Testoplan (Jochum Smid) Review & Ervaringen: Is Natuurlijk Presteren Geniaal?

In deze Testoplan review lees je mijn beoordeling en ervaringen over het programma van Jochum Smid. Dit initiatief van Natuurlijk Presteren zou je moeten helpen om jouw testosterongehalte op natuurlijke wijze te verhogen. 

In deze Testoplan recensie lees je:

 • Wie Jochum Smid is en of hij betrouwbaar is
 • Waarom ook jij waarschijnlijk baat hebt bij een hoger testosterongehalte
 • Wat je kunt verwachten van het Testoplan
 • En natuurlijk: mijn eigen ervaringen met met dit product

Goed om te weten is dat Jochum een actie heeft lopen op het programma.

Mijn complete Testoplan review + ervaringen 

We kennen testosteron (T) allemaal als het mannelijke geslachtshormoon. We weten allemaal dat testosteron onmisbaar is voor je libido, gevoel van zelfvertrouwen en daadkracht.

Dit zijn lang niet de enige functies van dit hormoon. Ik neem je graag even mee in wat testosteron voor ons doet en waarom veel mensen (ook vrouwen) een laag testosterongehalte hebben. 

Maak je geen zorgen, ik ga er geen uitgebreide verhandeling van maken. Ik houd het kort. 

Wat doet testosteron in ons lichaam?

Testosteron speelt een ongelooflijk belangrijke rol in ons lichaam. Het is een cruciaal hormoon dat heel veel functies heeft.

 • Stimuleert de ontwikkeling van de spieren
 • Stimuleert de ontwikkeling van lichaamsbeharing en de productie van talg
 • Belangrijk voor de ontwikkeling van de geslachtshormonen
 • Heeft een grote invloed op het libido van mannen en vrouwen

Naast al deze ‘lichamelijke’ functies doet testosteron ook mentaal veel met je. Het wordt het leiderschapshormoon genoemd. Leiders hebben meer testosteron in hun lichaam, komen zelfverzekerder over en durven meer.

Testosteronspiegel spiermassa 696x348

Waarom is ons testosterongehalte laag?

Wetenschappers staan voor een raadsel. De testosteronspiegels van mannen nemen al decennialang langzaam af. Er zijn vele verklaringen voor dit fenomeen. Zoals dat ons voedingspatroon verandert. En er komen steeds meer chemische stoffen in onze omgeving die onze testosteron-niveaus doen afnemen. Ook zijn de meeste mensen zijn minder gaan bewegen. En zo is er nog een heel rijtje aan oorzaken.

De gevolgen van een te laag testosterongehalte zijn groot:

 • Verlies aan spiermassa en minder kracht
 • Neerslachtigheid. Vermoeidheid
 • Minder zelfvertrouwen. Geen risico’s durven nemen
 • Achteruitgang libido en seksuele functies
 • Toename van het buikvet 
 • Lichamelijke veranderingen, zoals borstvorming door teveel oestrogeen 

Op de lange termijn zijn de gevolgen groot. Mannen met een lagere testosteronwaarde hebben een grotere kans op diabetes type 2 en een vergrote prostaat. De gevolgen hiervan merk je pas als je ouder bent, maar je kunt hier niet vroeg genoeg wat aan doen. 

Als je dit lijstje zo ziet, is minder zin in seks nog de laatste van je zorgen. Gelukkig leer je in het Testoplan van Jochum wat je moet doen om dit op te lossen. 

Voor wie is Testoplan geschikt?

Het testoplan is in eerste instantie ontwikkeld voor mannen. Dat wil niet zeggen dat het totaal waardeloos is voor vrouwen. Ook vrouwen hebben in beperkte mate testosteron nodig. 

Er moet echt wel wat gebeuren voor als je als vrouw haar op je armen of zichtbare spieren krijgt. De volgende groepen mensen halen de beste resultaten met Testoplan:

1: Mannen met overgewicht. Er is een enorme relatie tussen de testosteronwaarden en het gewicht. Als je je testosteron omhoog krijgt, dan gaat het afvallen al snel een stuk makkelijker. Vooral als je wat ouder bent, is het verhogen van je T een effectieve manier om af te vallen.

2: Krachtsporters. Als jij niet al teveel aandacht besteedt aan andere factoren dan training en voeding, dan kun je je vreselijk veel voortgang boeken.

3: Professionals. Het gaat niet alleen om hoe je eruit ziet, maar ook om hoe je je voelt. Meer T betekent meer energie, meer productiviteit en meer zelfvertrouwen. 

4: Mannen met een laag libido. Als je testosteronniveau chronisch te laag is, dan heeft dit een sterke uitwerking op hoeveel zin in seks je hebt. Zorg dat je goed testosterongehalte hebt en zie je behoefte aan intimiteit stijgen.

