5 Geniale Tips voor het Omgaan met Moeilijke Situaties

Omgaan met moeilijke situaties moeten we allemaal wel eens. Veel mensen hebben hier echter veel moeite mee. Ze verdrinken in een pittige gebeurtenis waardoor er ze zelf bijna aan onderdoor gaan.

In dit artikel ga ik je laten zien dat het anders kan. Je staat namelijk zelf volledig aan het roer als het gaat om omgaan met moeilijke situaties.

Ik geef je 5 geniale tips om sterk om te gaan met een uitdagende, pijnlijke of problematische situaties. De situaties waar je mee kampt kunnen zeer uiteenlopen, kijk daarom welke oplossing het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Voor een compleet programma om het maximale uit jezelf te halen en het prachtige leven te leiden wat je verdient, raad ik de University of Excellence van harte aan!

Omgaan met moeilijke situaties: “het leven is soms een bitch”

Het ligt er maar net aan welke moeilijke situatie er nu speelt in je leven. Voor de één kan het al rampzalig zijn als de kassarij bij de Albert Heijn niet opschiet. Ook al is het zeker interessant hiernaar te kijken; want waarom raak je hier zo door geërgerd?

Daar ga ik het in dit artikel niet perse over hebben. We gaan kijken naar situaties die écht schrijnend zijn. Denk aan het overleven van je kind, een vader als alcoholist of het belanden in een rolstoel na een ongeluk.

Dat zijn écht moeilijke situaties. Maar denk ook aan langdurig stress ervaren doordat je moeder zelfmoordneigingen heeft, of omdat je zwaar gepest wordt op je werk. Op dit soort problemen doel ik in deze tekst.

Ik ga een aantal opgaven met je doorlopen die je gaan helpen het problematische event hoofd te bieden. Om direct met een opdracht te beginnen, schrijf je shit uit op papier.

Uit je hoofd, op papier

Bij veel gebeurtenissen ontstaat er een gevoel van onmacht. Het overkomt je. En dat gevoel klopt. Het leven en met iedere uitdaging waar je dagelijks mee wordt geconfronteerd, daar heb je geen enkele invloed op. 

Het is allereerst goed je dit te beseffen. Het leven kan soms een ontzettende bitch zijn. Net als je denkt dat de ene vervelende situatie is opgelost, komt er weer iets anders om de hoek kijken.

Je loopt in moeilijke situaties het risico dat je verdrinkt in de ellende. En dat je het idee krijgt dat je dit niet aankunt. Dat het allemaal teveel wordt.

Het tegenovergestelde is vaak waar. Wij kunnen als mens ontzettend veel aan. Het lijkt soms wel alsof het ons doel op aarde is om “wendbaar” te zijn. Het helpt om de dingen waar je geen uitweg in vindt of die zwaar zijn op te schrijven.

Zonder oordeel over WAT je schrijft, schrijf het allemaal uit. Het mogen feiten zijn, subjectieve ervaringen en je mag van mij part schelden met alle ziektes die je maar wilt. 

Haal het uitdagende event uit je hoofd, zodat het daar zich niet kan blijven herhalen. Schrijf het op papier voor ruimte in je hoofd.

Omgaan moeilijke situatie 768x384

Vergeet ‘met positiviteit overschreeuwen’

Gisteren keek ik ‘100 Jaar Jong‘ waarin de 104 jarige Corrie te zien was. Trouwens, wat een respect heb ik voor deze 100 plussers. En wat een genot vind ik het om naar dit programma te kijken, ook al wordt het door Gordon gepresenteerd.

Corrie kreeg in haar leven 3 kinderen, en heeft deze alle 3 overleefd. Als je al de verschrikkelijke pech heb om 1 van je kinderen moeten zien te overlijden, Corrie heeft alle 3 kinderen zien gaan.

Wat ik zo respectwaardig vond was haar nuchtere reactie “Je moet toch door hè.” Natuurlijk houdt ze zichzelf wat groot voor de camera, maar ik vind het knap. 

