Top 5 BEWEZEN Testosteron Verhogende Supplementen

In dit artikel bespreken we 5 wetenschappelijk bewezen testosteron verhogende supplementen. Daarnaast komen er later in het artikel meerdere middelen aan bod die als testosteron booster te boek staan, maar in werkelijkheid klinkklare onzin zijn.

Vandaag bespreken we de wetenschappelijke feiten.

Het mooie van deze bewezen testosteron verhogende supplementen is dat ze allemaal legaal zijn in Nederland.

Het zal je verbazen hoe eenvoudig het eigenlijk is om je natuurlijke testosterongehalte tot het hoogste niveau te tillen.

Om deze supplementen het meest effectief te laten zijn wil je ze het liefst gezamenlijk innemen. Oftewel, we gaan onze eigen testosteron verhogende supplementen stack maken.

Hoe je dit het beste doet komt ook aan bod in dit artikel.

De meeste supplementen die beschreven zijn op deze pagina kun je bestellen bij mijn favoriete webshop voor sportvoeding, supplementen en superfoods Body & Fitshop. Ook hebben zij vak leuke acties en combideals lopen zoals te zien is op deze actiepagina.

Waarom gebruiken we testosteron verhogende supplementen?

Testosteron is het mannelijke hormoon. Het is verantwoordelijk voor veel essentiële onderdelen in ons leven. Zo speelt testosteron een belangrijke rol in ons libido. Iemand die hoge testosteronniveaus heeft zal tevens assertiever zijn, meer energie hebben en dominanter zijn. 

Veel testosteron wordt geassocieerd met zelfvertrouwen.

Daarnaast helpt een verhoging van de testosteronspiegel ons in de sportschool. Kijk maar naar bodybuilders.

De echte bodybuilders van tegenwoordig spuiten kunstmatig testosteron in hun lichaam, waardoor ze veel sneller en makkelijker spiermassa bouwen.

Zelf ben ik absoluut geen fan van anabole steroïden.

testosteron verhogende supplementen

Mensen in mijn omgeving gebruiken het sporadisch en het is mij ook wel eens aangeboden. Maar nee bedankt. 

Als ik kijk naar de bijwerkingen bij het gebruik van anabolen, haak ik al direct af. Daarnaast vind ik het overdreven gespierde lichaam dat je erdoor krijgt geen gezicht. Menig bodybuilder is vroegtijdig overleden door anabolen gebruik of krijgt hart- en vaatproblemen.

Ons natuurlijke testosteronniveau verhogen

Het is veel interessanter om te kijken naar hoe we ons natuurlijke testosteronniveau optimaliseren EN op peil houden. Vandaar dat ik mezelf ben gaan verdiepen in onder andere testosteron verhogende supplementen. Maar ook andere manieren om het testosteronniveau naar het van nature maximaal haalbare te brengen.

Jij leest dit artikel omdat je hier zelf ook wel een voorstander van bent. Super! Laten we beginnen.

Het gebruik van testosteron verhogende supplementen is op eigen risico

Alles wat in dit artikel staat is puur ter educatie en vermaak. Gebruik van de voorgestelde middelen uit dit artikel is op eigen risico. Niets uit dit artikel kan gezien worden als medisch advies.

Daarmee kan ik niet instaan of verantwoordelijk worden gehouden voor enige consequenties. Overleg altijd eerst met je (huis)arts of je iets kunt gebruiken of niet. 

Tevens wil ik je erop attenderen dat sommige supplementen niet in combinatie gaan met bepaalde medicatie. Overleg ALTIJD eerst met je (huis)arts of het voor jou medisch verantwoord is om één of meerdere supplementen te nemen.

Ik ben niet verantwoordelijk voor enige consequenties. Gebruik van de testosteron verhogende supplementen is op EIGEN risico! Voor een compleet plan om je testosteron te verhogen kan ik je het Testoplan van Natuurlijk Presteren aanraden.

De 5 Bewezen Testosteron Verhogende supplementen

Zoals ik in het begin al aangaf kun je meerdere supplementen uit deze blog hier vinden. Hier zijn ze dan. De 5 bewezen testosteron supplementen. (bron van alle informatie)

Zink 

Zink wordt vaak gepromoot als testosteron verhogend mineraal. En inderdaad, zink kan zeker testosteron verhogen. Alleen is dit enkel van toepassing voor diegenen die een daadwerkelijk tekort hebben aan zink.

