Welkom bij mijn uitgebreide review van het Spiermassa Protocol. Deze methode is opgezet door Henry en Rinus van de Droogtrainen Academie. Deze twee hebben al eerder het Droogtrainen Protocol ontwikkeld. En nu is het tijd om spieren te gaan BOUWEN in plaats van vooral vet te verbranden.
Wees eens eerlijk, wie droomt er niet van om er supergoed uit te zien in ondergoed? Sterke spieren en prachtig zichtbare lijntjes in de armen, benen en buik. Of gaat het je niet om de looks, maar om de kracht!? 200KG deadlifts bijvoorbeeld.
Het ding is alleen dat dit jaren aan toegewijde arbeid vraagt. Er is veel informatie (lees: bro-science) in omloop waar je weinig échte progressie mee maakt. Als je echter met het Spiermassa Protocol van Henry en Rinus aan de slag gaat, dan zou je wel je doelen bereiken, volgens de twee. Zo snel mogelijk. Zo makkelijk mogelijk.
Is dat wel zo? In deze review laat ik je mijn ervaringen zien met het Spiermassa Protocol.
Wat is het Spiermassa Protocol?
Veel mannen en vrouwen dromen ervan om een flinke bak spiermassa te hebben. Grote spierballen, een six-pack of -voor de vrouwen- een strak kontje.
Het is absoluut niet makkelijk om dit te bereiken. Een groot deel van de mensen probeert het niet eens. Veel andere mensen doen hun trainingen, maar het echte resultaat blijft uit. Maar een klein deel van de mensen wordt echt gespierd op een manier waar ze tevreden mee zijn.
Het spiermassa protocol is ontworpen om jou met zo min mogelijk effort bij deze laatste groep te laten horen. Ik was onderdeel van de tweede groep.
Ik trainde hard en had wel wat progressie, maar zeker niet de kracht en massa wat ik voor ogen had.
Tijd dus om een goed programma te volgen en de proef op de som te nemen.
In deze recensie lees je wat je kunt verwachten van het Spiermassa protocol. Het zou erop gericht zijn om droge spiermassa te bouwen; dus massa zonder dat je vet erbij aankomt.
Je ziet mijn resultaten en je leest of Henry en Rinus wel helemaal zuivere koffie zijn. Wat kan het Spiermassa Protocol voor jou doen als jij droge spiermassa wilt opbouwen?
Wie zijn Henry en Rinus en zijn ze betrouwbaar?
Het is heel terecht dat je wilt weten of Henry en Rinus betrouwbaar zijn. Als je het spiermassa protocol koopt, ga je immers je lichaam blootstellen aan hun ideeën en principes.
Gelukkig zijn beide heren volledig betrouwbaar.
In de speciale Facebookgroep geven ze veel persoonlijk advies. Je moet een kleine bijdrage betalen om lid te mogen worden van deze groep, maar het is zeker de moeite waard.
Je leert ook super veel van de vragen en worstelingen van anderen. Hoewel de heren hun volledige namen nergens prijsgeven, zijn zij wel degelijk te vertrouwen.
Droog Trainen Academie is een legitiem bedrijf, geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Als je verder kijkt op de blogs en de websites zie je dat Henry en Rinus enorm gepassioneerd zijn en dat ze allerlei seminars en cursussen over fitness volgen.
- Bedrijfsnaam: Droog Trainen Academie V.O.F.
- KvK: 63416107
- Adresgegevens: Kaarderhof 50, 5709 GJ Helmond
Zo is de methode opgebouwd
Het Spiermassa Protocol bestaat inclusief bonussen uit maar liefst zeven onderdelen. Dit krijg je allemaal als je de €47 (echt een koopje) hebt betaald.
Theorieboek
Theorieboek: In het theorieboek lees je in dik 150 pagina’s de volledige achtergrond van het protocol.
De mannen zijn haarscherp als het aankomt op de analyse waarom het de meeste mensen niet lukt om hun spiermassa te vergroten.
