RelatieBaas Review (Daan de Ram en Matthijs Dingjan) + Ervaringen: Eerlijk en Kritisch

RelatieBaas is de nieuwe cursus van Daan de Ram (AttractionGym) waarin je alles leert over hoe jij een geweldige relatie krijgt. In deze cursus werkt hij samen met Mathijs Dingjan, datingcoach voor vrouwen.

In deze RelatieBaas review lees je alles over deze cursus en uiteraard deel ik mijn ervaringen met je.Je leest in deze recensie dat de RelatieBaas cursus een must-have is voor vrijwel iedere man.

Het maakt niet uit of je net weer vrijgezel bent of al jaren gelukkig getrouwd. In deze RelatieBaas recensie lees je:

 • Hoe je überhaupt een relatie krijgt als je er nog geen hebt
 • Wat goede relaties met elkaar gemeen hebben
 • Hoe jij je relatie kunt redden als je op de rand van de afgrond staat
 • Of Daan de Ram en Mathijs Dingjan betrouwbaar zijn
 • Waarom RelatieBaas de enige relatiecursus is die je ooit nodig hebt

Wat is RelatieBaas?

De meeste mensen geloven dat een goede relatie iets is dat je overkomt. Het is net alsof je een kraslot koopt – daar moet je soms al veel moeite voor doen. Alleen weet je pas een paar jaar of je de hoofdprijs hebt of niet.

In RelatieBaas maken Daan de Ram, bekend van Attraction Gym, en Mathijs Dingjan van Mannenbrein gehakt van dit idee. Er zijn universele principes die van toepassing zijn op alle succesvolle relaties. Het goede nieuws is dat je deze eenvoudig kunt leren en toepassen op jouw situatie.

Toegegeven, dit is af en toe best even moeilijk, maar je de voordelen zijn groot. In deze cursus leer je wat je moet doen en vooral ook hoe.

Je kunt de cursus samen of alleen volgen.

Belangrijke informatie voor dames!

RelatieBaas bevat een aantal onderdelen die specifiek voor mannen zijn. De vrouwelijke tegenhanger van RelatieBaas heet Gelukkige Relatie.

Klik hier voor de speciale actiepagina van deze cursus. 

Wat leer je in de cursus?

De cursus RelatieBaas gaat over liefdesrelaties in de breedste zin van het woord. Het begint al bij het daten. Hoe scoor je succesvol en date en als je eenmaal een date hebt, wanneer ga je dan zoenen of naar bed?

Een relatie hebben is pas het begin. Voor veel mensen is dit hun situatie. Ze hebben een relatie, maar zijn bang dat deze als een nachtkaars uitgaat. In RelatieBaas leer je aan de hand van een simpel model hoe een goede relatie eruitziet en hoe jij je relatie verbetert. Als je dat wilt kun je je relatie later zelfs upgraden, bijvoorbeeld tot een open relatie.

Heel goed om te weten: je kunt het relatiegedeelte van de cursus ook heel met z’n tweeën volgen. Sterker nog, zo is dit deel van de cursus zelfs bedoeld. Wil je partner niet meedoen? 

Ook als je partner niet meedoet met de cursus, kun je veel leren van deze cursus. Als jij vanuit jouw kant laat zien dat je aan de relatie werkt, dan ziet je partner ook dat jij investeert in de relatie.

Een deel van de cursus, het gedeelte over daten, is wel alleen gericht op mannen.

Opbouw van de cursus

RelatieBaas bestaat uit acht modules en een paar bonussen. Alles begint met een introductie, waarin Daan de Ram de cursus introduceert. Daarna komen er acht modules en een paar bonussen.

Module 1: Dating

In zes uur tijd leer je van Daan de Ram alles dat je nodig hebt om een vriendin te scoren. Dit begint echt bij de allereerste basis, de begroeting, maar je loopt het hele proces langs totdat je een relatie hebt.

De belangrijkste les van deze module is dat je het initiatief moet houden. Zodra je de controle laat gaan, dan laat je jezelf al snel in een hoekje drukken waar je niet zijn wilt: de gevreesde friendzone.

