5 Nadelen van een (Extreem) Laag Vetpercentage + de Oplossing!

Een laag vetpercentage (5% – 12%) hebben is enerzijds natuurlijk ontzettend gaaf. Het zorgt voor een betere spierdefinitie en dat je sixpack zichtbaar wordt. 

Daarbij is het doorgaans gezonder om een lager vetgehalte te hebben versus een warm vetlaagje. Om onder de 12% of zelfs 10% vet te komen moeten we drastische maatregelen nemen in onze levensstijl. 

Dit heeft zo zijn gevolgen. Tenminste, als je het niet op de juiste manier aanpakt. In dit artikel deel ik daarom 5 nadelen van een (extreem) laag vetgehalte en ook wat ik doe om die nadelen tot een minimum te beperken.

Sterker nog: je kunt je een supermens voelen én genieten van 6% – 10% vet. Let er wel op dat ik geen arts ben en dat niets uit dit artikel bedoeld is als medisch advies. Toepassing van deze informatie is jouw eigen verantwoordelijkheid.

Om zonder moeilijk te doen een sterk, fit en afgetraind lijf te krijgen bekijk je voor meer verdieping het droogtrainen protocol. Eén van de beste methodes om droog gespierd te worden.

De 5 nadelen van een (extreem) laag vetpercentage

Mag je eerst even geruststellen dat het absoluut mogelijk is om zowel een laag vetpercentage te hebben en je daarbij toch een supermens te voelen.

Naast de 5 nadelen geef ik je op het laatst de oplossing van alle problemen. Je leert hoe je een afgetraind lijf krijgt ZONDER dat je te (veel) te maken krijgt met de nadelen van een laag vet %. 

Het komt allemaal neer op een correcte manier van cutten. En geen gekke dingen te doen.

Stemming: “Hangry”

Indien je al eerder informatie hebt opgezocht over het hebben of verkrijgen van een laag vetpercentage ben je ongetwijfeld de term “hangry” wel eens tegengekomen. Het is de combinatie van “hungry” en “angry” en de kans is groot dat je er zelf in meer of mindere mate mee te maken hebt gehad.

Toen ik zelf jaren terug nog aan het experimenteren was met verschillende vormen van diëten zoals het ‘vetrijke en koolhydraat-arme dieet’ of als ik mezelf simpelweg van calorieën aan het ontnemen was, heb ik deze stemming absoluut mogen ervaren.

laag vetpercentage stemming

Enerzijds ben je erg hongerig omdat je jezelf simpelweg ontdoet van voeding. Structureel eet je te weinig. Dat, in combinatie met krachttraining en cardio zorgt voor hongerig zijn en daarbij humeurig, boos zijn (zonder verdere aanleiding), makkelijk aangebrand en overall sikkeneurig.

Laag Vetpercentage zorgt voor een Laag Energieniveau

Het tweede nadeel van een laag vetpercentage is dat je te maken kan krijgen met een (extreem) laag energieniveau. De hele dag voelen mensen zich lusteloos, moe en simpelweg niet vooruit te branden.

Ook met deze extreme vorm van moeheid heb ik te kampen gehad:

  • nergens zin in hebben
  • geen motivatie om iets uit te voeren
  • depressieve en neerslachtige gevoelens
  • weinig tot geen behoefte aan sociale contacten
laag vetpercentage laag energie

Dit fenomeen heeft dezelfde grondslag als het hebben van een humeurige stemming; je neemt structureel te weinig energie tot je waardoor je lichaam gaat protesteren. Dat is simpel gezegd waar het op neer komt. Je lichaam gaat in een staat van verzet.

“Je geeft me niet de energie die ik wil? Dan geef ik jou niet de energie die je kan hebben.”Ons Lichaam

Dit komt puur voort uit de drang om te overleven; het zit in onze natuur. Op het moment dat we structureel te weinig energie binnenkrijgen, gaat ons lichaam in “overlevingsmodus”. Puur om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk vet verbruikt, aangezien je er al weinig van hebt.

Tunnel Visie (en andere obsessieve gedachten)

Bij het hebben van een laag vetpercentage krijgen veel mensen regelmatig obsessieve gedachten en een soort van tunnelvisie ten opzichte van voedsel.

Je kan alleen nog maar denken aan de eerst volgende maaltijd. Voedsel wat je normaal niet kan uitstaan, wordt opeens hemels. Voedsel wat je al heerlijk vond wordt goddelijk.