Je begint in het boek echt bij de basis, maar al snel leer je ook de theorie achter datgene dat je straks moet doen om aan je lichaam te werken.
In het theorieboek leer je het waarom van wat je moet doen. Je leert ook de signalen van je lichaam kennen.
Hoe goed het protocol ook is, uiteindelijk steekt iedereen wat anders in elkaar.
Praktijkboek
Het praktijkboek is simpel samen te vatten als een stappenplan om de theorie in de praktijk te brengen. In een kleine dertig pagina’s lees je precies wat je moet doen om te beginnen. Als je het theorieboek hebt gelezen, valt alles in het praktijkboek op zijn plaats. Alles wordt echt in hapklare brokken aangeleverd.
De Facebook Community
Hierop kun je met andere gainers overleggen, knelpunten delen en je successen vieren. Mocht je ergens tegen aanlopen, of bijvoorbeeld twijfelen hoe iets werkt; gooi het in de groep!
Zowel de mede protocollers als Henry en Rinus zullen je helpen bij vragen.
Drie trainingsprotocollen
Het Spiermassa Protocol komt met drie verschillende trainingsprotocollen. Deze trainingsschema’s zijn erop gericht om ALLE spiergroepen te belasten.
Er is goed nagedacht over de verdeling van de oefeningen gedurende de week, zodat je spieren voldoende tijd krijgen om te herstellen. En hierdoor te groeien.
De oefeningen zijn daarom zorgvuldig geselecteerd om het effect zo groot mogelijk te maken.
Kies het trainingsschema dat het beste bij je past. Al kijkende naar jouw situatie, lichaamstype en mogelijkheden.
Het mooie aan de trainingsschema’s is dat ze zo ontworpen zijn dat je met minimale inspanning maximaal effect behaalt. Zonder te veel verschillende oefeningen te hoeven doen, train je alle belangrijke spiergroepen in je lichaam.
Het is dus zeker niet zo dat je zes dagen in de week vier uur per dag in de sportschool moet staan om gespierd te worden. Reken op anderhalf á twee uur per training.
Maar ook voor de mensen met minder tijd is het Spiermassa Protocol uitermate geschikt. Het blijkt zelfs beter te zijn om niet té lange trainingssessies te houden. Dit, in verband met de aanmaak van cortisol (het stresshormoon) na een bepaalde tijdsperiode.
Ook al trekken de meeste mensen wel minimaal 60 tot 90 per workout uit, zo lang is niet voor iedereen nodig. Je kunt ook best met een uur uit de voeten, inclusief warming up. Zolang je de tijd maar effectief benut.
Macronutriëntencalculator
Het is essentieel voor je succes dat je de juiste hoeveelheid macronutriënten (eiwitten, koolhydraten en vetten) binnenkrijgt. Deze excelsheet helpt je hierbij. Persoonlijk vind ik het jammer dat de mannen geen webapplicatie hebben gebouwd. De excelsheet werkt niet zo lekker op een mobiele telefoon.
eBook ‘Progressie Meten’
Deze aanvulling is heel belangrijk. Als je je voortgang niet objectief kunt meten, dan weet je ook niet of je op de goede weg bent. In dit boek leer je hoe je dat moet doen en hoe je natuurlijke variaties moet interpreteren. Tip: meet je gewicht niet op maandag, want dan ben je nog niet hersteld van het weekend.
Progressietabel
In de progressietabel voer je je gegevens uit de meting in. Op moeilijke momenten kun je dan even terugkijken waar je vandaan komt. Niets is motiverender dan dat. Alles bij elkaar heb je een compleet programma.
Je ontvangt alle kennis die je nodig hebt om op gang te komen. Met het praktijkboek en de andere extra’s kun je gelijk aan de slag.
Het enige dat je wellicht nog mist zijn recepten, maar je kunt eventueel los een receptenboek aanschaffen.