Het initiatief houden blijft belangrijk. Alleen als je het initiatief hebt, kun je haar verrassen. Zo voorkom je al snel dat je in een sleur terecht komt. Tegelijkertijd moet je ook niet alle kanten opspringen, je moet immers ook vertrouwen opbouwen.  

Voorspelbaar zijn en toch verrassend; dat is de truc.

dating relatiebaas 768x432

Daan de Ram heeft meerdere cursussen op het gebied van dating. Voor de meeste mannen zal de theorie uit RelatieBaas voldoende zijn om een paar goede dates te scoren. Dit gedeelte is immers al een uur of zes lang.

Ben je op zoek naar one-night stands of scharrels, dan is het beter om toch te kijken naar een van de andere cursussen van Daan, zoals FLOW. Deze cursus is echt gemaakt voor mensen die een vriendin zoeken.

Module 2: Het relatiemodel

Mathijs Dingjan enters the stage. Hij introduceert hier zijn relatiemodel in een video.

Tien minuutjes duurt deze video, maar enorm nuttig. Je relatie is niet één geheel, maar valt uiteen in verschillende onderdelen. Door deze onderdelen van elkaar te scheiden, kun je je relatie veel makkelijker verbeteren.

Dit is een ongelooflijk waardevol inzicht. Dat je partner de keuken niet goed opruimt, heeft niets te maken met jullie intimiteit of met het vertrouwen dat jullie in elkaar hebben.

Toch zie je dit vaak in relaties. Het begint bij een klein misverstand over wie de vuilnis buiten zou zetten en voor je het weet mag je uitleggen waarom je vorige week ‘hallo’ zei tegen de buurvrouw van drie huizen verderop.

relatiemodel

Module 3: Liefde

Het is logisch dat liefde een van de belangrijkste emoties is in een relatie. Hoe makkelijk de liefde ook klinkt, heel vaak gaat het juist op dit gebied mis.

De uitleg van onderdeel liefde schurkt af en toe tegen het filosofische aan. Het lijkt een beetje zweverig, maar dat is echt nodig voor het begrip. Het onderdeel van liefde gaat vooral om het herzien van de manier waarop jij je partner en jezelf zien. Je partner is niet perfect en jij ook niet.

Liefhebben kun je leren. In het tweede gedeelte van de cursus leer je dat dan ook. Je leert vier vaardigheden die onmisbaar zijn voor een goede relatie. Later leer je ook van jezelf te houden. Als je geen eigenwaarde hebt, dan gaat dit vroeger of later ten koste van de relatie.

Liefde is er in alle relaties wel, alleen ligt het soms verborgen onder allerlei negatieve emoties.

Module 4: Samenleven

Ook het onderdeel samenleven gaat net zoveel over jezelf als over de ander. Heel vaak komen irritaties rondom het samenleven voort uit verschillen in waarden. Je partner vindt het belangrijk om een strikt budget na te leven, terwijl jij het belangrijk vindt om af en toe te kunnen genieten.

In deze module leer je te identificeren waar irritaties vandaan komen. In deze module komt het vooral op begrip aan. Waarom leeft je partner graag volgens een strikt budget?

samenleven stel relatie 768x432

Module 5: Communicatie

Veel mensen zullen zeggen dat communicatie het belangrijkste is van de relatie. Voor een groot deel is dat waar. Goede communicatie is nodig om problemen in de liefde en bij het samenleven op te lossen.

Communicatie gaat over eerlijk zijn tegen jezelf en tegen elkaar. Maar het is ook belangrijk dat je de verschillen in communicatiestijlen begrijpt. Nergens komen de verschillen tussen mannen en vrouwen zo aan de oppervlakte als in dit onderdeel.

Module 6: Vrouwen doorgronden

De module vrouwen doorgronden krijg je, omdat je de mannelijke kant van de cursus hebt besteld. 

Toch is deze module wellicht juist interessant voor vrouwen, omdat zij in deze module een spiegel voorgehouden krijgen.

Module 7: Passie

Van de vier onderdelen uit het model, krijgt passie de minste aandacht. Dit lijkt wat te weinig, omdat de passie vaak na verloop van tijd uit de relatie verdwijnt. Het punt is dat je de passie best makkelijk in leven kunt houden als je de andere onderdelen op orde hebt. Je hebt dan maar een paar kleine ingrepen nodig.