Ik kan me de tijd nog nog herinneren dat ik over pizza’s droomde.

laag vetpercentage tunnelvisie

Als ik in de avond was gestopt met eten, al niet helemaal verzadigd naar bed ging, kwam het regelmatig voor dat ik alleen nog maar kon denken aan lekker eten.

De één heeft dit trouwens meer dan de ander en dit nadeel kon ik vrij makkelijk uit de weg ruimen met de eenvoudige oplossingen die ik je zo ga geven.

Kou

Het is koud en het blijft koud.

Dikke truien, een extra dikke jas, een sjaal, vooral in de winter is het stervenskoud met een laag vetpercentage en we lijken er niets aan te kunnen doen. Zelfs in huis met de verwarming aan of buiten vol in de zon is het nog koud.

Dit was voor mij een groot nadeel en ik baalde er zelfs van dat ik er niet voor mijn vriendin kon zijn om haar warm te houden.

Op bepaalde momenten had ik zelfs nog kouder dan zij, terwijl zij voorheen degene was die het altijd koud had. Ik leek wel een vrouw haha. 

Deze polswarmers hielpen trouwens wel iets tegen die ijspegels van vingers.

Laag vetpercentage met als gevolg een laag libido?

Misschien wel het grootste nadeel; het hebben van een laag libido.

Het hebben van een laag libido door een (extreem) laag vetpercentage ligt in lijn met eerder genoemde nadelen.

We denken niet na over seks, simpelweg omdat we te veel bezig zijn met na te denken over voeding. Ons lichaam is in protest-modus en verkiest overleven boven voortplanting.

Het enige wat ons lichaam wenst is wat meer energie. Energie uit voeding. 

laag vetpercentage libido

Op het moment dat dat op orde is, kan er weer een goed potje geknald worden. De stemming zal verbeteren, het energieniveau gaat omhoog, de obsessieve gedachten verdwijnen, het wordt weer warm en we krijgen weer zin in seks.

Gelukkig zijn alle nadelen vrij makkelijk op te lossen door een aantal eenvoudige veranderingen aan te brengen in je leven. Gebruik onderstaande lijst van 5 en zie de nadelen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Niet alleen behoud je dat prachtlijf, je voelt je geweldig en vitaal.

De oplossing voor bijna alle nadelen van een laag vetpercentage

Wat moet je doen om vrijwel alle nadelen op te lossen?

Zorg er in ieder geval voor dat de voeding die je eet ruim voldoende aansluit bij wat je lichaam nodig heeft; zorg er dus voor dat je lichaam te allen tijde de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Dit houdt in: voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten. Ruimschoots vitamines, mineralen en let op je hormoonhuishouding en aminozuren. Is ook allemaal terug te vinden in het Droog Trainen Protocol.

Wissel de momenten dat je minder calorieën tot je neemt dan je verbrandt af met momenten dat je meer calorieën neemt dan je verbrandt. En:

  • Slaap voldoende.
  • Vermijd (overmatige) blootstelling aan stress.
  • Doe tussendoor simpele oefeningen zoals airsquats of airboxen

Dat spreekt allemaal redelijk voor zich. Wat voor mij echt de oplossing was voor de meeste problemen is intermittent fasting geweest. Of ook wel ‘periodiek vasten’ genoemd.

Intermittent Fasting 

Niet alleen biedt Intermittent Fasting voor mij de mogelijkheid om snel vet te verbranden, deze manier van eten (of: niet eten) heeft talloze andere voordelen, waaronder dat je stemming, energieniveau en libido verbetert.

Ik word er energiek, scherp, helder en vrolijk van, ondanks dat ik meerdere keren per week niet tot nauwelijks calorieën binnenkrijg en alle reden zou moeten hebben om elk van de nadelen te ervaren.

Intermittent Fasting is voor mij de absolute uitkomst voor alle problemen die om de hoek komen kijken bij het hanteren van een laag vetpercentage.

Oké, eerlijk is eerlijk. De kou gaat niet helemaal weg. Daar heb ik inmiddels mee leren leven en probeer ik te voorkomen door zoveel mogelijk in beweging te blijven.

Een prachtig voordeel van Intermittent Fasting is dat onze aanmaak van groeihormonen EN van het testosterongehalte gigantisch stijgt. Je kunt je daarom voorstellen dat het daarom een magische manier is om vet te verbranden (voor mij de enige manier) waarbij mijn libido ook nog eens stijgt.

Om zonder moeilijk te doen een sterk, fit en afgetraind lijf te krijgen bekijk je voor meer verdieping het droogtrainen protocol. Eén van de beste methodes om droog gespierd te worden.

Plaats een reactie