Voor persoonlijke begeleiding kun je lid worden van een Facebook groep.
Voor zover ik weet geven Henry en Rinus geen persoonlijke begeleiding via bijvoorbeeld een videocall.
Voor wie is het Protocol bedoeld en voor wie juist NIET?
Het spiermassa protocol is zeker niet voor iedereen geschikt. Het protocol is ontwikkeld voor mensen die spiermassa willen ontwikkelen om er zo beter uit te zien. Natuurlijk word je sterker als je meer spieren hebt, maar het is niet zo dat je er altijd voordeel van hebt.
Een gespierde voetballer moet meer gewicht meezeulen en het kan dus best zijn dat je langzamer wordt. Misschien wil je dit niet en dan moet je genoegen nemen met wat minder spiermassa.
Als je je fitter wilt voelen, dan ga je je ongetwijfeld beter voelen als je het protocol volgt. Toch zijn er effectievere manieren om je energieker te voelen. Rinus zegt dit zelf ook in een van de boeken: hij is nu vreselijk fit, maar wij was nog veel fitter toen hij voor zijn eerdere werk veel verschillende sporten uitoefende.
Kijk voordat je begint naar je vetpercentage
Het spiermassa protocol is ook niet geschikt voor mensen die een te hoog vetpercentage hebben. Is je vetpercentage hoger dan 15% als man of 22% als vrouw?
Dan kun je beter eerst het Droog Trainen Protocol van Henry en Rinus volgen.
Met dit programma kun je je vetpercentage verlagen. Daarna kun je doorgaan met het Spiermassa Protocol om spiermassa te kweken.
Spiermassa kweken is niet makkelijk. Je moet allerlei aanpassingen doen aan je voeding en aan je training. Je houdt een uitgebreid logboek bij van al je voeding en trainingen.
Kortom, het vereist veel discipline. Ben je tot in het diepste van je vezels gemotiveerd om aan je spiermassa te werken? Dan is dit protocol voor jou.
Zo niet, dan ga je het niet halen. Dat is geen schande, maar dan kun je je tijd en geld wellicht beter anders investeren.
Doordat je veel moet doen, kan het protocol wat overweldigend lijken in het begin. Dit geldt zeker als je weinig ervaring hebt met krachttraining. Gelukkig is het boek ook voor de beginner heel goed toepasbaar.
Je leert niet alleen de stappen die je moet uitvoeren, maar ook de theorie erachter. Dit betekent dat je zelf wat anders met het protocol om kan gaan als je dat wilt.
Mijn persoonlijke ervaringen met dit systeem
Niet alleen in de spiegel zie ik een prachtige vooruitgang sinds de afgelopen drie maanden. Inmiddels ben ik al ruim 8 kg aan droge spiermassa aangekomen. En ik ben nog steeds bouwende!
Voor die tijd was ik altijd wel droog, maar zat er qua spiermassa weinig schot in de zaak.
Zie deze foto uit 2018. Sinds ik het protocol heb ontdekt, ben ik een stuk gespierder en groter geworden.
De oorzaak van dit alles; ik was voorheen niet op de correcte manier bezig. Ik trainde vooral erg hard, maar vergat een belangrijk onderdeel.
Muscles grow in the kitchen
Meer dan de helft van het resultaat dat je gaat boeken met het Spiermassa Protocol komt namelijk door je voeding.
Achteraf was mijn vorige aanpak niet de meest effectieve. Ik probeerde steeds harder trainen in de sportschool, terwijl ik juist minder ging eten.
Dat werkt niet. Als je wilt groeien en kracht & massa wilt opbouwen, moet je eten. VEEL eten.
Spieren worden onder andere gemaakt uit eiwitten. Het is dus erg belangrijk dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Maar ook groenten worden onderschat.