In deze module leer je welke simpele dingen dit zijn. Het effect van deze kleine handelingen is verbluffend. 

Module 8: Veel voorkomende relatieproblemen

Binnen iedere relatie zijn er wel wat problemen. Soms kan je partner hier helemaal niets aan doen, bijvoorbeeld als zij depressief is of een slechte gewoonte heeft. In deze module tref je acht video’s aan die ingaan op veelvoorkomende relatieproblemen.

Bonus 1: Fantastische seks

Dit spreekt voor zich lijkt mij.

Fantastische seks relatiebaas 768x432

Bonus 2: De communicatiekraker

Dit is een verdieping op de module over communicatie. Deze bonusmodule heb je nodig als je echt in zwaar weer zit met je relatie. Sommige mensen hebben deze bonus nooit nodig, maar voor andere mensen is deze onmisbaar.

Bonus 3: Open relaties

Alles over de voordelen van een open relatie en hoe je van een gesloten relatie succesvol een open relatie kunt maken. 

Disclaimer: Belangrijkste valkuil bij dit soort bonussen, is dat je te snel wilt. Als je geen sterke basis hebt onder je relatie, dan is het willen aangaan van een open relatie haast een garantie voor problemen.

Net als met bijna alle andere dingen geldt: eerst de basis op orde, dan pas de rest.

Bonus 4: Scharrel management

Toepasbaar als je nog geen relatie hebt of wanneer je een open relatie hebt. Je leert hoe je vrouwen op een gepaste afstand houdt, tenzij je zelf anders besluit…

Bonus 5: De WhatsApp gids

In deze bonus kijk je rechtstreeks met Daan mee op de telefoon en legt hij je uit hoe hij WhatsApp gebruikt in zijn relatie. Leuk om te zien en ik heb er onverwacht best veel van geleerd.

relatiebaas whatsapp gids voorbeeld

Mijn ervaringen met RelatieBaas

Mijn vriendin en ik hebben samen het RelatieBaas programma gevolgd. Laat ik eerlijk zijn, ook in huize Jansen is er sprake geweest van een flinke relatiecrisis.

Zoals altijd, sluipt een relatiecrisis er een beetje in. Ik ben enorm gemotiveerd om aan mijn bedrijf te werken. Soms word ik ’s ochtends om 05:00 wakker en ga ik als een malle aan de slag om mijn ideeën te ontplooien.

Aan het eind van de dag moet ik mij er echt toe zetten om te stoppen. Ontspannen vind ik lastig, omdat ik zo ontiegelijk toegewijd ben. Bijna work-a-holic.

Tegelijkertijd hebben wij een kindje gekregen een halfjaar geleden. Ons kind slaapt altijd goed door en het gaat verder super goed. Alleen lopen we zo wel het risico dat het typische stereotype erinsluipt. Het “man werkt en vrouw doet huishouden” idee. En dat onze zoon zich vervolgens afvraagt: wie is toch die man die op zondag het vlees komt snijden?

Dat wil ik NIET. Het is goed om gemotiveerd te zijn een bedrijf te bouwen, alleen zorgde mijn toewijding voor botsingen thuis. De balans is soms ver te zoeken. Dit doet onze relatie geen goed.

We hadden hierdoor steeds vaker ruzie. Ik beloof vaak dat ik minder ga werken, maar na een paar dagen, maak ik gewoon weer 14 uur op een dag. Door de baby slaap ik ook wat minder goed.  Daardoor is het ook wel eens gebeurd dat ik in slaap viel toen we samen een serie wilden kijken.

Ik kan je verzekeren guys, dat is een garantie voor een knallende ruzie.

stel ruzie relatieproblemen 768x432

Hoe RelatieBaas onze relatie een nieuwe impuls gaf

Jarenlang hadden wij een goede, solide relatie zonder dat we hier veel moeite voor hoefden te doen. Alles ging gewoon vanzelf, maar de wrikkingen van het bedrijf speelde altijd al wel. 

