7 Tips Om Je Minder Druk te Maken Over Wat Anderen Denken

Wil je je minder aantrekken van wat anderen denken? Ben je klaar met je altijd maar druk te maken over andermans mening? Dan is dit gratis artikel voor jou.

Het heeft mij lang geduurd voordat ik dit kon. Er gaat veel oefening en zelfcontrole aan vooraf, voordat je je NIETS meer van anderen aantrekt.

Gelukkig helpen onderstaande 7 tips om je minder bang te maken over wat anderen van je denken.

Voor een compleet programma om het maximale uit jezelf te halen en het prachtige leven te leiden wat je verdient, raad ik de University of Excellence van harte aan!

Het is heel natuurlijk om je druk te maken over wat anderen denken

Het begint bij het besef dat het volkomen normaal en natuurlijk is om je druk te maken over andermans mening. Dat zit zo.

De mens is een sociaal dier. In de oertijd zorgde sociale uitsluiting voor de dood. Je kon bij verlating, afwijzing en verbanning simpelweg niet meer overleven. Het was daarom erg belangrijk om je aan te passen aan de groep. Deed je dat niet en gedroeg je je anders, dan werd je uit de stam gekickt. De dood volgde snel.

Die angst voor verlating, afwijzing en andermans mening zit daarom zo diep geworteld. Nu snap je dat het eigenlijk heel natuurlijk is om je druk te maken over wat anderen denken.

Je jeugd is doorslaggevend

Buiten dat je een natuurlijke neiging hebt om je veel van andermans mening aan te trekken, ben je misschien ook zo opgevoed. In je jeugd word je namelijk geprogrammeerd. Je ouders, de mensen op school, je familie en eerste vriendjes of vriendinnetjes. Ze zijn als “docenten van het leven”. 

Normaal gesproken zouden je vader en moeder ONVOORWAARDELIJK van je moeten houden. No matter what. Ongeacht of je doet wat zij willen.

Het wordt echter anders als je ouders VOORWAARDELIJK van je houden. Bijvoorbeeld alleen op het moment dat jij doet wat zij willen. Je krijgt een beloning als je het -in hun ogen- goede doet. Je hersenen maken dopamine aan (beloningsstofje) en je voelt je daardoor goed over jezelf.

Maar wanneer je wat anders bent en NIET doet wat zij willen. Dan wijzen ze je af en krijg je niet de liefde die je nodig hebt.

Wanneer ouders zich op die manier gedragen dan hebben hun kinderen het idee dat ze alleen goed zijn wanneer ze doen wat anderen van hen verlangen. Door zo’n opvoeding maak jij je druk over wat anderen denken. 

Je probeert het mensen naar de zin te maken, want alleen dan keuren ze je goed. Je wordt een “people pleaser”. Je doet altijd je best om mensen nooit teleur te stellen.

Schijt Aan Wat Anderen Denken

Want als je andere mensen niet teleurstelt, word jij niet afgewezen. En daarom is de eerste tip om schijt te hebben aan wat anderen denken…

Stel mensen teleur

Daarmee bedoel ik niet dat je mensen bewust moet gaan teleurstellen. Alleen is het wel een onvermijdelijk gevolg. Op het moment dat jij gaat voor waar je voor staat, ga je mensen teleurstellen. 

It’s all a part of the game.

Creëer je eigen visie

Wat wil JIJ?  Niet je vader, moeder, docent, vriend of een onbekende. Wat wil JIJ van je leven maken? Wie wil jij zijn en waar wil je naar toe? Ga goed bij jezelf na wie je als persoon wilt zijn en leef het.

Besef je goed dat we allemaal in meer of mindere mate worden beïnvloed door ideeën uit onze omgeving. Het is verstandig om te kijken in hoeverre jij achter deze ideeën staat. 

Vind je het waardevol? Pas het toe in je eigen leven. Vind je het niets? Laat het dan links liggen.

Schijt hebben aan wat mensen denken

Hoe & wat andere mensen denken MAG

Vind jij het ook zo vervelend als andere mensen je proberen te overtuigen en op te dringen met hun eigen denkbeelden? Ik ook. Toch maken jij en ik er ons zelf regelmatig schuldig aan. 

Door ANDERE mensen op te dringen met jouw eigen denkbeelden, doe je exact hetzelfde als hen, Wanneer jij mensen hun eigen mening hebben (zoals jij dat ook mag) zorg je er automatisch voor dat anderen ook jouw mening respecteren.

Jij hebt jouw eigen idee over iets en een ander het zijne. Dat mag. Het is oké.

Wees raar uitzonderlijk

Je hoort wel eens geluiden als:

  • Wees raar
  • Gedraag je gek
  • Zeg wat je wil
  • Doe wat je wil
  • Trek je niets van anderen aan

Ergens klinkt dat heel leuk en aardig, maar als je het goed bekijkt is dat niet heel werkbaar. Vrijwel iedereen die deze 5 zinnen letterlijk neemt en opvolgt wordt een clown, kluizenaar of dorpsgek.