Bijna net zo belangrijk is de hoeveelheid koolhydraten en vetten die je eet. Ook als je een eiwitrijk dieet hebt, kun je nog steeds ongezond eten. Je spieren worden niet alleen zichtbaar door dat ze groter worden, maar ook doordat er minder vet omheen zit om ze te verbergen.
Buiten dat je je spiermassa wilt verhogen, dien je dus voor het goed zichtbaar maken van die spieren voldoende spierdefinitie te krijgen. Dit komt uitvoerig aan bod in het Droogtrainen Protocol.
Bulken op de juiste manier…
In het theorieboek leer je de basis van cutten en bulken. En hoe je dit strategisch inzet om het fysiek van je dromen te krijgen.
In het kort komt bulken neer op een periode waarin je meer calorieën inneemt dan je verbruikt. Tijdens deze periodes bouw je spiermassa op, maar groeit ook je vetpercentage iets. Tijdens het cutten heb je een calorietekort en verbrand je overtollig vet. Het is nodig om dit vet te verbranden om zo je figuur te verbeteren.
Een nadeel van cutten is dat je mogelijk wel wat krachtverlies lijdt. Daarnaast ervaar je minder energie en heb je wat meer trek gedurende de dag.
Dit probeer je uiteraard tot een minimum te beperken. Ook daar zullen Henry en Rinus je uitstekend begeleiden in hun Droogtrainen Protocol voor mannen of voor vrouwen.
Beide heren geven je concrete aanbevelingen over hoe je voedingspatroon eruit moet zien op deze dagen.
Denk hierbij aan de juiste aantallen calorieën en de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten.
Je maakt je eigen voedingsschema’s
Als je kant-en-klare voedingsschema’s verwacht, dan kom je bedrogen uit. Dat is ook maar goed ook. Een kleine man van 1 meter 60 zonder spiermassa heeft nu eenmaal een hele andere voedingsvraag dan iemand van 2 meter die al een flinke spiermassa heeft.
Je krijgt dus wel concrete en algemene richtlijnen mee, maar hebt tegelijk veel vrijheid in hoe je dit zelf inkleurt.
De bedoeling van dit programma is om zoveel mogelijk DROGE spiermassa op te bouwen. Wanneer je bezig gaat met spiermassa opbouwen moet je in een calorieoverschot zitten.
Zoals ik al eerder uitlegde gaat dit bijna altijd wel gepaard met (lichtelijk) vetopslag. Dit wil je tot een minimum beperken. Hoe je dat doet, leer je in het Spiermassa Protocol. Maar ik heb hier ook een duidelijk idee over.
Dirty bulk versus Clean bulk
Het belangrijkste is om alles goed in de gaten te houden. Zowel je gewicht, als wat en hoeveel je van alles eet en daarbij hoeveel droge spiermassa je aankomt en hoeveel vet zich opslaat in je lichaam.
Je kunt hierin uiteraard ook zelf de keuze maken om voor de ‘dirty bulk’ of ‘clean bulk’ te gaan
Een dirty bulk is dat je in feite alles wat los en vast zit eet. Je houdt je in feite niet in en geniet volop. Ook met fastfood zoals hamburgers, pizza, patat en döner ben je niet zuinig.
Een clean bulk is daarentegen dat je wel in een calorieoverschot zit, maar met grotendeels of ENKEL gezond voedsel. Je eet meer dan je verbrandt, maar houd alles wat strikter in de gaten.
De dirty bulk zit aan de ene kant en de clean bulk aan de andere kant. Er zijn uiteraard meerdere middenwegen. Je kunt extreem clean eten waarbij je ZEER streng bent voor jezelf (beste resultaat) en 90% of meer van de tijd gezond eet.
Of dat je 80% clean eet, maar daarnaast ook nog 20% lekker geniet (sla je wel sneller vet op). Zelf koos ik voor de 80/20 regel omdat ik in deze periode wel wat meer mocht genieten van mezelf.
Hard trainen en lekker eten was mijn motto.
De vetopslag viel reuze mee!