Alleen de bom barstte op een gegeven moment. RelatieBaas kwam precies op het goede moment. Het kwam in dat opzicht als geroepen. Toen de cursus beschikbaar kwam heb ik deze direct aangeschaft.

We concludeerden gelukkig al snel dat het met de liefde in onze relatie wel goed zit. We hebben geen last van ongezonde manieren van hechten. Onze eigenwaarde hangt ook niet van de relatie af. We hebben een ontzettend goede connectie-aantrekkingskracht balans.

We zijn bij elkaar, omdat we elkaar echt leuk vinden.

Steeds heftiger

Op het eerder besproken vlak ging er heel veel mis. Communicatief was het een ramp. We zaten in het voorportaal van de relatie-hel, zoals Mathijs het noemt.

De ruzies over mijn vele werken werden steeds heftiger. Ze gingen volgens een vast stramien. Mijn vriendin gaf aan dat ik niet genoeg om haar en het kind gaf. Dat het bedrijf op nummer 1 staat en zijzelf op nummer 13.. 

Ik gaf haar een veeg uit de pan door te vertellen dat ik aan het werk was voor onze toekomst.

Nu gaat het allemaal een stuk beter. Wij hebben inmiddels de afspraak gemaakt dat we één avond in de week een date-avond hebben. Op vrijdagavond stop ik met werken en gaan we samen leuke dingen. We zijn bezig om hier afspraken over te maken waar we beide volledig achterstaan.

Ook op andere dagen spreken we eerlijker over hoe we ons voelen. Zit mijn vriendin even niet zo lekker in haar vel, dan maak ik tijd voor haar. Moet ik echt even iets afmaken die avond, dan leg ik haar dat uit en dan maken we ruimte zodat ik kan werken. De vrijdagavond is wel heilig. 

Egoïstisch en work-a-holic?

Onbewust zag mijn vriendin het als iets egoïstisch dat ik zoveel aan het werk was. Het is nu duidelijk voor haar dat ik aan onze toekomst werk. Tegelijkertijd wil mijn vriendin ook nu meer samen genieten.

En uiteraard wil ik dat ook. Mijn bedrijf moet een MIDDEL zijn en niet het DOEL.

We proberen daar een balans in te vinden. Gek genoeg ben ik door onze date-avond beter bewust van het belang van samenzijn. Daardoor stop ik steeds vaker wat eerder met werken. Ik neem ’s middags regelmatig vrij zodat ik én tijd met mijn zoon kan doorbrengen én zodat ik mijn vriendin ontlast.

Het is fijn dat ook zij (en niet alleen ik) zichzelf kan ontplooien. 

stel date night relatiebaas 768x432

De praktische kant van de relatie

Dit was niet de enige stoorzender. Als je een kind hebt gekregen, moet je ineens allerlei dingen opnieuw uitvinden. Dit leidde ook tot irritatie onderling.

Een voorbeeld is de manier waarop we met voorraden omgaan. Ik koop het liefst zo weinig mogelijk luiers, billendoekjes en dat soort dingen, want dadelijk blijf je er mee zitten. Mijn vriendin koopt het liefst zo veel mogelijk in de aanbieding.

Een ander verschil is dat ik minder secuur ben in het huishouden, terwijl mijn vriendin het liefst alles te allen tijde schoon heeft. Issues in het samenleven dus. 

Al deze verschillen waren er altijd al, maar we hadden hier een beetje een modus in gevonden. Ik kocht gewoon altijd braaf wat op het boodschappenlijstje stond. De klusjes verdeelden we een beetje aan de hand van onze voorkeuren. 

Nu kwamen we dit probleem weer tegen en leidde het tot ruzie. Het waren steeds dezelfde problemen, maar de irritaties werden groter en de ruzies heftiger. 

We hebben flink wat wederzijds begrip nodig gehad om dit op te lossen. Soms moet je een beetje meebuigen. Ik koop nu luiers in bulk en als ze overblijven, geven we ze wel weg. Daarbij hebben we nu een schoonmaakster in dienst genomen. Dat scheelt heel veel geruzie over rommel.

Dit lijkt allemaal een beetje triviaal, maar het is soms moeilijker dan je denkt om de ander te begrijpen. Jij gaat er namelijk te makkelijk vanuit dat jij 100% normaal bent en je partner gek.

