Top 6 BEWEZEN Vetverbrandende Supplementen

In dit artikel gaan we 6 bewezen vetverbandende supplementen behandelen.

Daarnaast gaan we ook in op 6 andere zogenaamde vet verbrandende supplementen (of fatburners) die na wetenschappelijk onderzoek nauwelijks tot geen effect blijken te hebben.

Dit artikel is een ontzettend interessant stuk als je graag hulp wilt bij het afvallen zonder spiermassa kwijt te raken. Wat we vooral kwijt willen raken is overtollig vet.

Vet verbranden (met supplementen); dát staat in dit artikel centraal.

De meeste supplementen die beschreven zijn op deze pagina kun je bestellen bij mijn favoriete webshop voor sportvoeding, supplementen en superfoods Body & Fitshop. Ook hebben zij vak leuke acties en combideals lopen zoals te zien is op deze actiepagina.

Waarom gebruiken we vetverbrandende supplementen?

Natuurlijk hoef ik je niet te vertellen dat de absolute basis een uitgebalanceerde voedingsstijl is. Voeding speelt een ontzettend belangrijke rol in of iemand wel of geen vet verliest. Of iemand slank is of overgewicht heeft.

Daarnaast kan (on)voldoende beweging ook veel doen.

Buiten dat deze vetverbrandende supplementen handig zijn om ons extra helpen vet te verliezen; het begint allemaal bij de basis.

We moeten EERST onze levensstijl op orde hebben willen we überhaupt denken aan supplementen en pillen.

vet verbrandende supplementen sportman

Gaan we toch aan de vetverbrandende supplementen terwijl we iedere dag patat, pizza, hamburgers of chips eten. Dan komt het echt niet goed.Ik vertrouw erop dat jij begrijpt dat dat dweilen met de kraan open is.

Basis van gezonde voeding

Neem dit

Nog vóór het gebruik van vet verbrandende supplementen gaan we kort in op wat er daadwerkelijk onder gezonde voeding wordt verstaan:

 • Natuurlijk voedsel. Eet zo veel mogelijk voedsel dat dicht bij de natuur staat; zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.
 • Vocht. Drink rijkelijk water, thee en zwarte koffie. Zonder suiker en melk.
 • Veel groenten. Groenten vormen de basis van een gezond voedingspatroon. Eet alle kleuren van de regenboog. Groen, rood, geel of blauw. Maak het zo gek als je zelf wil. Wetenschappers zijn het over veel dingen niet eens. Maar dat je oneindig groenten kunt eten bevestigd iedere voedingswetenschapper.
 • Eiwitten. Denk aan kwark, kaas, vis, vlees, eieren, maar ook noten en 100% pindakaas.
 • Vetten. Wederom eieren, vis, kaas en eieren. Noten zitten tevens vol met vetten. Avocado’s zijn zeer voedzame, vettige vruchten.
 • Havermout. Zeer gezond en rijk aan vezels. Hier zit zelfs een speciaal soort vezel in waardoor de havermout extra langzaam wordt opgenomen in het lichaam. Dit is gunstiger voor de bloedsuikerspiegel.
 • Fruit. Blauwe bessen, granaatappel, aardbeien en frambozen. Kies je eigen fruit.

Vermijd dit

Bewerkte producten. Bijna alles wat een heel proces heeft ondergaan in een of meerdere fabrieken willen we vermijden. Veel bewerkte producten zitten vol smaak-, kleur- en geurstoffen, terwijl het weinig voedingswaarde overhoudt. Eet regelmatig dit soort voedsel en je maakt je lichaam ziek.

 • Frisdrank en vruchtensap. Hier zit te veel suiker of andere troep in.
 • Deegwaren. Denk aan koekjes, broodjes, taart en pizza.
 • Witte producten. Witbrood, witte rijst en witte pasta. Met mate zou je wel de volkoren of zilvervlies variant kunnen nemen.
 • Snoep en chips. Dit vergt geen verdere uitleg.
 • Chocolade met minder dan 70%. Cacao is van zichzelf wel erg gezond. Als je chocolade wilt eten, maak het dan zelf met gezonde producten, kies donkere chocolade of zoek suikervrije chocolade.
vet verbrandende supplementen pizza dude

HOE HET ZIT MET BROOD

Kies brood niet uit op kleur. Dit zegt namelijk niet zo veel. Een zeer donkerbruin brood kan alsnog als basis geraffineerde tarwemeel hebben waardoor het bijna als tafelsuiker door het lichaam wordt opgenomen.