Wil jij zo je leven leiden en zo gezien worden?

Ironisch trouwens hoe gothics (en andere subculturen zoals skinheads en gabbers) zich afzetten tegen de rest, want “we doen toch waar we zin in hebben en trekken ons NIETS van anderen aan”. 

Deze mensen zijn vaak juist het meest bezig met hoe anderen hen zien. En geef ze eens een beetje feedback… dan zijn ze meteen op hun teentjes getrapt.

Bang voor wat anderen denken

Dit is natuurlijk allemaal gegeneraliseerd. Het is voor iedereen anders, alleen dit is wel mijn ervaring. Helemaal omdat ik zelf een metalhead ben geweest, weet ik als geen ander hoe deze groeperingen zich gedragen.

Wanneer je zojuist benoemde 5 punten opvolgt word je gezien als raar door de massa. Als je dat niet erg vindt… be my guest. Daarentegen, doe je precies hetgeen van de massa. Dan behaal je ook exact dezelfde resultaten als de massa. Niet bijster bijzonder dus. 

Het is daarom wijzer om UITZONDERLIJK te zijn.  Mensen mogen je wel vreemd vinden maar op een manier dat ze tegen je op kijken. Jij doet precies waar jij achterstaat en slaat daar misschien COMPLEET in door. En je streeft ernaar om de beste van jezelf te worden (op dat vlak).

En ja, dat betekent dat je soms vreemd bent in de ogen van anderen. Maar dat is meer vanuit het oogpunt jaloezie in plaats van dat mensen je afstotelijk vinden. 

Maak je niet druk over wat anderen denken; wel hoe ze zich over jou VOELEN.

Nu zeg ik niet dat jaloezie opwekken bij anderen een gewenst streven is. Dat is niet je doel. Maar het kan wel gebeuren dat mensen jaloers op je worden als jij iets hebt wat zij missen. 

Hoe jaloersmakend is het bijvoorbeeld als iemand een onvoldaan leven leidt en diegene ziet jou die ‘het’ gemaakt heeft? Voor veel mensen is dit confronterend. Ze maken jevervolgens voor van alles uit. Klagen is altijd makkelijker dan het heft in eigen hand nemen.

De moraal hiervan is dat je je niets van deze haat aantrekt omdat jij zelf helemaal happy bent met waar je staat. En DAT is waar het om draait. Wanneer jij zo gelukkig bent met jezelf of in ieder geval volledig achter jezelf staat in de weg daar naar toe. Dan maakt het echt niet meer uit wat anderen denken. 

Het gaat immers niet om wat anderen denken. Het gaat erom wat jij denkt van jezelf.

Laat mensen in hun waarde

Op het moment dat jij de keuze maakt om andere mensen in hun waarde te laten, ga jij je minder druk maken over wat anderen van jou denken. Hoe kan dat?

Het is een kwestie van acceptatie. Jij neemt zelf actief een nieuwe houding aan waarbij je zegt: Het is oké wie je bent, hoe je bent en wat je zegt. No matter what.

En daarmee zeg je eigenlijk tegen ook JEZELF: “Het is oké wie je bent, no matter what.” 

De uitspraak ‘behandel anderen zoals je zelf behandelt wilt worden’ gaat daarom nog steeds op. Als jij vriendelijk en leuk bent tegen anderen merk jij dat je je tegelijkertijd minder bang maakt over wat anderen denken.

Wees vriendelijk voor jezelf & anderen

Het is een inkoppertje. Zodra jij vriendelijk wordt tegenover jezelf (hoe je met jezelf praat) en tegen anderen, dan worden anderen ook vriendelijk tegen jou. En nog belangrijker: je hebt minder het gevoel dat mensen negatief over je denken. Je merkt dat mensen POSITIEF over je denken. En vervolgens kun je loslaten wat anderen denken over jou.

Het komt van binnenuit 

De vorige tips die je hebt gelezen vallen met de laatste tip samen. Laat het van binnenuit komen. Je kunt vanaf nu niet meer andere mensen de schuld geven over wat zij wel of niet denken. Want mensen denken nu eenmaal. Jij denkt. Ik denk. Je ouders denken. En die vreemde op straat denkt. 

Iedereen heeft DIRECT een bepaalde mening over jou. Net zoals dat jij een bepaalde mening over anderen hebt. Binnen slechts enkele seconden, zonder dat je daar bewust voor kiest.

Word niet boos op wat mensen over je denken. Houd je bezig met waar jij voor staat en laat iedereen zijn eigen gang gaan. Want dat mag. Net zoals jij jouw eigen gang wilt gaan, zo mogen andere mensen dat ook.

Wanneer jij weet dat wat jij doet hetgeen is wat goed is, dan maakt het niet meer uit wat anderen over jou denken. De één vind het niets. De ander vindt het prachtig.

Wat denken anderen over mij

You are okay. No matter what.

Voor een compleet programma om het maximale uit jezelf te halen en het prachtige leven te leiden wat je verdient, raad ik de University of Excellence van harte aan!

Plaats een reactie