Ik was bang dat ik dan heel veel vetopslag zou krijgen, maar dat viel ontzettend mee. Waarschijnlijk kwam dat omdat ik ook veel harder kon trainen door het calorieoverschot waardoor de brandstof en bouwstoffen regelrecht naar mijn spieren gingen.
In het programma laten Henry en Rinus je zien hoe je dit het beste kunt aanpakken. Uiteraard is ieder lichaam anders en zal jouw lichaam anders reageren op hun protocol dan op het mijne.
Vandaar dat je uitgebreid uitleg krijgt over de diverse lichaamstypes en hoe jij daar jouw voedingspatroon en traincyclus op aanpast. Tijdens het programma leer je ook hoe je teveel vetmassa bestrijdt.
Onder andere door het gebruik van ‘microcuts’ die je tijdens het programma kunt inzetten. Die zijn er om in korte tijd overtollig vet te verbranden.
Tracken van je progressie
Een van de belangrijkste lessen voor mijzelf was het meten van mijn voortgang. Ik ging voorheen alleen af op de weegschaal en de spiegel. Ik was al een tijdje bezig met krachttraining. Het was wel duidelijk dat ik voortgang maakte, maar ik kon dit niet meetbaar maken met harde cijfers.
Het extra e-book over objectief progressie meten biedt een hele duidelijke handleiding voor het vastleggen van de voortgang. Daarnaast is de progressietabel ideaal om de resultaten overzichtelijk te maken.
Spiermassa Protocol: sterke en mindere punten
Natuurlijk is het mooi dat ik een stuk gespierder ben dan voorheen. Maar ik merk veel meer voordelen zoals dat mijn algehele stemming een stuk beter is.
En doordat ik meer energie binnenkrijg, heb ik meer kracht tijdens de training. Hierdoor kan ik zwaarder trainen en verbrand ik ook weer meer energie. De vetverbranding staat daarom hoog.
Over het algemeen merk ik dat ik beter slaap en is mijn libido is stukken beter. Dat komt goed uit als je ineens een stuk aantrekkelijker bent voor het andere geslacht.
En dan zijn er nog allerlei voordelen die ik niet zie, maar die er wel zijn. Zoals een betere insulinerespons en sterkere botten. Kortom, ik ben een stuk gezonder.
Goede punten
- Erg praktisch. Het spiermassa protocol geeft je hele concrete acties. Dit maakt het heel eenvoudig om te starten. Je krijgt ook praktische tips om het werk zo makkelijk mogelijk te maken. De belangrijkste: meal prepping.
- Gelaagdheid. Het protocol bevat een gelaagdheid met fases. Als je al wat fanatieker aan het trainen bent, dan kun je op een ander punt beginnen dan een rookie. Uiteindelijk komt ook de beginner in de hogere fases.
- Geschikt voor mannen en vrouwen. De lichamen van mannen en vrouwen verschillen enorm. Henry en Rinus weten dit en daarom hebben zij het protocol twee keer geschreven, een keer voor mannen en een keer voor vrouwen.
- Het werkt echt. Alles wat je in het protocol tegenkomt is bewezen. Is het niet wetenschappelijk bewezen, dan weten Henry en Rinus het wel uit eigen ervaring.
- Concrete resultaten. Kijk maar naar de foto’s hieronder en je ziet het resultaat. Ik kan zo bij Henry en Rinus op de productpagina als showcase.
- Hele duidelijke schrijfstijl. Henry en Rinus hebben een hele duidelijke schrijfstijl. Het grote lettertype in het e-book zorgt ervoor dat de teksten prettig te lezen zijn.
- Handige video’s. Het zijn er niet zoveel, maar er zitten een paar video’s in de cursus die heel erg verhelderend zijn.
- Tijdloze kennis. Ons lichaam gaat niet ineens anders werken. De kennis die je opdoet bij het volgen van het protocol kun je je leven lang gebruiken.
