Wil jij ook zo graag stoppen met roken? En dan niet weer voor de zoveelste keer een poging wagen (bijvoorbeeld via Allen Carr)… om vervolgens maar weer te stoppen met stoppen?
Het wordt tijd om jezelf te bevrijden uit de gevangenis genaamd ‘de sigaret’. En ik weet hoe dat moet. De meeste mensen die willen stoppen maken helaas denkfouten, waardoor ze juist nog meer de neiging krijgen om te roken. Het werkt averechts.
Ook ik heb dit gedaan tijdens mijn rookverslaving, en is ook helemaal niet gek. Alleen werkt het niet. En daarom geef ik in je in dit artikel de 3 belangrijke realisaties die ik had waardoor ik heel soepeltjes afscheid kon nemen van de sigaret.
Sinds april 2017 ben ik gelukkig definitief verlost van de sigaret; dit heb ik vooral te danken aan de laagdrempelige begeleiding van Marcel Borst (eigenaar IkStopWel.nl). En natuurlijk aan mijn eigen inzet.
Vanuit zijn begeleiding heb ik de 3 realisaties uit deze blog opgedaan. Het zijn een aantal andere manier van denken waardoor je hopelijk net als ik definitief kan stoppen met roken.
Mijn aanrader: Stoppen met Roken expert Marcel Borst geeft iedere week een gratis online stoppen-met-roken training van ongeveer 60 – 90 minuten waarin hij laat zien hoe iedereen in één keer kan stoppen met roken (slagingspercentage van 86%)
Aanmelden kan hier en kost niks (alleen een uurtje van je tijd) en als zijn stijl je aanspreekt, kun je eventueel ook doorgaan met zijn volledige stoppen met roken programma. De training is gewoon vanuit huis te volgen op je pc of laptop.
Voorkom deze denkfouten als je wilt stoppen met roken
Het probleem met veel programma’s en cursussen om afscheid te nemen van tabaksrook, zit hem in het psychologische gedeelte. Er wordt een verkeerd beeld geschept tijdens de meeste trainingen, waardoor je JUIST nog meer naar de sigaret gaat verlangen.
Je moet het zo een beetje zien. Als jij tegen jezelf zegt: “Ik mag geen sigaret meer vanaf nu.” dan ontstaan er direct een aantal reacties in je hersenen, waardoor je bijna in paniek raakt.
Als je verslaafd bent aan tabaksrook, dan heeft je lichaam en/of je geest namelijk het idee dat het opsteken van een sigaret noodzakelijk is om te overleven.
Logisch gezien weten we natuurlijk dat dit onzin is; maar toch doet ons brein dit ons geloven.
We hebben die sigaret natuurlijk niet nodig. Integendeel, het vergiftigt ons. Iedereen weet dat wel. Maar ons onderbewuste (verslaafde) brein denkt daar heel anders over.
Waarom de meeste adviezen om te stoppen niet werken…
Het werkt een beetje hetzelfde als bij kinderen die iets niet mogen hebben. Als we een kind iets verbieden, dan ontstaat er een nog veel groter verlangen om het WEL te hebben.
Het kind krijg een intense drang om juist wel te krijgen wat hij/zij in eerste instantie wilde. Er ontstaat een psychologisch effect wanneer het kind iets wordt verboden of afgepakt.
Dit is exact wat er gebeurt als wij tegen onszelf zeggen “ik MOET stoppen” of “ik verbied mezelf om te roken”. Dit werkt vrijwel nooit. En toch is het wat we altijd proberen.
De strategie om definitief te stoppen met roken zit hem er juist in door het brein te slim af te zijn.
Want voor je het weet is het andersom. Je neemt jezelf voor dat “dit dan toch echt de laatste sigaret is.” En binnen no-time steek je weer met een schuldgevoel een peuk op.
Geloof me, ik weet heel goed hoe dat gaat. Zelf heb ik ook jarenlang gerookt en heb ik van alles geprobeerd om te stoppen. Ook ik maakte veel van de denkfouten die je zelf waarschijnlijk ook wel herkent.
Over dit onderwerp en meer over mijn verhaal en het stoppen met roken heb ik ook in een video vertelt. Die kun je hier bekijken of scroll verder voor het artikel.
Weet eerst waarom je rookt
Het is goed om te weten dat roken vaak gebruikt wordt als emotie-blocker. Door te roken demp je emoties die je wellicht niet onder ogen wilt komen. Daarom heeft de geestelijk-verslaafde vaak zo’n moeite met stoppen. Hij/zij wil de onderdrukte emoties niet ervaren en blijft daarom doorroken.
