Kun je leren omgaan met tegenslagen, zelfs al heb je tegenslag na tegenslag? In dit uitgebreide artikel lees je alles wat je weten moet om problemen de baas te worden. Je krijgt 7 praktische manieren mee om tegenslagen te verwerken en overwinnen. Op het einde lees je de 5 veelvoorkomende manieren van omgaan met tegenslagen die vooral NIET werken.
Ook krijg je een manier hoe je blijvend je zelfvertrouwen verhoogt en je problemen de baas wordt.
De (On)zin van het Omgaan met Tegenslagen
Tegenslagen horen bij het leven. IEDEREEN heeft problemen, tegenslagen en teleurstellingen. Vind je het ook zo wonderlijk dat de ene persoon zo gemakkelijk om lijkt te gaan met tegenslagen, terwijl anderen -misschien jij zelf wel- eerder kampt met een depressie door tegenslagen?
Er is een kunst waarbij je wellicht niet direct je tegenslagen oplost maar zodat je er wel makkelijker mee omgaat. Natuurlijk is het dan aan jou of je een plan opstelt om de problemen daadwerkelijk uit de wereld te helpen.
Op het internet is veel te vinden over het zogenaamd correct omgaan met spanning en tegenslag. Helaas worden er meer dan eens nutteloze adviezen gegeven als:
“Accepteer de situatie zoals die is”
“Laat het los”
“Maak je niet druk”
“Weet dat het tijdelijk is”
Grote kans dat je een of meerdere van deze adviezen al hebt geprobeerd. Een andere mooie ‘oplossing’ is “alles gebeurt met een reden” of “het is een teken uit het universum”.
Klinkt allemaal heel leuk. In mijn ogen is het nutteloos advies. Hoe kan je jezelf dwingen ergens niet mee te zitten als het heel belangrijk voor je is? Hoe moet je het dan loslaten? Wat voor reden heeft het dan dat er in korte tijd 3 dierbaren overlijden? Je snapt wat ik bedoel
Laten we de overload aan bullshit achter ons laten en ons bezig houden met: De 7 CONCRETE en PRAKTISCHE manieren voor het omgaan met tegenslagen.
Onder ogen zien
Alles begint bij het onder ogen zien van je problemen. Als we een probleem niet willen zien, wordt het heel lastig om er iets aan te doen.
Als voorbeeld neem ik even een aflevering van het TV-programma ‘Verslaafd’. Mijn vriendin en ik kijken er graag naar. Niet omdat we nu zo blij worden van al die problemen die deze mensen ondervinden maar omdat we het interessant & leerzaam vinden.
Ik vind het interessant om te zien hoe verschillend mensen omgaan met hun tegenslagen en problemen. Deze week ging het over een jongen die al jarenlang verslaafd was aan GHB. Hij kreeg de kans opgenomen te worden in een kliniek om behandeld te worden.
De kans greep hij aan, maar toch besloot hij enkele weken later ‘het zelf wel te kunnen’. Hij vertrok weer naar huis. Zijn vriendin ving hem op. Hij bleef telkens zijn problemen ontkennen. Hij bleef aangeven dat hij het allemaal zelf wel kan.
Drie maanden later zat hij nog in hetzelfde schuitje.
Daarom is het zo van belang om eerlijk te zijn en te beseffen wat de tegenslagen en problemen werkelijk zijn.
Als je je tegenslagen en problemen niet onder ogen wil zien, kan je ook niet tot een oplossing komen.
Denk op papier
Een handige manier om helder te krijgen waar de tegenslagen hem nu werkelijk in zitten is door het uit te schrijven.
Uit je hoofd en op papier. Brian Tracy noemt dit in zijn boek Eat That Frog “denk op papier“
Zelf ben ik een groot voorstander van het uitschrijven van gedachten, gevoelens, problemen en tegenslagen. Het geeft overzicht. Helderheid. Orde in je hoofd.
Probeer het eens. Het gaat je ontzettend helpen.