Zowel jij als jouw partner hebben de beste intenties, maar die worden niet altijd even goed begrepen en soms staan deze haaks op elkaar.

De belangrijkste lessen

Als ik een ding van de cursus geleerd heb, is het dat een gezonde afstand onmisbaar is voor een goede relatie. 

Jaren geleden, toen ik nog in loondienst werkte, hadden we te weinig afstand. Wij deden alles samen. Hierdoor was er geen afstand tussen ons tweeën. Kleine irritaties gingen mee als we iets leuks gingen doen.

Nadat ik ben gaan ondernemen, ben ik een stuk meer tijd aan mijzelf gaan besteden. Nu zijn we langzaam de andere kant op doorgeslagen. Wees close met je geliefde, maar niet te close.

Waar wij gelukkig geen last van hebben, maar wat ik in mijn omgeving veel zie, zijn ongezonde vormen van hechting. Je moet van jezelf houden voordat je van iemand anders kunt houden. Mathijs legt dit haarfijn uit in deze cursus.

De belangrijkste lessen

Als ik een ding van de cursus geleerd heb, is het dat een gezonde afstand onmisbaar is voor een goede relatie. 

Jaren geleden, toen ik nog in loondienst werkte, hadden we te weinig afstand. Wij deden alles samen. Hierdoor was er geen afstand tussen ons tweeën. Kleine irritaties gingen mee als we iets leuks gingen doen.

Nadat ik ben gaan ondernemen, ben ik een stuk meer tijd aan mijzelf gaan besteden. Nu zijn we langzaam de andere kant op doorgeslagen. Wees close met je geliefde, maar niet te close.

Waar wij gelukkig geen last van hebben, maar wat ik in mijn omgeving veel zie, zijn ongezonde vormen van hechting. Je moet van jezelf houden voordat je van iemand anders kunt houden. Mathijs legt dit haarfijn uit in deze cursus.

Een andere belangrijke les is dat je het best over bepaalde dingen oneens mag zijn. En dat je het dus niet altijd met elkaar eens HOEFT te zijn. Het is maar net hoe je er zelf mee omgaat, dit hoeft niet tot een ruzie uit te lopen. Integendeel.

Relatiebaas eigenwaarde 768x432

Dategedeelte

Naast wat de cursus persoonlijk voor mij betekent heeft, bijna niets dan lof. De cursus zit goed in elkaar en de gedeelten sluiten goed op elkaar aan. Ook al is Daan de Ram soms iets over the top met zijn datingmethoden, de cursus is wel geoptimaliseerd voor het krijgen van een relatie.

Je krijgt echt waardevol advies over hoe je van dates naar relatie gaat. Ik weet nog uit eigen ervaring dat het hier heel vaak misging.

Ik ben vaak in de friendzone beland, maar ik heb ook wel eens het omgekeerde meegemaakt. Dacht mijn toenmalige vriendin een liefdesrelatie te hebben met me, wilde ik het liever casual houden.

Het is moeilijk om een vrouw te binden en tegelijkertijd te boeien (dit klinkt behoorlijk kinky, maar zo bedoel ik het niet). In deze cursus leer je waar je op moet letten. 

Kleine verbeterpuntjes

De cursus is echt van een hoog niveau, maar er zijn twee dingen die mij opvielen bij het volgen van de cursus. 

Van sommige bonussen snap ik niet goed dat ze in dit pakket zitten. Ik heb helemaal niets aan scharrel management op dit moment. De meeste mannen die in een relatie zitten, hebben deze kennis niet nodig.

Sterker nog, ik was zelfs bang dat het mijn vriendin af zou schrikken als ze naar beneden zou scrollen. 

De cursusomgeving zelf werkt prettig, maar ik vond het moeilijk om relevante info te vinden. Soms zijn video’s wat slecht doorzoekbaar. Wat timestamps of ondertitels met onderwerpen waren wel nuttig geweest. Het is nu ook moeilijk om relevante info terug te vinden.

Wat kost Relatiebaas?