Daarnaast is tabaksrook van zichzelf een stimulerend middel.
Weet je wat zo ironisch is? Iedereen die begint met roken vindt het in eerste instantie heel vies. Hier kun je niet omheen, omdat de ‘afschuw’ een natuurlijke reactie is van het lichaam op tabaksrook.
Je wordt er (even) bijna ziek van; het stinkt en je krijgt hoofdpijn.
Hoe kan het dan dat we toch doorroken? Omdat we DENKEN dat het helpt in bepaalde situaties. Echter helpt het zeker niet om sigaretten in een impulsieve bui door de wc te spoelen.. want dan krijg je weer die overlevingsreactie.
Daarom, hoe paradoxaal dit ook klinkt, maar is de eerste realisatie:
Realisatie 1: “Ik MAG roken!”
Net als dat het misschien niet wenselijk is om in de gevangenis te zitten, het is menselijk. En dat geldt ook voor roken. Het is heel menselijk. We doen het al van oudsher. Jij bent niet de schuldige dat je verslaafd bent aan roken.
Door omstandigheden zoals groepsdruk, om je een houding te geven of tijdens een moeilijke situatie beginnen we vaak met roken. Zelf begon ik omdat ik net een lange relatie achter de rug had en even “schijt” had aan alles.
Een nieuwe levensstijl vol feesten en verboden middelen werd geboren. Roken hoorde hier ook bij. En voor ik het wist zat ik gevangen in de verslaving.
Alleen het ergste wat ik toen kon doen was mezelf aanpraten dat het slecht is. Dat ik slecht bezig ben. Dat ik niet meer MAG roken. En dat ik een dwaas was dat ik nog rookte.
Juist door dat tegen mezelf te zeggen werd het erger. Ik probeerde van alles om het mezelf te verbieden, maar dit werkte averechts.
Tot het moment dat ik tegen mezelf kon zeggen: “Ik mag gewoon roken. Het is misschien niet wenselijk, maar er heerst geen verbod op.”
Vanaf het moment dat ik mezelf met meer liefde en vriendelijkheid ging behandelen, verdwenen de nare gevoelens omtrent roken.
Dit is een zeer belangrijke stap. Weet dat je prima mag roken. Immers, je kunt overal sigaretten kopen. Het is misschien niet zo gezond en je voelt er wellicht slechter door, maar verder mag je gewoon roken hoor. Niemand die er raar van opkijkt.
De vraag is daarom niet of je MAG roken, want dat mag gewoon. De vraag is: wil je roken? Zie jij jezelf als roker of zie je jezelf als gezond en fit persoon, waarbij je het niet nodig hebt om verbrande tabakslucht in te ademen?
Realisatie 2: “Roken VERHOOGT stress in plaats van dat het vermindert.”
Vooral in stresssituaties denken we dat roken helpt. Het is de #1 oorzaak dat mensen, ook al zijn ze al jarenlang gestopt geweest, toch weer beginnen met roken. Er ontstaat een moeilijke situatie en gaan daardoor tóch weer beginnen.
Echter neemt roken de stress niet weg. Integendeel, het is een extra stressor. Als je verslaafd bent aan roken neemt het roken van een sigaret overigens wél 1stressor weg; de stressor dat je lichaam behoefte heeft aan een sigaret.
Als je die “behoefte” hebt vervuld, heb je echter nog steeds dezelfde andere stress over. Roken lost dit niet op. Het is puur een tijdelijke oplossing voor de stress dat je geen sigaret hebt gerookt. Dat is de enige stress die tijdelijk wordt vervuld.
Het is belangrijk om je dit goed te beseffen. Roken lost NOOIT, maar dan ook nooit stress op. Alleen de stress van het even niet hebben gerookt. En die stressor is iets wat zichzelf in de hand heeft gewerkt door überhaupt te gaan roken.
Realisatie 3: “Ik heb geen vervanger nodig om te kunnen stoppen met roken.”
De reden dat veel mensen niet stoppen is vanwege een angst voor gewichtstoename.
Vervanging zoeken, op welke manier dan ook, werkt niet bij het stoppen met roken. Het gaat er juist om dat je je besef dat roken niet nodig is. En dat je verslaafde brein dit zich ook realiseert.
We blijven enkel en alleen roken omdat we denken dat we het nodig hebben. Nodig hebben om ofwel stress te voorkomen. Of we moeten blijven roken, want anders worden we dik. We moeten blijven roken anders vinden andere vrienden me raar. We moeten blijven roken, want stoppen lukt me toch niet etc. etc.