Bij uitschrijven is het overigens niet de directe bedoeling om tot een oplossing te komen. Het is met de intentie om je hoofd en lijf even wat meer rust te geven. Op één of andere manier werkt het opschrijven van tegenslagen magisch.
Op het moment dat je begint met schrijven. En daadwerkelijk blijft schrijven. Komt er van alles uit. Dingen die je niet altijd had voorzien. Onderliggende frustraties en irritaties. Oorzaken. Gevolgen. De onderliggende lagen van het probleem worden naar de oppervlakte gehaald.
Tot dusver is het bij mij ALTIJD nog zo geweest dat er vanzelf een of meerdere oplossingen naar boven komen drijven. Dat is het mooie en de kracht van het uitschrijven van tegenslagen. Koop een notitieblok die je altijd bij je hebt. Zelf heb ik er ook 1 genaamd “Radical Honesty”. Waarin ik compleet eerlijk ben aangezien ik toch de enige ben die het boekje zal beschrijven EN zal inzien.
Uitschrijven van je problemen is één van de beste manieren van omgaan met tegenslagen.
Erover praten
Naast uitschrijven gaat over je problemen en tegenslagen praten met anderen je absoluut helpen om er beter mee om te gaan.
Met andere mensen over je problemen praten heeft zo zijn voordelen:
- Je lucht je hart.
- Je creëert overzicht.
- Samen heb je vaak meer ideeën dan alleen jijzelf.
- Al pratenderwijs kom je vaak tot een oplossing of in elk geval een eerste stap de goede richting in.
- Moeilijke gevoelens blijven niet in je hoofd & lijf zitten maar komen LOS.
Er is altijd wel iemand met wie je kan praten. Als je dat lastig vindt, zoek dan een manier om het toch kwijt te kunnen. Geef bijvoorbeeld bij iemand die je vertrouwt aan dat je ergens mee zit en dat je iets kwijt wil.
Je hart luchten is een van de beste dingen die je kan doen om om te gaan met tegenslagen.
Jezelf tijdelijk afzonderen
Ook al wil je het niet te veel doen; jezelf even afzonderen van alles en iedereen werkt ZEKER om meer orde, rust en overzicht te krijgen in je leven.
Het liefst zorg je er voor dat je in beweging bent. Ga bijvoorbeeld een stuk door het park wandelen. Beklim een berg. Maak een boswandeling. Zonder iemand om je heen. Zonder ruis en laat je telefoon thuis.
Het doet wonderen om weer vertrouwen in jezelf te krijgen.
Pas wel op dat je hier niet in doorslaat. Sommige mensen zonderen zich overdreven veel af van anderen. Even is goed om tot jezelf te komen, maar als je merkt dat je activiteiten en mensen structureel uit de weg gaat, dan gaat er iets niet goed.
Je wil niet in een sociaal isolement terecht komen.
Jezelf vergeven
Vergeef jezelf. Vergeef anderen.
Bij tegenslagen zijn vaak mensen betrokken. Misschien zijn er mensen die je onrecht hebben aangedaan. Misschien ben je boos op jezelf voor ‘wat je nu weer fout hebt gedaan’.
Vergeef jezelf.
Vergeef de ander.
Wees vriendelijk tegenover jezelf en give yourself a break.
Kritisch zijn naar jezelf mag. Dat doe ik ook. De meeste mensen eisen toch wel behoorlijk veel van zichzelf. Alleen kijk hiermee uit. Het is zonde om jezelf op de kop te geven en jezelf te blijven straffen.
Je bent maar een mens. Soms val je 2, 3, 5 of 10 keer over dezelfde steen. Oké kan gebeuren. Mijn opa was daar altijd heel relaxed in en zei: “Goed gedaan! Het is misschien niet perfect. Je hebt je best gedaan. Morgen probeer je het gewoon nog een keer.”