Het liefst neem je koolhydraatarm brood. In dit soort brood zijn veel van de koolhydraten vervangen door eiwitten en vezels. Dit zorgt voor een drastisch minder snelle opname in het lichaam en het verzadigd daarentegen veel beter dan standaard brood.

Volkorenbrood is al beter dan meergranen- of witbrood. Daar is geen twijfel over mogelijk. Toch bevat ook volkorenbrood behoorlijk veel koolhydraten die snel door het lichaam worden opgenomen. Je bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor snel en dat is nu juist wat we niet willen.

Vandaar de voorkeur voor koolhydraatarm brood en eiwitrijk brood.

Eerst de basis op orde

Als je ervoor zorgt dat EERST de basis van je voedings- en bewegingspatroon op orde is dan heb je een mooi fundament voor jezelf aangelegd. Fatburners en vetverbrandende supplementen gaan je vervolgens helpen om alles naar het volgende niveau te tillen.

Gebruik van deze vetverbrandende supplementen op eigen risico!

Alles wat in dit artikel staat is puur ter vermaak. Gebruik van de voorgestelde middelen uit dit artikel is op eigen risico. Niets uit dit artikel kan gezien worden als medisch advies. Daarmee kan ik niet instaan of verantwoordelijk worden gehouden voor enige consequenties. Overleg altijd eerst met je (huis)arts of je iets kunt gebruiken of niet.

Let er op dat sommige fatburners illegaal zijn in Nederland. Waarschijnlijk met een reden. Tevens wil ik je erop attenderen dat sommige supplementen niet in combinatie gaan met bepaalde medicatie. Overleg ALTIJD eerst met je (huis)arts of het voor jou medisch verantwoord is om één of meerdere supplementen te nemen. 

Ik ben niet verantwoordelijk voor enige consequenties.

De 6 Bewezen vetverbrandende supplementen

Zoals ik in het begin al aangaf kun je meerdere supplementen uit deze blog hier vinden. Tevens krijg je op de eerste bestelling 10% korting met de kortingscode ‘LeesJeSuccesvol’ via deze productpagina.

Laten we beginnen met de absolute nummer 1 van alle vet verbrandende supplementen. (bron van alle informatie)

#1 Cafeïne

Cafeïne heeft verschillende voordelige effecten voor het menselijk lichaam en brein. Niet alleen is cafeïne een krachtig stimulerend middel; het werkt ook vetverbrandend.

Zodra je cafeïne inneemt wordt er adrenaline en dopamine vrijgelaten.

Dit verbetert de stemming, veroorzaakt euforie en maakt je meer opgewonden. Je krijgt meer zin in het leven.

Als je langdurig cafeïne gebruikt wordt het meer een middel om vermoeidheid tegen te gaan. De vetverbrandende kracht van cafeïne zit tweeledig in elkaar:

vet verbrandende supplementen cafeïne

Cafeïne zorgt voor een thermogenetisch effect. Dit houdt in dat de lichaamstemperatuur wordt verhoogd..

Langdurig cafeïne gebruik veroorzaakt lipolyse. Hierdoor laten triglycerides (vetopslag) makkelijker vetcellen los zodat die als brandstof voor het lijf gebruikt kunnen worden.

In combinatie met sommige medicijnen kan het gebruik van cafeïne onveilig zijn. Indien je medicijnen slikt kun je het beste met je huisarts of specialist overleggen of cafeïne supplementen veilig zijn.

Dosering van cafeïne

Wanneer je cafeïne gedurende lange periodes gaat gebruiken, neem dan twee maal daags 100 tot 200 mg. Dit komt neer op een dagelijkse dosis van 200 – 400 mg. Als je niet gewend bent om cafeïne te nemen, begin dan aan de lagere kant van de dosering. Cafeïne kan de slaap verstoren, dus het liefst neem je het niet na 16:00 uur.