5: Wanneer je weinig daadkracht toont. Bij mannen (en vrouwen) die meer angst en depressieve klachten vertonen dan normaal, kan een testosterontekort de oorzaak zijn.

Hoe ziet het Testoplan eruit?

Genoeg over testosteron en wat het met je doet. Hoe ziet het programma van Natuurlijk Presteren eruit en wat krijg je er allemaal bij? Dat toon ik je nu:

De cursus

De cursus zelf bestaat uit een boek van van 78 pagina’s. Jochum begint met een uitleg over de verschillende hormonen in je lichaam en de rol van testosteron. Vervolgens komt het stappenplan en het verhaal sluit af met een supplementengids. 

Achterin het boek tref je een uitgebreide bibliografie aan.

Alles wat je in dit boek leest is gebaseerd op inzichten uit de wetenschap. Jochum laat niets aan het toeval over. 

Hoofdmoot van het boek is het stuk waarin je aan de slag gaat met 11 verschillende stappen om je testosteron te verhogen. 

Testoplan Jochum

Sommige dingen doe je wellicht al deels, maar ik moet bekennen dat ik overal wel wat kon optimaliseren. Een paar van de stappen waren compleet nieuw voor mij.

Verwacht geen uitgebreide cursus met video’s, opdrachten, coaching en de hele mikmak voor dit geld. Dat hoeft ook niet, want Jochum legt alles gewoon duidelijk uit.

Bonussen

Naast het hoofdprogramma zelf krijg je nog liefst 4 bonussen bij de cursus. Ik zet ze voor je op een rijtje.

Ongewone spiermassa supplementen voor meer resultaat

In dit e-book trekt Jochum nogmaals alles uit de kast om uit te leggen welke 4 supplementen jou gaan helpen om meer spiermassa te helpen. Een van de supplementen, creatine, is wel redelijk bekend, maar de andere drie supplementen waren echt goede aanvullingen aan mijn stack.

Meer spiermassa met wetenschap

Opnieuw haalt Jochum alles uit de kast in dit e-book. Het is een duidelijk verhaal over hoe je spiermassa kunt opbouwen. Wat je hier leest is volledig gebaseerd op de wetenschap. Vooral op het gebied van voeding lag er nog veel ruimte om te optimaliseren. 

Mijn 7 simpele dagelijkse gewoonten voor meer testosteron

Deze bonus is een hele goede aanvulling, omdat Jochum alles hier wat praktischer maakt. Het heeft mij heel erg geholpen in ieder geval. 

Mijn 16 ongewone tips om beter te slapen binnen 5 dagen

Slaap is een onderschat fenomeen en Jochum helpt je hier verder op weg. Het verbeteren van je slaap is echt een quick win als je je testosteron wilt verhogen. 

Mijn ervaringen met Testoplan

Om een goede Testoplan review te kunnen maken, ben ik met het materiaal aan de slag gegaan. 

De eerste indruk

Op het moment dat je het Testoplan koopt, krijg je de methode (de hoofdcursus + vier bonussen) in je mail. Alles ziet er keurig uit. De pdf’s zijn mooi vormgegeven en alles is zeer duidelijk beschreven. Af en toe zijn er verhelderende schema’s die je helpen om de stof een stuk beter te begrijpen. 

Ik heb veel methoden gezien, maar deze zijn zelden zo gebaseerd op de wetenschap. Het spiermassa protocol van Rinus en Henry werkt als een tierelier, maar door het gebrek aan bronnen komt het soms toch een beetje over als ‘bro-science’. Je ziet in alles terug dat Jochum een wetenschappelijke achtergrond heeft. 

Met het Testoplan bezig

Goed, ik ben het met Testoplan aan de slag gegaan. Door de gesloten sportscholen en alles eerder dit jaar, ben ik wel eens in een betere staat geweest. Ik besloot het Testoplan te gebruiken om er weer bovenop te komen. 

Ik ben aan de slag gegaan met het programma. Iedere dag heb ik één stap uit de cursus gelezen en plannen gemaakt om de lessen in de praktijk te brengen. 

Af en toe mis ik een beetje de handvatten om de materiaal uit de cursus in de praktijk in te zetten. Het boek zit tjokvol informatie, maar het is soms moeilijk om je eigen eerste acties hieruit te halen.

testosteron verhogen voeding 1 696x348

Het gedeelte over voeding bijvoorbeeld bevat heel veel waardevolle en nieuwe informatie voor mij. Ik zie dan graag wat praktische voorbeelden van maaltijden of iets anders wat mij helpt om de lessen in de praktijk te brengen.

Ook bij het mindset gedeelte vond ik het af en toe wat lastig te bepalen wat ik nu concreet moest doen. De bonussen en de supplementen stacks bevatten wel deze praktische tips.