Mindere punten
- Een homegym voldoet niet. Je kunt het protocol niet volgen als je geen toegang hebt tot een gym. Als je de techniek van bepaalde oefeningen niet onder de knie hebt, dan heb je ook een personal trainer nodig. Je kunt afgaan op filmpjes op YouTube, maar je krijgt dan feedback. Moet je veel nieuwe oefeningen doen, wees dan niet te gierig en ga een paar uurtjes trainen met een personal trainer bij jou in de buurt.
- Werkt niet als je basis niet op orde is. Stress is funest als je het protocol volgt. Als je zakelijk of privé problemen hebt, moet je deze eerst tackelen. Doe je dit niet, dan doe je heel veel moeite voor niets en heb je het risico dat je ziek wordt.
- Soms wat magere argumentatie. Het protocol werkt als een tierelier, dat is wel duidelijk. Toch had ik af en toe iets meer onderbouwing willen zien voor bepaalde beweringen. Niet omdat ik aan hun kennis twijfel, maar ik wil weten van wie Henry en Rinus hebben geleerd.
Eindoordeel over het Spiermassa Protocol
Met een bijdrage van €47 (minder dan het uurtarief van de gemiddelde personal trainer) krijg je toegang tot een schat aan informatie. Je krijgt een zeer concreet stappenplan over het vergroten van je spiermassa. De bonussen zijn eigenlijk geen extraatjes, maar broodnodig om het gewenste resultaat te behalen.
Zoals je merkt liegen de resultaten er niet om. Ook op Droogtrainenacademie.nl en in de Facebookgroep vind je tal van mensen die fantastische resultaten hebben geboekt.
Het enige dat je wel nodig hebt om succesvol te zijn is een ijzeren discipline. Als je echt gespierd wilt worden, dan moet je er best wat voor opzij zetten.
Maar als je dan weer eens naar je progressie kijkt, in de spiegel of op de tabel, dan weet je weer waarvoor je het doet.
En ook al is het niet je doel om bij het andere (of hetzelfde) geslacht in de smaak te vallen, een beetje extra aandacht is natuurlijk altijd leuk.
Spiermassa Protocol pdf downloaden of kopen?
Zover ik heb gezien kun je deze geniale methode niet zomaar ergens downloaden. Dat is maar goed ook. Het is veel waarde voor een belachelijk lage prijs. Gun de heren een kleine vergoeding voor het werk wat ze hebben geleverd.
Voor de beste resultaten is mijn advies om het Spiermassa Protocol af te wisselen met het Droog Trainen Protocol. De reden hiervoor is heel simpel.
Kijk, de bedoeling van spiermassa opbouwen is uiteraard dat je enkel DROGE spiermassa kweekt. Echter is het bijna niet te voorkomen dat je wat vet opslaat bij een periode van calorieoverschot. Dat heb ik al eerder uitgelegd.
Wissel afvallen en aankomen met elkaar af
Het mooie is wel dat je tijdens deze bulkfase enkele microcuts kunt inlassen. Hiermee kun je -indien je teveel vet aankomt- het overtollige er snel afbranden.
Zelf doe ik dat bijvoorbeeld door middel van vasten, maar Henry en Rinus laten ook andere manieren zien.
Voor het beste resultaat, waarbij je zowel spieren opbouwt als je vet verbrandt kun je het beste beide protocollen afwisselen.
Hoe en wat, wordt allemaal uitgelegd. Je kunt ook, net als ik, gebruik maken van een langdurige bulkfase (a.d.h.v. het Spiermassa Protocol) waarin je regelmatig enkele dagen of zelfs één of meerdere weken een cut inlast.
Dit zorgt voor spieropbouw gecombineerd met vetverbranding voor meer spierdefinitie. Sommige gasten hebben wel grote spieren, maar die blijven verborgen onder een dikke laag spek. Op die manier wil ik er sowieso niet uitzien.
In ieder geval: Train, Eat, Sleep en REPEAT!