De 9 Belangrijkste Gevolgen van een Testosteron Tekort

Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en wordt dus geassocieerd met kracht. We kunnen niet allemaal het alfa-mannetje zijn en dus verschillen testosteronwaarden van persoon tot persoon. Toch kun je te lage testosteronwaarden hebben.

Wat zijn nu de gevolgen van een testosteron tekort?

In dit artikel beschrijf ik alle consequenties van een lage testosteronspiegel, zowel op de korte als op de lange termijn. Je kunt deze info gebruiken om te kijken of je waarden wellicht te laag zijn.

Uiteraard help ik je ook om weg om deze gevolgen aan te pakken.

Natuurlijk Presteren heeft een volwaardig programma voor nog geen 5 tientjes om alles te weten te komen over een testosteron tekort, de gevolgen en hoe je dit op een natuurlijke, duurzame manier oplost.

Of bekijk eerst mijn review en ervaringen >>

Wat is testosteron?

Voordat ik je uitleg wat de gevolgen zijn van een testosteron tekort, eerst een korte opfrisser wat testosteron is. Testosteron is een hormoon. Hormonen zijn een soort boodschappers in je lichaam die allerlei lichaamsfuncties regelen. 

Wat zijn normale testosteronwaarden?

Wat normale T-waarden zijn, hangt heel erg van je leeftijd. Vanaf je 25ste neemt de productie in je lichaam geleidelijk af. Hier kun je niet zoveel aan doen. Als je niets doet, verlies je ieder jaar ongeveer 1% van je testosteron. 

Dit is volledig natuurlijk. Je kunt hier niet zoveel aan doen. Overigens zijn er wel genoeg supplementen om je testosteronniveau naar zijn maximaal haalbare (natuurlijke) niveau te tillen.

Waar je wel wat aan kan doen, is je leefstijl. Je leefstijl heeft een enorme invloed op je testosteronspiegel. Met wat flinke aanpassingen in je leefstijl, kun je een groot verschil maken.

Als je vermoed dat je testosteronwaarden te laag zijn, kun je een test doen. Je prikt dan wat bloed, stuurt dit op naar een lab en een paar dagen later krijg je de uitslag. 

Soms komen lage testosteronwaarden door een onderliggend probleem. Heb jij het gevoel dat er meer aan de hand is? Ga dan altijd naar een arts. 

De belangrijkste gevolgen van een testosteron tekort

Hormonen hebben dus een enorm belangrijke functie in je lichaam. Als je een tekort hebt aan testosteron, merk je dit dus op allerlei verschillende manieren. Ik zet de belangrijkste gevolgen op een rijtje. 

Ik begin bij de gevolgen op de korte termijn en werk naar de lange termijn toe. 

#1 Een verlaagd libido

Libido is latijns voor begeerte, oftewel lust. Een verlaagd libido betekent dat je minder zin hebt in seks. De meeste mannen zijn altijd wel te porren voor een spannend avontuurtje. Toch merk je een verschil met wanneer je écht zin hebt in seks. 

Vrouwen merken ook dat je een verlaagd testosterongehalte hebt. Je lichaam maakt minder feromonen aan, subtiele geurstoffen waarmee je vrouwen vertelt dat jij klaar bent voor actie. 

Overigens betekent een verlaagd libido niet gelijk dat je een testosterontekort hebt. Er zijn meer oorzaken van een laag libido. Ik zie het libido een beetje als de kers op de taart. Als je fysiek, mentaal en emotioneel goed in je vel zit, is je libido ook hoog.  

#2 Minder zelfvertrouwen

Testosteron wordt ook wel het leiderschapshormoon genoemd. Mannen met hoge T-waarden hebben meer zelfvertrouwen en nemen om die reden ook meer risico’s. 

Het verlaagde zelfvertrouwen is een wat subtieler effect van te lage testosteronwaarden. Je verliest heel geleidelijk wat bravoure, totdat je in een keer denkt ’twee jaar geleden had ik dit gewoon gedaan, wat is er gebeurd.’ 

De gevolgen kunnen heel groot zijn. Als jij een baan hebt waarbij je vaak moeilijke dingen moet doen, lastige gesprekken, presentaties en dat soort dingen, dan is je zelfvertrouwen echt een van je belangrijkste ‘assets’. 

In het beste geval merk je niet zoveel, behalve dat je je wat somberder voelt dan normaal.

Zelfvertrouwen is een spiraal. Als je de neerwaartse spiraal weer omdraait, ben je snel weer je oude zelf.

testosteron tekort symptomen 696x348

#3 Lager energieniveau

Testosteron heeft een directe invloed op je stofwisseling. Als je waarden lager liggen, verbrand je minder energie. Zowel je sportieve als je mentale prestaties nemen hierdoor wat af. 

Dit lagere energieniveau merk je vooral als je wat vermoeid bent. In combinatie met je lagere zelfvertrouwen, kost het veel meer kracht om moeilijke situaties aan te pakken.

Vaak laat je het er dan maar bij zitten. 

#4 Minder spiermassa

Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen testosteron en spiermassa en de conclusie is zonneklaar. Je spiermassa neemt af als je testosteronspiegel daalt. 