Intensieve krachtsporters en atleten krijgen sneller een zinktekort. Dit komt doordat het mineraal via zweet het lichaam verlaat. Een zinktekort wordt geassocieerd met een laag testosteronniveau.

Als het zinktekort wordt aangevuld zal dit ook bijdragen aan het normaliseren van het testosterongehalte.

Het is goed om te weten dat als je je zinktekort hebt aangevuld en vervolgens meer zink gaat nemen, dit niet voor een verdere verhoging van je testosteronniveau zorgt. 

testosteron verhogende supplementen ZINK

Hoge doses zink innemen kan schadelijk zijn voor het lichaam. Denk aan maag-darmproblemen en lever-nierschade.

Stelselmatig hoge doses zink innemen kan op den duur zorgen voor een kopertekort.

Toch kun je voor een periode van twee tot vier maanden wel je dosis zink “superloaden”. Dit betekent dat je voor die periode per dag 100 mg zink neemt. Dit is veilig volgens onderzoek (bron) en helpt als testosteron booster..

Dosering van zink

Als aanvulling op een gezond voedingspatroon zou je zink supplementen kunnen nemen van 25 – 30 mg per dag.

Neem zink bij voorkeur tijdens de maaltijd. Als je dit testosteron verhogende supplement neemt op lege maag kun je last krijgen van misselijkheid en buikkrampen.

LET OP: Deze doses is algeheel aangeraden voor sportieve mensen die veel zweten.

testosteron verhogende supplementen vlees

Zit je veel, zweet je weinig tijdens het sporten of heb je een voedingspatroon met behoorlijk wat vleesproducten? Dan kan bovenstaande doses schadelijk zijn. In dat geval wil je maximaal 10 – 20 mg zink per dag nemen.

Zink kopen

Zelf koop ik zink altijd hier >>

Voor mij is dit de aanbieder met de beste prijs / kwaliteit verhouding. Daarnaast is er gratis verzending bij bestellingen vanaf €30,-. Hier kun je bijna alle andere testosteron verhogende supplementen uit dit artikel verkrijgen.

Magnesium als een van de testosteron verhogende supplementen

Magnesium is net als zink een belangrijk mineraal. Net als bij zink wordt ook een magnesiumtekort geassocieerd met lage testosteronniveaus.

Zodra je magnesium supplementen neemt en je tekort aanvult, zal dit ook bijdragen aan het normaliseren van je testosterongehalte.

Als je geen magnesiumtekort hebt heeft het geen zin om magnesium bij te slikken om je testosteronniveau te verhogen. 

Je kunt niet je testosteronniveau verhogen met magnesium supplementen als je al voldoende magnesium in je lichaam hebt. Toch hebben veel Nederlanders een magnesiumtekort.

testosteron verhogende supplementen magnesium

Net als zink verlies je magnesium via je zweet. Daarnaast zorgt stress voor de afbraak van magnesium. Het stresshormoon cortisol is een ware magnesiumkiller. Daarom wordt magnesium als testosteron verhogende supplement aangeraden voor (fanatiek) sporters en mensen die onder langdurige stress staan.

Verder kan het weinig kwaad als je het toch neemt, zonder tekorten te hebben. Overdosering is praktisch onmogelijk bij magnesium.

Dosering van magnesium

Om te beginnen is 200 mg magnesium per dag genoeg. Deze doses kan wel verhoogd worden naar 400 mg per dag. We hebben het dan wel over de daadwerkelijke magnesium. Check altijd even het label hoeveel mg magnesium er in zit.

Er zijn verschillende vormen van magnesium. Je kunt magnesium citraat, diglycinaat of gluconaat nemen. Magnesiumoxide is niet aan te raden aangezien deze slecht door het lichaam wordt opgenomen.

Als je kiest voor magnesium gluconaat, neem die dan hoe dan ook tijdens een maaltijd. Dit zorgt dat het beter wordt opgenomen in het lichaam. Voor de andere vormen kun je zelf kiezen wat je het prettigst vindt; op lege maag of tijdens een maaltijd.