Er zijn drie pakketten van het RelatieBaas programma (zie hier het overzicht):

 • Lite (€200). Je krijgt het dategedeelte van Daan + het model van Mathijs over de relatie.
 • Pro (€397). Het dategedeelte van Daan + de volledige relatiecursus van Mathijs + alle bonussen.
 • Elite (€1000). Het bovenstaande plus twee coaching calls met Daan.

Voor de meeste mensen is het Pro-pakket de beste keus. 

Wie zijn Daan de Ram en Mathijs Dingjan?

Daan de Ram is de eigenaar van AttractionGym. Je kent hem wellicht van producten als FLOW en andere datingcursussen. Dit zijn cursussen die gericht zijn op dating, maar dan meer op het scoren van scharrels en one-night-stands.

Matt=hijs Dingjan is bekend van Mannenbrein en een van de bekendste coaches op het gebied van dating en relaties voor vrouwen.

Beide heren genieten bekend als coaches op het gebied van dating en relaties en zijn hier ook mee op televisie geweest.

mathijs van mannenbrein
Mathijs Dingjan

daan de ram 1
Daan de Ram

De slotsom over RelatieBaas

Zo richting het eind van deze RelatieBaas Review neem ik je nog een keer mee door de sterke en zwakke punten van deze cursus.

Voordelen

 • Gericht op stelletjes. Er is een cursus voor mannen en voor vrouwen (Gelukkige Relatie) en deze overlappen grotendeels. Een groot deel van de cursus doe je samen. Als je als stel bereid bent samen deze cursus te volgen, dan komt het goed wel met jullie relatie.
 • Voordelen buiten de relatie om. Veel dingen die je in RelatieBaas leert, kun je ook toepassen buiten je relatie om. Het is nooit verkeerd om empathie te tonen of om te leren hoe je ongevraagd advies geeft.
 • One course to rule them all. Deze cursus omvat écht alle onderdelen van een relatie. Écht alles. Je hebt nooit meer een andere cursus.
 • Opdrachten. Het relatiegedeelte van de cursus bevat een aantal supereffectieve opdrachten. Als je deze samen doet, geeft dit heel veel inzicht in elkaar en jullie relatie.

Nadelen

 • Enkel voor hetero relaties. De cursus gaat uit van standaard man-vrouw relaties. Veel principes zijn ook toepasbaar op andere soorten relaties, maar niet alles. Als jij als man een relatie hebt met een man, dan heb je niets aan vrouwelijke psychologie.
 • Cursusomgeving onoverzichtelijk. Je kunt niet makkelijk binnen de video’s zoeken. Soms ben je dus even op zoek naar iets dat je eerder hebt gezien.
 • Bonussen niet voor iedereen. De bonus scharrel management is handig als je vrijgezel bent, maar de meeste mensen die in een relatie zitten, hoeven dit helemaal niet te weten. Misschien heb je wel iets uit te leggen als je een cursus koopt waar zo’n bonusmodule inzit. 

Eindoordeel RelatieBaas Review

Zoals je al hebt gelezen in deze recensie, is de cursus RelatieBaas is ontzettend breed. Het behandelt alles rondom relaties, van de eerste ontmoeting tot en met het redden van een relatie die bijna op de klippen loopt.

Ik had verwacht dat er ergens in de cursus wel een minder onderdeel zou zitten, maar dat is niet zo. Mathijs en Daan hebben er enorm veel werk in gestoken om deze cursus te maken.

Je hebt echt niet alles uit de cursus nu gelijk nodig. Gelukkig krijg je levenslang toegang tot de info uit deze cursus. Ook als je nu vrijgezel bent, kun je op een later moment teruggaan en de kennis over een relatie gebruiken.

Ook al zijn niet alle onderdelen van de cursus nu op je van toepassing, je kunt je huidige huidige of je volgende relatie echt enorm verbeteren. Ondanks de ruzies, dacht ik dat het bij ons goed zat, maar onze relatie is nu nog zoveel beter.

Heb je op dit moment geen relatie, dan is het gedeelte over daten écht een aanrader. Bestel ook gelijk de relatiecursus erbij, want je haalt hier heel veel info uit voor een duurzame en gezonde relatie. 

Plaats een reactie