De effecten hiervan zijn na een paar maand zichtbaar, tenminste als je eerder zichtbaar aanwezige spieren had. Bij mannen met een hoger vetpercentage zie je vaak weinig zichtbare spieren en merk je dit verschil minder snel. 

Ook als je het verlies aan spiermassa niet kunt zien, dan merk je wel dat je minder kracht kunt verzetten. Sterker nog, hogere testosteronwaarden helpen je om de spierkracht die je hebt efficiënter in te zetten. 

Vaak hangt het verlies van spiermassa samen met een gebrek aan beweging. Als je aan krachttraining doet, staan je spieren ‘meer open’ voor testosteron. In dat geval kan het zijn dat je wat minder last hebt van minder spiermassa. In dat geval merk je de eerder benoemde zaken wel. 

#5 Meer (buik)vet

Een direct gevolg van minder buikvet en een lagere stofwisseling is dat je lichaam meer vet opslaat. 

In allerlei studies is een rechtstreeks verband aangetoond tussen de vetmassa en de testosteronwaarden. Minder testosteron betekent meer opslag van vet. Meer testosteron betekent meer verbranding van vet. 

Het vervelende is dat meer lichaamsvet in zichzelf ook een oorzaak is van lage testosteronwaarden. Kortom, dit is weer een punt waar je in een negatieve spiraal komt.

buikvet testosteron 696x348

Andere veranderingen aan het lichaam

De reden dat vet leidt tot minder testosteron, is omdat er in je lichaam dan meer enzymen zijn die testosteron afbreken. Dit zetten ze om in oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon.

Je krijgt dan te maken met de nachtmerrie van veel mannen. Manboobs. Dit is een van de duidelijkste aanwijzingen dat je testosteronwaarden wat laag zijn. Let wel dat er ook mannen zijn die altijd al wat last hebben gehad van borstvorming.

#6 Grotere kans op diabetes

Tot nu toe waren de gevolgen van lage testosteronwaarden relatief onschuldig. Dat je wat spiermassa verliest is jammer, maar niet direct gevaarlijk. Je ziet er misschien wat minder appetijtelijk uit voor het andere geslacht, maar als dat alles is…

Op de langere termijn leveren lagere testosteronwaarden wel degelijk een groot probleem op. Doordat je testosteronwaarden, krijg je eerder overgewicht. Doordat je overgewicht hebt, gaat je lichaam minder goed om met je bloedsuiker. 

Je lichaam maakt dan meer insuline aan. De cellen in je lichaam worden hier langzaam resistent voor. Ze reageren minder goed op de grote hoeveelheid bloedsuiker in je lichaam.

Hogere testosteronwaarden reguleren niet alleen je bloedsuikerwaarden nu. Mocht je toch last krijgen van diabetes, dan vermindert het nog steeds de mate waarin je last hebt van de symptomen van diabetes.  

#7 Verhoogde kans op hart- en vaatziekten

Lage T-waarden verhogen direct en indirect de kans op hart- en vaatziekten. 

De indirecte route is opnieuw via je overgewicht. Als je overgewicht hebt, neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Mensen met overgewicht hebben vaker een hogere bloeddruk en verhoogde cholesterolwaarden. 

De directe route is dat testosteron zorgt voor een krachtige pompbeweging van je hart. Dit zorgt voor een betere bloedsomloop. Op deze manier blijven je aderen ook beter schoon.

testosteron hart vaatziekten 696x348

#8 Botontkalking

Normale testosteronwaarden zijn essentieel om je botten op sterkte te houden als je ouder bent. Er is een direct verband tussen de testosteronwaarden en de sterkte van je botten. 

Vooral op latere leeftijd heb je graag wat stevigere botten, omdat je de kans op een breuk zo klein mogelijk wilt maken. 

#9 Verhoogde kans op Alzheimer

Als laatste is uit onderzoek gebleken dat de kans op Alzheimer groter is als je latere testosteronwaarden hebt. 

Keer de gevolgen om

Zowel op de korte als op de lange termijn zijn de gevolgen van lage testosteronwaarden niet prettig. Verlaagde testosteronwaarden kunnen op de korte termijn grote gevolgen hebben voor je mentale en fysieke prestaties. Op de langere termijn kan het zorgen voor allemaal gezondheidskwalen. 

Alle reden om er iets aan te doen. Gelukkig heb je de eerste stap gezet en ben je op zoek naar informatie over wat je testosteron allemaal met je doet. 

Het mooie is dat je met een paar redelijk eenvoudige ingrepen je testosteronwaarden al een flink eind kunt verhogen. Mocht je overgewicht hebben, dan is de kans heel groot dat je dit probleem gelijk ook aanpakt.

Het is wel belangrijk dat je planmatig te werk gaat en niet zomaar van allerlei dingen probeert om je testosteron te verhogen. Sommige dingen steken best nauw, vooral rondom voeding en beweging. Kies daarom altijd iets waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het kan helpen.

Natuurlijk Presteren heeft een volwaardig programma voor nog geen 5 tientjes om alles te weten te komen over een testosteron tekort, de gevolgen en hoe je dit op een natuurlijke, duurzame manier oplost.

Of bekijk eerst mijn review en ervaringen >>

Plaats een reactie