Tegenslagen zijn een part of life. Straf jezelf en anderen daar niet voor. Bij omgaan met tegenslagen hoort ook vergeven. Want zolang je jezelf of de ander niet hebt vergeven kan je niet verder.
Delen met anderen
Precies wat ik nu doe. Wat op mijn hart ligt deel ik met jou. Dat is het advies wat ik jou ook kan geven.
Al maak je een video waarin je vertelt wat je dwars zit of andere dingen die je graag kwijt wilt. Een blog waarin je je frustraties uit. Of een podcast opnemen kan wonderen doen.
Het zijn allemaal manieren om jouw tegenslagen en problemen te delen met anderen. Het zorgt voor erkenning en herkenning.
Om een voorbeeld te geven, ik heb eens een verhaal gelezen over een vrouw die diep in de schulden zat. En dit werd telkens maar erger en erger.
Zij is een blog begonnen waarin zij al haar frustraties uitte en daarbij hoe haar financiële situatie er wekelijks bij stond. Ze deelde haar verhaal at that moment en de dingen die zij deed met haar problemen te dealen.
Vrij snel gingen mensen haar volgen. Dit werden er steeds. Mensen met dezelfde problemen hebben hier veel steun uit gehaald en konden door de tips hun financiële situatie op orde krijgen.
Dat is de kracht van het ‘delen met anderen’. Het komt erop neer dat je zeer waarschijnlijk niet de enige bent met de dingen waar je mee zit.
Door te delen met anderen zorg je niet alleen zelf voor het beter omgaan met tegenslagen. Ook anderen hebben er baat bij.
Hulp zoeken
We kunnen veel zelf. Vaak willen we onze tegenslagen zelf oplossen.
Dit hoeft niet altijd. Het is helemaal niet erg om hulp te zoeken. En in sommige gevallen kunnen we het simpelweg niet alleen. Daarom is het helemaal niet raar om hulp ergens bij te zoeken.
Vaak doen we het niet uit schaamte of schuldgevoel. Zonde, want we belemmeren onze eigen ontwikkeling omdat we denken dat het gek is om hulp te zoeken bij bepaalde problemen.
Om verder te borduren op het eerdere voorbeeld wat ik gaf over de jongen die verslaafd is aan GHB. Hij denkt dat hij het allemaal zelf wel kan. Hij besloot om de fantastische kans die hij kreeg (binnen 6 tot 12 weken afgekickt te zijn en zijn leven nieuw leven in te blazen) vroegtijdig af te kappen. Puur omdat hij DACHT dat hij het zelf wel kon.
Vervolgens was de kans voor eens en voor altijd verspeeld. Was hij nog steeds verslaafd. Mocht hij zijn kind niet meer zien. Heeft zijn familie het contact met hem verbroken. Etc.
Dit is een vrij extreem voorbeeld, maar het geeft weer dat het in sommige gevallen juist zinvol kan zijn om hulp te zoeken.
We kunnen niet alles zelf. Gun jezelf die hulp. En gun anderen de mogelijkheid om jou te helpen.
Niet omgaan met tegenslagen is ook een manier
Het leven bestaat nu eenmaal uit tegenslagen. En iedereen heeft zijn eigen manier van omgaan met problemen.
Niet omgaan met tegenslagen is ook een manier om om te gaan met tegenslagen. Er zijn daarom 5 veelvoorkomende manieren van omgaan met tegenslagen:
- Negeren; doen alsof het niet bestaat
- Verdoven (bijvoorbeeld met drugs of alcohol)
- Ontwijken/weglachen
- Verbergen
- Afreageren op de ander
Helaas geven deze reacties 99% van de keren nog meer problemen.
ALTIJD de juiste manier van Omgaan met Tegenslagen?
Belangrijkste is om actie te ondernemen. Helderheid krijgen in waar je nu staat en waar je naartoe wilt. En dan de acties uitzetten (en uitvoeren) om daar te komen. Een geniaal boek hierover is Eat That Frog van Brian Tracy. Zeker een aanrader.