Als je graag koffie of thee drinkt dan moet je even nagaan hoeveel cafeïne op een dag binnenkrijgt. Misschien zijn extra cafeïne supplementen dan niet nodig of zelfs teveel van het goede. In dat geval kun je gewoon doorgaan met de cafeïne inname en zijn de volgende vetverbrandende supplementen krachtige toevoegingen om vetverlies te veroorzaken.

Cafeïne kopen

Zelf drink ik altijd voldoende koffie en thee. Hierdoor hoef ik geen aanvullende cafeïne supplementen te nemen. Dat zou dan too much zijn.

Wil je zelf toch cafeïne supplementen kopen, dan kun je die hier vinden.

#2 Witte Wilgenbast 

Op zichzelf heeft Witte Wilgenbast wel wat voordelige effecten, alleen is het vooral krachtig in combinatie met cafeïne. Vandaar dat het belangrijk is om deze vet verbrandende supplementen samen te nemen in plaats van apart.

In Witte Wilgenbast draait het om het stofje salicine. Dat is de daadwerkelijke fatburner. Tevens is salicine nauw verwant aan aspirine. Dit betekent dat het ook een pijnstillende werking heeft.

Dosering van Witte Wilgenbast

Het liefst neem je dit supplement samen met cafeïne tijdens een maaltijd. De dosering is afhankelijk van hoeveel salicine erin zit. Normaal gesproken is dit gestandaardiseerd op 15%.

De dosering is eenmaal daags 90 mg salicine. Komt neer op een capsule van 600 mg Witte Wilgenbast. Al is 500mg met 15% salicine (75mg) ook een uitstekende dosering. Check even wat je kunt krijgen via een webshop >>

Let wel op dat ook dit vet verbrandende supplement in strijd kan zijn met bepaalde medicatie zoals antidepressiva en maagzuurremmers. Ga eerst na bij je huisarts of specialist of het gecombineerd kan worden met eventuele medicijnen die je gebruikt. Gebruik is op eigen risico.

Witte Wilgenbast kopen

Dit supplement is wat moeilijker te verkrijgen. Je kunt het niet bij de standaard winkels zoals NextValley of Holland & Barrett verkrijgen.

Zelf koop ik daarom altijd hier witte wilgenbast.

#3 Coleus Forskohlli

Coleus Forskohlii is het derde supplement van de vetverlies stack.

Neem Coleus Forskohlii samen met cafeïne en een bron van salicine. Dit supplement heeft een interessante werking, omdat het ook triglycerides aanzet om opgeslagen vet in te zetten als brandstof.

Dit supplement is dus niet ter vervanging van een gezonde levensstijl. 

vet verbrandende supplementen vrouw broek

Als je Coleus Forskohlii en de andere vet verbrandende supplementen neemt terwijl je tegelijkertijd een ongezond voedingspatroon aanhoudt, dan zal het weinig doen. Daar hebben we het net al over gehad.

Dosering van Coleus Forskohlii

De actieve vet verbrandende stof in Coleus Forskohlii is forskolin. Idealiter neem je tweemaal daags een dosis van 25mg van foskolin. Normaal gesproken is dit actieve stofje voor 10% aanwezig in Coleus Forskohlii.

Oftewel: twee keer per dag een capsule of tablet van 250mg Coleus Forskohlii bij 10% forskolin. Dit is dan 500 mg Coleus Forskohlii per dag.

De vet verbrandende werking is het meest effectief bij mensen die kampen met overgewicht. Versus mensen die al een laag vetpercentage hebben.

Coleus Forskohlli kopen

Dit is een makkelijk te verkrijgen supplement. ​Zelf koop ik hem altijd hier.

LET OP!

Gebruik Coleus Forskohlii maximaal drie weken. Daarna wacht je met het gebruik voor minimaal vier weken. Wil je het daarna weer gebruiken, doe het dan wederom voor maximaal drie weken, afgewisseld met vier weken rust.