Wat je vaak meekrijgt van positiviteits-goeroe’s is dat “zolang je maar positief blijft, dan kun je alles aan”. Waarop ik dan denk, vertel mij maar eens hoe je positief moet blijven als je AL je kinderen ziet gaan..

Geef het een plek en stap even uit de situatie

Dat is dan ook het laatste wat je wilt doen. Vervelende gebeurtenissen en moeilijkheden gaan overschreeuwen met positiviteit. NEE… Laat die emoties er zijn. Laat die gevoelens vloeien. Gooi het eruit. Soms voelt niets als positief. Dat mag. Je mag je soms k*t voelen.

En op een gegeven moment dien je toch de situatie zien te accepteren. Hoe moeilijk het ook is, je moet jezelf erbij neerleggen. Het kan niet anders.

Belangrijke acties die je hierin kunt ondernemen is door er regelmatig even tussenuit te gaan. Biedt tijdens de moeilijke gebeurtenis hoofd door het uit te schrijven. En pak ook af en toe je koffer in en ga naar een totaal andere plek toe.

Een paar dagen uitwaaien aan het strand kan al wonderen doen.

Omgaan moeilijke gebeurtenis 768x384

Triggers ontrafelen

Om even terug te komen op de eerdere “rampzalige” situatie van een langzame kassarij…

Dit is zeker een interessant stukje om naar te kijken. Helemaal om te zien WAAROM we zo van ons stuk raken door die oude vrouw die veel te lang met de kassiere loopt te praten, waardoor ze de hele rij ophoudt.

Blijkbaar is dit een trigger voor je. De vraag is vooral: waarom raakt dit je zo? En waarom raakt het je zo dat de auto voor je maar 70 rijdt waar je 80 mag? Hoe kan het dat je zo pissed-off bent als je die ene zakkenwasser ziet op het werk?

In ons leven zijn dagelijks triggers. Ook mensen die beweren 100% zen te zijn, hebben nog triggers. Die triggers worden vooral veroorzaakt door andere mensen. Denken we.

In werkelijkheid zit die trigger binnen ons zelf. Die oude vrouw bij de kassa is niet de veroorzaker van jouw irritatie. Jouw collega is niet het probleem van jouw woede.

Er is iets binnen jouzelf waar dit vandaan komt. De persoon aan wie je de schuld geeft is enkel de trigger. Maar de oorzaak zit in jou. En daar moeten we naar kijken.

De oorsprong van jouw gevoel van ongenoegen

Niet iedereen gelooft mij wanneer ik zeg dat de oorzaak binnen henzelf ligt. Toch is dit heel eenvoudig te bewijzen. Hoe kan het anders dat jij wel geërgerd bent door iemand, terwijl een ander verliefd is op die ‘zakkenwasser’?

Hoe kan het dat jij je ergert aan die langzame autobestuurder voor je, terwijl je bijrijder het alleen maar prettig vindt, want nu rijden we wat rustiger?

Alles is een perceptie. Iedereen heeft een eigen bril op waardoor de wereld wordt gezien. En het is goed om te weten dat alles wat jij ervaart ENKEL en ALLEEN jouw ervaring is. Het is niet de waarheid. Het is een ervaring.

Vervolgens is het interessant om te zien of die ervaring van jouzelf of aangeleerd gedrag is en of het wenselijk is. Oftewel: tijd voor zelfreflectie.

Wil je hier iets mee?

I know. De meeste mensen zitten hier absoluut niet om te springen. Om te gaan ‘graven’ naar waar een bepaalde reactie, emotie of gevoel vandaan komt. Toch is het voor jou als persoon slim om te doen als je iets ervaart waar je herhaaldelijk tegenaan loopt.

De vraag is dus vooral: “Wil je hier iets mee?” 

