Een testosteron tekort kan zich op vele manieren manifesteren. Je hebt minder energie en zelfvertrouwen en je hebt minder zin in seks. Je spiermassa neemt af terwijl je hoeveelheid buikvet juist toeneemt.
Maar wat zijn nu de oorzaken van een testosteron tekort?
In dit artikel help ik je doorgronden hoe het kan dat jij een lage testosteronspiegel hebt en wat je er aan kunt doen. Ik begin met een onvermijdbare oorzaak, maar noem daarna nog 6 andere oorzaken waar je wel wat aan kunt doen.
Onderstaand artikel is gericht op mannen, maar het overgrote deel van deze oorzaken speelt ook bij vrouwen. Ook voor vrouwen is testosteron een belangrijk hormoon.
Natuurlijk Presteren heeft een volwaardig programma voor nog geen 5 tientjes om alles te weten te komen over een testosteron tekort, de gevolgen en hoe je dit op een natuurlijke, duurzame manier oplost.
Of bekijk eerst mijn review en ervaringen >>
De belangrijkste oorzaak van een testosteron tekort
Leeftijd. Ouder worden. Ja, het is nu eenmaal niet anders. Dit is gewoon onvermijdelijk.
Iedere dag worden we een dagje ouder. En naarmate we ouder worden, maakt ons lichaam minder testosteron (T) aan.
Dit is een natuurlijk proces en we kunnen hier niet zoveel aan doen. De cellen in ons lichaam die testosteron maken, raken langzaam wat beschadigd als je ouder wordt.
Hoe snel gaat het?
Je testosteronwaarden pieken ergens rond je 25ste en daarna nemen ze geleidelijk af. Tot je 50ste gaat dit heel langzaam en merk je hier niet veel van.
Na je 50ste gaat het ineens rap. Als je 80 bent, is er nog maar 20 tot 50% van de testosteronproductie op de piek over.
Leeftijd is ongeveer de enige onvermijdbare oorzaak, afgezien van ziekten. Er zijn ook genoeg oorzaken waar je wel wat aan kunt doen. Wel zijn er lovende onderzoeken geweest over het supplement DHEA, die leeftijd gerelateerde afnamen in testosteron op de één of andere manier kan doen verlangzamen.
Als je dit leest en je bent nog jong, dan moet je iets veranderen. Dat je ouder wordt is a fact of life, maar er zijn genoeg knoppen waar je wel aan kunt draaien.
Een te laag testosterongehalte kan ook komen door een medische oorzaak. Het steekt allemaal behoorlijk nauw. Zowel je hypofyse (in de hersenen) als je geslachtsorganen kunnen beschadigd raken, bijvoorbeeld door een ongeluk of een tumor. Als je denkt dat er meer aan de hand is dan alleen een verlaagd testosterongehalte, ga dan naar de huisarts. Ik ben geen arts en niet medisch onderlegd. Onderstaande informatie is dus puur informatief.
6 andere oorzaken van een testosteron tekort
Tot zover het gedeelte waar je niet al te veel aan kunt doen. Er zijn zes oorzaken van een testosteron tekort die je wel in de hand hebt.
Gebrek aan beweging
Een veelvoorkomende oorzaak van problemen met het testosteron is te weinig beweging. Veel mannen bewegen gewoon niet voldoende.
Een gebrek aan beweging zorgt ervoor dat je minder testosteron hebt. Het verhoogt ook de waarden van het stresshormoon cortisol. Daar komen we zo op, maar stress is ook niet goed.
De oplossing is relatief simpel. Zorg dat je iedere dag een half uur of langer beweegt. Doe dit echt iedere dag. Dus ook als het regent.
De meeste progressie boek je echter door aan krachttraining te doen. Zorg dat je twee of drie keer in de week traint met gewichten. Mag zwaar. Er zijn allerlei optimalisaties die je kunt doen om de impact van krachttraining te verbeteren, maar zorg eerst dat je er mee beegint.
Krachttraining brengt een hormonale reactie op gang die ongeëvenaard is. Als je maar een aanpassing in je leven wilt doen, ga dan kracht trainen. Je pakt dan gelijk twee of drie verschillende oorzaken in een keer aan.
Voor de beste resultaten combineer je dagelijkse beweging met twee of drie keer in de week krachttraining.
Slechte voeding
Een goede tweede factor waar je op moet letten is je voeding. Een gezonde voeding heeft sowieso een enorme impact op je gezondheid. Bij testosteron is dit effect heel groot.
Heel kort door de bocht. Als je te veel snelle koolhydraten eet, dan zorgt de piek in je bloedsuikerwaarden ervoor dat je lichaam minder testosteron aanmaakt. Deze relatie is ongelooflijk tricky, want je hebt zeker koolhydraten nodig. Het gaat erom wat voor koolhydraten je eet.
Verder is het ongelooflijk belangrijk dat je voldoende eiwitten inneemt en de juiste vetten. Meervoudig onverzadigde vetzuren en transvetten verlagen het testosterongehalte ook.
Een andere testosteronkiller is te weinig eten. Als je flink op dieet gaat, dan krijg je te weinig bouwstenen binnen.
Kortom, het is dus nodig om veel aandacht te besteden aan je voeding. Supplementen hebben zeker hun waarde, maar alleen als de basis op orde is.
Ik leg hier even in een paar zinnen uit dat slechte voeding leidt tot lage T-waarden. De relatie tussen voeding en testosteron is enorm ingewikkeld. De auteur van het Testoplan, Jochum Smid, heeft een wetenschappelijk bewezen programma gemaakt om je T te verhogen. In dit programma leer je ook alles over voeding.
