood, uitputting etc. Toch bleef hij, ondanks alles, het boek schrijven wanneer hij kon. Viktor had een missie en heeft dit boek tijdens zijn ‘verblijf’ in Auschwitz geschreven. 

kalm en gecontroleerd blijven viktor 300x224.jpg

Hij stond ergens voor en koos ervoor om de actie te ondernemen waarvan hij vond dat het moest gebeuren. Een zeer intrigerend en intens verhaal.

Tegelijk inspirerend om te zien dat hij sterk kon blijven door een doel in het leven te hebben. Dat hield hem op de been. Hij was de enige in Auschwitz die een boek heeft geschreven en succesvol heeft kunnen publiceren. Zo zie je maar, ondanks alle ellende, miserie en waanzin wat daar heeft plaatsgevonden, kon hij de juiste acties ondernemen. Dat is pas kracht.

Kalm blijven in elke situatie

Het is niet mogelijk om ALTIJD kalm en gecontroleerd te blijven. Toch zijn er nog een aantal extra dingen die we in ons dagelijkse leven kunnen oefenen, zodat we makkelijker omgaan met alles wat ons in het leven tegemoet komt. Hopelijk kun je hier verder mee.

Voor een compleet programma om het maximale uit jezelf te halen en het prachtige leven te leiden wat je verdient, raad ik de University of Excellence van harte aan!

Plaats een reactie