Ik denk dat je er zeker iets mee wilt als een reactie voor jou niet wenselijk is. Als jij heel makkelijk boos wordt door iets of iemand, en dit telkens blijft terugkomen in je leven, dan is dat een duidelijke trigger die je kunt oplossen.

Als je dat niet wilt oplossen, ook prima. Ga door naar het volgende punt. Wil je het wel oplossen? Voer dan deze 5 stappen uit:

  • Omschrijf de situatie; wat gebeurde er?
  • Omschrijf jouw ervaring; wat het met je deed
  • Beschrijf het gedrag dat je vertoonde
  • Neem rustig de tijd om na te gaan of de ervaring en het gedrag iets is wat je jezelf hebt aangeleerd of dat je het misschien ergens (vroeger?) hebt meegekregen. De kans is groot dat je het ergens hebt ‘gezien’ en hebt bedacht dat dat wel een goede reactie zou zijn. Denk je daar nog steeds zo over?
  • Beschrijf hoe je het vanaf nu zou willen ervaren en welk gedrag je zou willen vertonen in een volgende situatie.
Moeilijke situaties omgaan tips 768x384

Oefenen

De 5 stappen zijn heel logisch. En je kunt letterlijk op dat moment met jezelf afspreken dat je voortaan anders reageert en dat het je ‘niet meer zoveel doet’.

In sommige gevallen werkt dat. In sommige gevallen ook niet. Als het meteen werkt en je echt direct die knop hebt omgezet, dan is dat natuurlijk fantastisch. Je hebt jezelf dan letterlijk anders geprogrammeerd; zoals jij dat zelf wil. Je laat je niet meer zo van je stuk brengen door iets waar je voorheen wel van slag kon zijn.

Andere uitdagingen kosten echter wat meer tijd. Je bent wellicht zo gewend om iets op een bepaalde manier te doen; dat kost tijd om te veranderen. En dat mag.

Blijf het proberen. Blijf het oefenen. Je denkt soms misschien dat het niet gaat lukken, maar door te blijven doorzetten gaat het je op den duur lukken. En kun je alleen nog maar lachen als zich weer eenzelfde situatie voordoet.

Ik geef het nu allemaal wat versimpeld weer, maar zo zit het wel. Als er zich regelmatig een soortgelijke (moeilijke) situatie voordoet waarin je anders zou willen handelen, omschrijf dan duidelijk HOE je wilt handelen. Ga hier vervolgens mee oefenen.

Het hoeft niet in 1 keer goed te gaan. Ook niet in 20 keer. Ook al probeer je het 99 keer en lukt het je daarna pas. Daarna hoef je er nooit meer over na te denken en kun je deze trigger ‘afstrepen’.

Soms moet je rigoureus en duidelijk zijn

Ken je de film Beautiful Boy met Steve Carell? Over een moeilijke situatie gesproken…

David Sheff (Steve Carell) heeft een drugsverslaafde zoon genaamd Nic. Nic is alleen niet zomaar verslaafd, maar aan hooked-on-meth. Dat is één van de meest verslavende drugs die de mens gemaakt heeft. Na 1 keer is de gebruiker al verslaafd.

Vader gaat door het vuur. Hij wilde zo graag dat zijn zoon een gelukkig, succesvol, knap kind werd. Maar Nic koos de weg van verderf. In die weg heeft vader toch nog zo vaak geholpen, bijgestaan, geld gegeven, onderdak verzorgd, uit de goot gehaald etc.

Hoe ver wil je gaan? Hoe vaak wil je dat iemand over je grenzen heen kan walsen totdat je zegt TOT HIER en NIET VERDER?

Grenzen aangeven in moeilijke situaties

Wat ik vaak zie bij mensen die zich keer op keer in vervelende toestanden wanen; ze geven hun grenzen niet aan. Niet aan de ander maar bovenal niet aan zichzelf.