Lange termijn effecten van dit supplementen zijn nog onvoldoende onderzocht. Uit studies blijkt dat korte termijngebruik veilig is.

#4 Yohimbine

Door supplementen te nemen met Yohimbine maak je je opgeslagen vet nóg vatbaarder om vet los te laten. Dit is een van de weinige vet verbrandende supplementen die JUIST goed werken bij jonge mensen en atleten.

Gebleken is dat Yohimbine effectief is om hardnekkig vet zoals de lovehandles aan te pakken. Dit komt doordat de actieve stoffen in Yohimbine zich vooral focussen op de zijkant van het lichaam. Een erg interessante fatburner in mijn ogen.

PAS OP!

Yohimbine kan gevaarlijk zijn wegens de bijwerkingen. Sinds 2007 is het in Nederland illegaal. Het veroorzaakt een verhoogde hartslag en kan zelfs angst- of paniekaanvallen veroorzaken. Dit kan al gebeuren bij een reguliere dosis als je van jezelf wat angstig bent. Als je dit wil gebruiken, wees dan zeer voorzichtig.

Gebruik is op eigen risico en ik kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor enige consequenties.

Dosering van Yohombine

Yohimbime is een krachtige vetverbrander, maar moet met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt. Helemaal als het wordt gecombineerd met andere stimulerende middelen. Als je niet gewend bent om stimulerende middelen te gebruiken, laat Yohimbine dan links liggen.

Het is tevens gevaarlijk in combinatie met bepaalde antidepressiva en andere medicijnen. Als je dit wil gebruiken, overleg het eerst met je arts.

Begin altijd met een lage dosis van twee keer per dag 2.5 mg. Komt neer op een totale dagelijkse inname van 5 mg.

Als je er wat meer aan gewend bent kun je de dosering iets opvoeren tot twee keer 5 mg tot maximaal twee keer 7,5 mg per dag.

Yohimbine kopen

In Nederland is het niet meer mogelijk om Yohimbine te krijgen. ​Wil je het toch ergens kopen, dan zou je hier eens kunnen kijken >>

LET OP!

Als je Yohimbine wilt gebruiken, doe dit dan voor maximaal drie weken. Daarna wacht je met het gebruik voor minimaal vier weken. Je neemt dus een pauze van een maand. Wil je het daarna weer gebruiken, doe het dan wederom voor maximaal drie weken, afgewisseld met vier weken rust.

#5 5-HTP

5-HTP speelt een belangrijke factor in de serotonine productie.

Serotonine is een neurotransmitter en is verantwoordelijk voor happy feelings. Door 5-HTP supplementen te nemen verbeter je de serotonine signalen waardoor je minder behoefte hebt aan suikerrijk voedsel.

Deze supplementen zijn vooral effectief gebleken bij diabetici en mensen met zwaar overgewicht. Toch kunnen ze ook slanke mensen helpen die moeite hebben met het vermijden van zoetigheid en snacken.

vet verbrandende supplementen vrouw suikers

Minder behoefte aan suikerrijk voedsel en zoetigheid zorgt voor gewichtsverlies aangezien we dan automatisch gezonder en minder gaan eten.

Waar kun je 5HTP suppies kopen? Hierzo!

#6 L-Theanine

Ook al biedt L-Theanine net als 5-HTP van zichzelf geen vetverbrandende krachten, toch biedt het vele voordelen. Vooral voor mensen die stimulerende middelen gebruiken zoals cafeïne en Yohimbine.

L-Theanine heeft namelijke een kalmerende werking op een centrale zenuwstelsel. Dit zorgt dat spanning en stress worden gereduceerd. Beide resulteren in focus en vastberadenheid.

Dit supplement kan aan iedere stack worden toegevoegd waar stimulerende middelen aan zijn toegevoegd. Zoals de voorgaande vetverbrandende supplementen.

Kijk hier voor meer informatie over L-Theanine en mijn ervaringen van dit -in mijn ogen- geweldige supplement.

Dosering van L-Theanine

Combineer L-Theanine met andere stimulerende middelen zoals cafeïne. Het liefst eenzelfde of zelfs nog hogere dosis. Om even de doseringen van deze stack aan te houden neem je tweemaal daags 200 mg van L-Theanine.