Magnesium kopen

Magnesium koop ik altijd bij deze aanbieder >>

Vitamine D3

Vitamine D3 is grondig onderzocht. In veel wetenschappelijke onderzoeken is gekeken naar de rol van Vitamine D3 en de mannelijke vruchtbaarheid.

Vitamine D3 is een bewezen testosteron verhogend supplement. Vitamine D3 receptoren zitten IN zaadcellen. Daarnaast speelt Vitamine D3 een belangrijke rol in de productie van steroïde hormonen.

Er zijn studies gedaan bij mannen die een (chronisch) tekort hadden aan Vitamine D3.

Ze hebben deze tekorten gedurende een jaar aangevuld. Dit resulteerde inderdaad in een stijging van het testosteronniveau.

testosteron verhogende supplementen vitamine-d

Of dit een verhoging van een verlaagd of van een normaal testosteronniveau was is niet bekend. Dit komt doordat de studies zijn uitgevoerd op mannen tussen de 45 en 65 jaar die te maken krijgen met leeftijdsgerelateerde testosteron verlaging.

Dosering van Vitamine D3

Vitamine D3 supplementen nemen is veilig, goedkoop en een perfecte manier om je testosteronniveau op peil te krijgen en behouden. Het overgrote deel van de mensen heeft een chronisch tekort aan deze vitamine.

Eigenlijk de enige mensen die geen aanvullende Vitamine D3 supplementen nodig hebben zijn mensen die dicht bij de evenaar leven.

Voornamelijk in de winter is het belangrijk om extra Vitamine D3 te nemen, aangezien er dan weinig zon is. Maar zelfs in de zomer kan het geen kwaad om bij te slikken aangezien veel mensen dan alsnog niet van de zon genieten.

LET OP

Mensen met een donkere huid hebben meer zon nodig dan mensen met een lichte huid om dezelfde hoeveelheid Vitamine D3 op te nemen. Dit komt doordat een donkere huid meer beschermt tegen zonlicht. Hierdoor wordt Vitamine D3 (veel) minder goed opgenomen.

Neem 2000 – 3000 IU Vitamine D3 per dag. De 2000 IU per dag is normaal wat je dagelijks binnen wilt krijgen. Als je echt een tekort hebt dan is het verstandig om met 3000 IU te beginnen. Na verloop van tijd kun je dan overgaan naar 2000 IU per dag.

Bij voorkeur neem je dit testosteron verhogende supplement tijdens een maaltijd. Het liefst in de ochtend aangezien Vitamine D3 wordt geassocieerd met slaapproblemen mits je het in de avond neemt.

Vitamine D3 kopen

Vitamine D kun je hier krijgen.

Je kunt het naast bij Body&Fitshop ook bij bijvoorbeeld Holland&Barrett kopen of zelfs de Kruidvat. Hier ben ik zelf geen voorstander van aangezien er in die “natuurlijke testosteron verhogende pillen” vaak andere rommel zit.

Creatine

Creatine is een organisch zuur dat fungeert als energieleverancier in het lichaam.

Het herstelt ATP-niveaus in de cel sneller dan glucose of vetzuren. Het is een bewezen middel om fitnessprestaties te verhogen en het helpt bij het bouwen van spiermassa.

Tevens is creatine meermaals onderzocht in de interactie met androgenen.

In een studie bij jonge mannen (tussen de 18 en 35 jaar) is een milde, maar toch noemenswaardige stijging geconstateerd in testosteronniveaus. 

testosteron verhogende supplementen creatine

Door creatine te nemen werd er een 20-25% verhoging in het testosterongehalte waargenomen.

Creatine is veilig om te nemen, alleen moet er nog verder onderzoek gedaan worden naar hoe de stijging van het mannelijke hormoon tot stand komt. Verder zijn de studies bijna alleen bij mannen uitgevoerd. Welke effect creatine heeft bij vrouwen is onbekend.

Dosering van Creatine

Je hoeft geen speciale en dure vormen van creatine te nemen. Integendeel, de meest simpele en goedkope variant werkt het beste. Dit is creatine monohydraat. Er zijn veel duurdere varianten, maar studies hebben uitgewezen dat deze niet beter werken dan standaard creatine monohydrate.