Als je moeite hebt met grenzen aangeven, dan krijg je een heel moeilijk leven. Wat je dan namelijk krijgt is twee dingen:

Mensen kunnen heel ver bij je gaan. Zelfs zo ver dat je er zelf kapot aan gaat. Dit laat je gewoon gebeuren. Immers; je geeft je grenzen niet duidelijk aan.

Je blijft in een leven/situatie waar je niet gelukkig in bent. Echter, omdat je hier niet duidelijk in bent naar jezelf zal dit niet veranderen. 

Totdat je zegt: “TOT HIER EN NIET VERDER.”

Problematische gebeurtenis dealen met 768x384

Is het tijd voor verandering?

Trekken aan een dood paard heeft geen zin. En ook al begrijp ik vader David helemaal, toch heeft hij er goed aan gedaan om, voor zover dat mogelijk is bij je kind, het los te laten. Je zag namelijk hoe erg hij eraan onderdoor ging.

Dit zie je veel in ouder-kind situaties. Als ouder wil je het aller, allerbeste voor je kind. Maar als je kind van het tegenovergestelde wat jij vindt, denkt dat dit het beste is, dan kan dat een erg moeilijke situatie zijn om mee om te gaan.

Opvallend is trouwens wel dat er vaak een volledige transformatie plaatsvindt op het moment dat je de vervelende situatie in kwestie loslaat.

Dus vraag ik aan je: Wanneer is het tijd voor verandering voor jou? Of het nu om een situatie met je kind of over iets totaal anders gaat. De vraag is; hoe lang ga JIJ hier nog mee door?

Wat is het moment dat jij zegt: “Tot hier en niet verder”? Concreet kan dit betekenen dat je afstand moet nemen van de situatie / de persoon in kwestie.

Constructief omgaan met moeilijke situaties (recap + methode)

Even een recap van de opgaven:

Schrijf je shit uit. Het kan erg verlichtend werken om de dingen waar je mee zit op papier te schrijven. Zelfs al schrijf je 5 woorden op, die perfect weergeven hoe je je voelt:

GODVERDOMME, WAT EEN KLOOTZAKKEN, BAH

Ik noem maar wat. Dat kan serieus al verlichtend werken. Kalk het gewoon van je af. En houd je niet in, het is alleen voor jouzelf. Integendeel, misschien wil je JUIST het er eens even goed uitgooien. Op papier mag alles.

Stap uit de situatie. Pak een paar dagen strand, of als je aan het strand woont, pak een paar dagen binnenland. Door jezelf fysiek uit je normale omgeving te verwijderen, krijg je nieuwe inzichten en kun je oude sorie makkelijker een plaats geven. (werkt verrassend goed).

Onderken de dingen waar jij door geraakt wordt en waar je verandering in wilt zien. Schrijf het uit en los de trigger op door er systematisch mee om te gaan. Oefenen dus!

Stel duidelijke grenzen voor jezelf. Ook dit kun je ophelderen door het uit te schrijven. Welke situatie is nu al veel te ver doorgegaan? Misschien is het tijd voor een rigoureuze keuze: afstand doen van een persoon. Omdat je jezelf waardig genoeg vindt. 

Het is zowel terecht als moedig om te zeggen: “Als diegene zijn/haar leven wilt verpesten, dan mag dat. Ik doe daar echter niet aan mee.”

Wat is nu de laatste (en misschien wel beste) tip om moeilijke situaties het hoofd te bieden? En om ‘grounded’ te blijven in WAT ER ZICH OOK voordoet?

Gelukkig zijn om niks en ondanks ALLES

Hoe jij je voelt, kun je KIEZEN. Je maakt de keuze om anders te zijn of handelen in een situatie. Vervolgens heeft dat invloed op jouw gemoedstoestand.

Neem het heft in eigen hand. Een interessante vraag om jezelf te stellen is: “Kan ik gelukkig zijn om niks en ondanks alles?”

Voor een compleet programma om het maximale uit jezelf te halen en het prachtige leven te leiden wat je verdient, raad ik de University of Excellence van harte aan!

Plaats een reactie