Uiteindelijk heb ik doorgezet en heb ik heel veel kleine wijzigingen doorgevoerd in mijn leven. Een andere waterfles gekocht, veel voedingsmiddelen uit mijn dieet verbannen en andere toegevoegd. Meer aandacht besteed aan mijn slaap. De grootste wijzigingen zaten in mijn workout en vooral in de hoeveelheid rust. 

Het belangrijkste voordeel van de cursus voor mij: je doet alles op natuurlijke wijze en je gaat dus niet met chemische troep aan de klooi. 

Resultaten

Na een maandje of twee merkte ik duidelijk verschil. Er kwam snel spiermassa bij. Ik voelde mij een stuk fitter en energieker en ik had meer zelfvertrouwen. 

Het mooie aan iets als testosteron is dat het meetbaar is. Je kunt kijken hoeveel progressie je hebt geboekt. Ik heb daarom twee zelftesten gedaan. 

Bij de eerste test, voor ik begon, schrok ik mij de tandjes. Ik kwam uit op een waarde van 562 nanogram per deciliter. Zegt jou niets, maar dat betekent dat mijn testosteronwaarde behoorlijk laag is. 

Als je honderd gasten van mijn leeftijd op een rijtje zet, hebben er maar iets van 30 een lagere testostoronspiegel. Ik wist dat ik mijn lichaam wat minder aandacht heb gegeven de laatste tijd, maar zo erg had ik het niet verwacht. 

Drie maanden later heb ik een nieuwe test gedaan. Ik zat nu iets boven de 900. Ik had mijn testosteronwaarden bijna verdubbeld en zit nu richting de top van mijn leeftijdscategorie.

Als het nu niet duidelijk is dat het Testoplan werkt, dan weet ik het ook niet meer.

Wie is Jochum Smid?

Jochum Smid heeft een opleiding gevolgd tot biochemicus. Tijdens zijn studie zag hij dat veel studiegenoten chemische middelen innamen om zich beter te kunnen concentreren. Jochum zocht een natuurlijk alternatief en ging deze producten later verkopen in zijn Webwinkel Natuurlijk presteren.

Tijdens en na zijn studie heeft Jochum nog een tijdje in de chemische industrie gewerkt, maar nu is hij fulltime bezig met zijn webwinkel.

jochum smid

Uit alles blijkt dat Jochum een nuchtere, sympathieke kerel is die heel graag uitgaat van wetenschappelijke methodes. Kortom, Jochum Smid is betrouwbaar. 

Natuurlijk Presteren

De webwinkel van Jochum Smid heet dus Natuurlijk Presteren. In deze webwinkel worden uitsluitend natuurlijke supplementen verkocht. In 2018 is RTL 4 bij Jochum langs geweest.

Wat kost het Testoplan?

Je bestelt het Testoplan voor de laagste prijs via deze link. Het is zeker niet duur als je ziet hoeveel werk Jochum erin heeft zitten. 

Sterke en mindere punten

Zo aan het eind van deze recensie is het tijd om de slotsom op te maken. Eerst nog even kort de belangrijkste voor- en nadelen van deze cursus. 

Voordelen

 • Wetenschappelijk bewezen. De methode is gebaseerd op honderden wetenschappelijke onderzoeken.
 • Heldere uitleg. Het is makkelijk om jezelf te verliezen in allerlei details als je zoveel wetenschappelijke inzichten gebruikt. Hulde aan Jochum voor de goede uitleg
 • Duidelijk resultaat. Mijn testosteronwaarden spreken voor zich. Als je lagere testosteronwaarden hebt, kun je nog wel meer voordeel behalen.
 • Praktische bonussen. De bonussen helpen om een vertaling te maken naar de praktijk.
 • Tevredenheidsgarantie. Eén e-mailtje is voldoende als je niet tevreden bent. 

Nadelen

 • Lastig om de vertaling naar actie te maken. Het is niet altijd makkelijk om te bedenken wat je volgende actie is. Sommige mensen vinden dit wellicht lastig.
 • Geen persoonlijke begeleiding. Het kan ook bijna niet voor dit bedrag, maar is er geen ruimte voor persoonlijke begeleiding door Jochum. 
 • Alleen tekst. Ben je visueel ingesteld, dan heb je pech.

Eindoordeel Testoplan

Voor slechts €49 krijg je een fantastische cursus waarmee je meetbaar je testosterongehalte kunt verhogen. Uit deze recensie wordt dat volgens mij al wel duidelijk. Dat het soms wat moeilijk is om de woorden van Jochum om te zetten in daden, is iets dat ik graag op de koop toe neem. 

Goed om te weten is dat Jochum een actie heeft lopen op het programma.

Plaats een reactie