Dit komt neer op een totaal van 400 mg per dag.

L-Theanine kopen

Zelf koop ik mijn L-Theanine supplementen altijd hier.

De 6 Niet Bewezen Vetverbrandende Supplementen

Synephrine

Synephryne is een populaire toevoeging voor sportende mensen. Het stofje (voornamelijk p-synephrine) komt voor in bepaalde soorten citrus fruiten zoals grapefruit. Synephryne staat bekend om zijn stimulerende en vet verbrandende krachten.

P-synephrine verhoogd de activiteit van dopamine, adrenaline en noradrenaline om vet te verbranden. Je kunt het vergelijken met ephedrine. Dit is ook een vet verbrandend middel die nog krachtiger is dan synephrine qua vetverbranding. Net als ephedrine blijft de vet verbranding bij synephryne doorgaan, ook al wordt het gedurende lange tijd gebruikt. Wel is het zo dat het stimulerende effect minder wordt na verloop van tijd.

Waarom is het een NIET bewezen fatburner?

Als je p-synephryne voorzichtig gebruikt is het veilig.

Het kan voor een milde verhoging van de stofwisseling teweeg brengen. Dit gaat dan wel echt om de p-synephryne. Bij varianten als m-synephryne of o-synephryne is deze veiligheid niet gegarandeerd.

Het wordt als NIET bewezen fatburner beschouwd aangezien bovenstaande resultaten tot dusver enkel gelden voor mensen met extreem overgewicht en obesitas. 

vet verbrandende supplementen synephrine

Hoe het voor mensen met licht overgewicht en al slanke mensen uitpakt, is nog weinig over te zeggen. Hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan.

Alternatieve vormen van cafeïne (Guarana en Yerba)

Kort gezegd zijn alternatieve vormen van cafeïne zoals Guarana en Yerba Maté nog onvoldoende bestudeerd om de vet verbrandende effecten te bewijzen.

Ze kunnen beide wel fungeren als stimulerend middel. Maar als je ergens ziet dat het ook als fatburner werkt, dan kun je dat met een flinke korrel zout nemen. Dit is simpelweg nog niet bewezen.

Of deze alternatieve vormen als vetverbrander kunnen werken moet nog blijken. Update: februari 2019.

Senna Alexandrina

Senna Alexandrina of kortgezegd ‘Senna’ wordt regelmatig verkocht als vet verbrandend kruid of detox middel.

PAS HIERMEE OP

Aangezien Senna een krachtig laxeermiddel is, zal je inderdaad tijdelijk snel gewicht verliezen. Simpelweg wordt alles veel sneller doorgespoeld. Alleen verder heeft dit kruid geen bewezen vet verbrandende effecten.

Regelmatig of zelfs dagelijks gebruik van een laxeermiddel kan gevaarlijke situaties opleveren. Denk aan ernstige schade aan je maag- en darmkanaal.

Dit middel wil ik je daarom van harte afraden om te gebruiken als fatburner.

Frambozen Ketonen

Frambozen ketonen zijn moleculen die uit frambozen zijn gehaald. Vervolgens zijn ze massaal aan de man gebracht in de cosmetische industrie.

Voormalig onderzoek liet zien dat frambozen ketonen kunnen helpen bij het verbranden van vet. Alleen de concentratie ketonen die hiervoor nodig is is te hoog om oraal in te kunnen nemen.

Bovendien zijn de vet verbrandende effecten enkel waargenomen bij dieren. Op dit moment zijn er simpelweg geen noemenswaardige onderzoeken verricht met mensen. Daarom is er geen bewijs voor enige vet verbrandende kwaliteiten. Frambozen ketonen kun je daarom ook beter laten staan.

vet verbrandende supplementen frambozen ketonen

Hoodia gordonii

Hoodia gordonii is een Afrikaanse cactus. Het wordt aangeprezen als eetlustremmer.