Hier kun je mijn ervaringen lezen van dit Testosteron Programma.
Slechte nachtrust
Slaap is onmisbaar voor je herstel. Maar het heeft ook een hele belangrijke invloed op je testosteronwaarden. Een goede nachtrust maakt een verschil van 10-20 procent op je totale waarden. Niet slecht dus en je hoeft er niet eens veel voor te doen.
Maak niet de fout door te denken dat je wel goed functioneert met maar vier uur slaap per nacht. Je bent dan gewoon gewend geraakt aan een slechte nachtrust. Pak eens twee weken acht uur slaap per nacht en voel het verschil.
Bij sommige mensen is weinig slapen een keuze. We kijken liever Netflix of zitten tot laat in de nacht crypto te verhandelen. Bij andere mensen is het verbeteren van de slaap wat ingewikkelder.
Een goede start is om een vast slaapritme aan te houden. Je gaat iedere dag op dezelfde tijd slapen en je staat ook op dezelfde tijd weer op. Voordat je gaat slapen leg je je telefoon weg en doe je nog iets ontspannends.
Werken dit soort simpele ingrepen niet, dan kun je terugvallen op een methode als Perfect Slapen in 7 Stappen van William van der Klaauw. Lees mijn review over deze methode.
Stress
Stress heeft een hele grote invloed op je hormoonbalans. Als je stress hebt, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je op dat moment wat meer energie hebt.
Dit gaat ten koste van testosteron. Stress is een overlevingsmechanisme. Als je stress hebt, is het even niet zo belangrijk of je morgen nog hoge testosteronwaarden hebt of niet.
Het is heus niet zo dat je je hele hormoonbalans overhoop jaagt als je even een keer ergens wat stress over hebt. Als je langdurig stress hebt, dan wordt het een ander verhaal. Dan verandert je hormoonbalans blijvend.
Er is een hoop stress die je kunt vermijden. Je hoeft niet te stressen dat je te laat komt als je gewoon op tijd vertrekt.
Hoe goed je je best ook doet, een stressvrij leven is een illusie. Als je ontslagen wordt of een familielid wordt ziek, dan levert dat stress op. Het gaat er dan om hoe je met deze situaties omgaat.
Hormoonverstoorders
Dit gevaar komt van buiten en is relatief makkelijk te vermijden. Er zijn bepaalde stoffen die je hormoonbalans flink kunnen verstoren. De meeste mensen weten dit niet en helpen zo ongemerkt hun testosteronwaarden naar de gallemiezen.
Een voorbeeld van een stof die slecht is voor je hormoonwaarden is bisphenol-A. Dit is een weekmaker, een stof die plastic wat zachter maakt. Bisphenol-A zit onder andere in plastic flesjes met frisdrank en mineraalwater.
Er is een wereld aan wetenschappelijk bewijs dat je testosteronwaarden dalen als je te veel bisphenol-A in je lichaam krijgt. Het zorgt er ook voor dat je minder vruchtbaar bent. Bisphenol-A is gelukkig redelijk eenvoudig te vermijden, maar er zijn meer chemicaliën met een soortgelijke werking.
Sommige pesticiden op groenten en fruit hebben ook een negatieve uitwerking op je T-waarden. Op sommige plekken is zelfs het kraanwater verontreinigd met stoffen die je testosteron omlaag halen.
Hormoonverstoorders zijn zelden enige oorzaak van een lage T-spiegel, maar ze kunnen het probleem wel verergeren.
Teveel lichaamsvet
Eh, wacht even, slechte voeding is toch al een oorzaak van lage T-waarden. Klopt, maar ook als je teveel lichaamsvet hebt, is dat niet goed voor je waarden. Als jij gezond eet, veel sport, maar je hebt teveel lichaamsvet, dan kan dit de oorzaak zijn van je lage testosteronwaarden.
Het is een beetje een technisch verhaal, maar het komt erop neer dat er in lichaamsvet een stofje zit dat testosteron afbreekt en omzet in oestrogeen. Dit is het vrouwelijke geslachtshormoon en zorgt voor allerlei kenmerken die je als man niet wilt. Borstvorming bijvoorbeeld.
Uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat er een rechtstreekse relatie zit tussen het vetpercentage en je T-spiegel. Verlies je vet, dan gaat je T omhoog. Omgekeerd geldt dat een stijgend vetpercentage een negatieve spiraal in gang zet. Je spiermassa neemt af en je hebt minder energie. Grote kans dat je daardoor wat meer vetmassa krijgt en je waarden gaan verder omlaag.
Bij de meeste mensen zal het zo zijn dat je met een gezonder eetpatroon en wat meer beweging je vetpercentage al iets kunt laten dalen.
Lage testosteronwaarden aanpakken
Afgaande op het bovenstaande lijkt het vrij simpel om je testosteronwaarden op te krikken. Om echt een verschil te maken heb je een plan nodig. Iets praktisch waar je je aan vast kunt houden om je testosteronwaarden echt flink te stimuleren. Jochum Smid heeft in het Testoplan een kant-en-klaar plan gemaakt dat je zo kunt toepassen.
Voor het Testoplan heeft Jochum Smid honderden wetenschappelijke artikelen gelezen. Hij heeft de belangrijkste lessen hieruit verzameld en getest in de praktijk. Het resultaat is een praktisch stappenplan waarmee je testosteron een flinke boost kunt geven.
Natuurlijk Presteren heeft een volwaardig programma voor nog geen 5 tientjes om alles te weten te komen over een testosteron tekort, de gevolgen en hoe je dit op een natuurlijke, duurzame manier oplost.