Dit zijn allemaal (misschien heel logische) verhalen die je jezelf vertelt. Het ding is, ze zijn niet waar. Ze komen allemaal voort uit de angst; het brein van de verslaafde.
Het klinkt misschien heel simpel, maar als je wilt stoppen met roken, is het de kunst om op onbewust niveau je te beseffen dat je de tabaksrook niet nodig hebt.
Dat het geen oplossing biedt tegen stress, maar juist een extra stressor is; het gif door je lichaam zorgt voor extra stress aan je lichaam.
Je hebt ook zeker geen vervanging nodig. Stel dat je in plaats van te gaan roken afleiding gaat zoeken. Op zich is dat prima, maar het is vooral belangrijk om te weten dat je geen afleiding nodig hebt. Het is juist heerlijk om geen afleiding nodig te hebben. Gewoon lekker te kunnen genieten van wat er nu is en wat je nu hebt.
Wist je dat de stofwisseling door roken maar héél minimaal (verwaarloosbaar) verandert? En dat als je zonder de vervangingen stopt met roken geen gram meer of minder hoeft te wegen? Marcel Borst van IkStopWel.nl laat zien in zijn gratis training hoe je dit zonder problemen doet en dus ook niet in gewicht aankomt als je stopt met de sigaret!
Conclusie is dat iedereen kan stoppen met roken
…hoe “erg” je verslaving nu ook mag zijn.
Toen ik deze conclusie zag staan op de website van IkStopWel, was ik heel sceptisch.
Maar toch.. omdat ik al zoveel had geprobeerd had ik ook zoiets van wat heb ik eigenlijk te verliezen. In het beste geval verlies ik de verslaving. En in het slechtste geval ben ik iets wijzer geworden en heb ik het in ieder geval geprobeerd.
En nu.. zie daar… Ik ben het levende bewijs dat het kan. Dus, ontzettend bedankt Marcel!
Voorkom de veelgemaakte denkfouten
Veel mensen hebben het over dat ze de knop moeten vinden om definitief te kunnen stoppen met paffen. Voor mij zorgden bovenstaande 3 realisaties en de verdere begeleiding van Marcel Borst ervoor dat ik die knop kon omdraaien.
Je kunt zonder geestelijke problemen stoppen met roken.
Als je erg verslaafd bent, weet ik niet of het mogelijk om zonder lichamelijke problemen te stoppen.
Want het lichaam moet wel eerst het grootste gif eruit werken.
Daarna is het een kwestie van wennen aan het ontbreken van de verslavende stofjes die in tabaksrook te vinden zijn. Dit kan enkele weken duren.
Bij mij duurde het ongeveer 6 weken, voordat ik helemaal vrij wel en ook geen ontwenningsverschijnselen meer had.
Concreet betekende het dat ik heel snel van de geestelijke verslaving verlost was. En dat, ondanks dat ik aan mijn lichaam voelde dat het moest wennen aan het gebrek aan tabaksrook… geen haar op mijn hoofd die er nog aan dacht om er weer één op te steken.
Dit was heel bijzonder voor mij om mee te maken. En ben maar al te blij dat dit zo verlopen is.
Waarom de aanpak van IkStopWel anders is
Daar de meeste stop-programma’s gericht zijn op het verbieden van je verslaving, maakt dit programma het verschil. Met een prijs van nog minder dan het jaarlijks verplicht Eigen Risico die misschien nu, en anders later wel opgaat aan medicijnen voor de rokersschade aan je lichaam.
Nou, geloof mij… het is één van de beste beslissingen die ik ooit in mijn leven heb gemaakt. Dit was in april 2017. Het is 4 – 5 jaar later en ik ben nog steeds tabaksvrij. Geen longblaasje in mijn lichaam die er ooit nog aan denkt om een sigaret op te steken.
Het is zelfs zo dat ik nu mensen help om te stoppen met roken. Onder andere via deze website. Ik bied zelf geen coaching of iets dergelijks, maar kan dan juist de begeleiding van Marcel aanraden.. omdat het niet alleen voor mij maar ook voor vele anderen heeft geholpen.
Mijn aanrader: Stoppen met Roken expert Marcel Borst geeft iedere week een gratis online stoppen-met-roken training van ongeveer 60 – 90 minuten waarin hij laat zien hoe iedereen in één keer kan stoppen met roken (slagingspercentage van 86%)
Aanmelden kan hier en kost niks (alleen een uurtje van je tijd) en als zijn stijl je aanspreekt, kun je eventueel ook doorgaan met zijn volledige stoppen met roken programma. De training is gewoon vanuit huis te volgen op je pc of laptop.
>>>Via deze link krijg je €50 korting op het volledige programma<<<