En inderdaad, voormalig onderzoek met dieren bewijst dat er een bestandsdeel van Hoodia gordonii eetlustremmende krachten heeft. Echter, aanvullend onderzoek heeft uitgewezen dat het oraal innemen van deze supplementen deze effecten NIET hebben.

Het komt er op neer dat het werkende bestandsdeel ons brein helemaal niet kan bereiken door supplementen.

Waar we ons ook van bewust moeten zijn is dat hoodia supplementen worden geassocieerd met allerlei klachten in het bloed. Denk aan verhoging van de bloeddruk en een onveilige verhoging van de hartslag en enzymen in de lever.

Oftewel, het is NIET bewezen dat dit supplement als waardevolle vetverbrander ingezet kan worden. Daarentegen zijn de gevaren omtrent het hart, bloedvaten en lever wél bewezen. Pas op! Het liefst vermijd je dit kruid volledig.

Groene Koffie Extract

Groene Koffie Extra (GKE) is een supplement dat bestaat uit chlorogeenzuur.

Inderdaad, groene koffie biedt een aantal voordelen voor de gezondheid. Denk aan een soepelere bloeddoorstroming en verbeterde bloedcirculatie. Toch is er geen bewijs dat groene koffie extract zorgt voor vetverlies.

Helaas wordt dit middel wel dusdanig aan de man gebracht; als fatburner. Maar nee, het heeft geen vet verbrandende effecten. Daarom is het niet nodig om dit toe te voegen aan je stack als je vet wilt verliezen.

Jouw Vetverlies Supplementen Stack op maat

Voor mensen met nauwelijks tot geen ervaring met stimulerende middelen.

Cafeïne: Twee keer per dag 100 tot 200 mg. Een keer in de ochtend en een keer rond de middag.

Witte Wilgenbast: Tweemaal daags een dosering van 90 mg salicine

Voor mensen die al wel ervaring hebben met stimulerende middelen

Cafeïne: Twee doseringen per dag van 200 mg per dag.

Witte Wilgenbast: Twee keer met 90 mg salicine.

Houdt dit voor 7 dagen aan. Daarna introduceer je het volgende supplement.

Yohimbine: Twee keer per dag een dosis van 2.5 mg. Je kunt dit langzaam aan verhogen tot twee keer 7,5 mg per dag gedurende nogmaals 7 dagen. Als dit geen bijwerkingen geeft voeg dan het volgende supplement toe.

Coleus Forskohlii: Neem twee keer per dag een capsule of tablet van 250mg Coleus Forskohlii bij 10% forskolin. Dat is twee keer 25 mg forskolin per dag.

vet verbrandende supplementen pillen water
Voor mensen die vet willen verbranden met de minste stimulerende werking.
 • Cafeïne: Neem twee doses van 150 tot 200 mg per dag.
 • Coleus Forskohlii: Tweemaal daags een doses van 25 mg forskolin
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in eetlustremming.

Cafeïne: Zoals hierboven beschreven. Voeg na zeven dagen het volgende supplement toe.

5-HTP: Tweemaal daags een doses van 150 mg. Dit betekent in totaal 300 mg 5-HTP. Gedurende de eerste zeven dagen dat je dit neemt voer je de dosis op naar twee keer 250 mg per dag. Oftewel je begint met 300 mg per dag en na een week zit je op 500 mg per dag. Let op dat je 5-HTP NIET neemt met andere supplementen of medicatie die invloed hebben op serotonin.

Overige opties:

L-Theanine: Zelf ben ik een volwaardig voorstander van het slikken van L-Theanine. De dosis hiervan kun je in principe zelf bepalen, maar 400 mg per dag is uitstekend. Het beste neem je dit vet verbrandende supplement samen met cafeïne, zodat het het opgefokte en hyperactieve gevoel van dat stofje sterk verminderd. Terwijl je wel geniet van alle voordelen van cafeïne: vetverlies, concentratievermogen en focus.

De meeste supplementen die beschreven zijn op deze pagina kun je bestellen bij mijn favoriete webshop voor sportvoeding, supplementen en superfoods Body & Fitshop. Ook hebben zij vak leuke acties en combideals lopen zoals te zien is op deze actiepagina.

Plaats een reactie