Mijn lichaam reageert zelfs beter op de goedkoopste creatine.

Als je zelf gevoelig bent voor creatine en last krijgt van je buik bij het innemen, dan is de micronised variant een beter idee. Dit wordt wat subtieler in je lichaam opgenomen. Qua effect op je fitnessprestaties en testosteronniveaus maakt het verder geen verschil met creatine monohydraat.

Neem 5 gram creatine per dag. Mensen met flink wat spiermassa baten wellicht bij een maximale dosering van 10 gram per dag. Of die hogere dosering écht verschil maakt moet nog onderzocht worden. In principe is 5 gram dus uitstekend!

Belangrijke informatie

Sommige mensen zijn ongevoelig(er) voor creatine. Dit betekent dat creatine niet of minder goed via het bloed de spieren ingaat. Op dit moment wordt er gretig onderzocht hoe deze barrière omzeild kan worden. Als je ongevoelig bent voor creatine is daar nu dus nog niets aan te doen.

Er wordt gesuggereerd dat als je ongevoelig bent voor creatine, het raadzaam is om het samen met een maaltijd hoog in koolhydraten en hoog in eiwitten te nemen. Vlak voordat je gaat sporten.

Als je creatine goed opneemt dan hoef je je geen zorgen te maken over wanneer je het in moet nemen. Het enige wat je wilt doen is het NIET op lege maag te nemen, maar tijdens een maaltijd.

Creatine kopen

Je kunt creatine tegenwoordig zelfs bij de Kruidvat of Action kopen. Zelf koop ik hem altijd hier.

DHEA

Het laatste effectieve testosteron verhogende supplement is DHEA.

Dit stofje zit al standaard in je lichaam en zorgt voor de productie van zowel de mannelijke hormonen (testosteron) als vrouwelijke hormonen (oestrogenen).

Als je lage testosteronniveaus hebt dan kun je DHEA gebruiken als testosteron booster.

Echter zal DHEA niet boven het normale testosteronniveau uitkomen. Als je een gezond testosteronniveau hebt, heeft het in feite geen zin om DHEA te nemen.

Het is vooral zinvol voor mannen die kampen met leeftijd gerelateerde testosterontekorten.

testosteron verhogende supplementen DHEA

Dosering van DHEA

Neem per dag 25 – 50mg DHEA per dag tijdens een maaltijd.

DHEA kopen

Kijk hier voor een goede prijs/kwaliteit verhouding van DHEA. Dit zijn supplementen van 50mg per capsule.

De 6 Niet Bewezen Testosteron Verhogende Supplementen

D-Aspartic Acid (D-asparaginezuur)

Het zal je misschien verbazen dat D-Aspartic Acid (DAA) in het lijstje van NIET bewezen testosteron verhogende supplementen staat, als ik nu zeg dat het wel degelijk je testosteron kan verhogen.

Het ding met DAA is dat het zeer tijdelijk werkt. Als je twee weken DAA hebt gebruikt dan moet je daarna weer een maand wachten voordat je weer DAA inneemt.

Anders ben je simpelweg je geld aan het weggooien gezien de werking na twee weken verdwijnt.

Oftewel, DAA kan ZEKER je testosteronniveau verhogen, alleen dan wel alleen voor korte duur.

testosteron verhogende supplementen d aspartic acid

D-asparaginezuur is een aminozuur en werkt als testosteron booster. Als je een gezonde man bent, dan zal je na een week merken dat je testosteronniveau stijgt. Dit kan wel tot 50% meer zijn! Deze stijging is ook vastgesteld bij mannen die last hebben van vruchtbaarheidsproblemen.

Na twee weken normaliseert het testosteron niveau weer. Of er verder echt praktische voordelen aanzitten voor gezonde mannen moet nog verder onderzocht worden. Vandaar dat het in dit lijstje staat.

Dosering van D-Aspartic Acid

Wil je toch DAA uitproberen, dan is een dagelijkse dosis van 3,6 gram (3600mg) voldoende.

Bij voorkeur neem je DAA in de ochtend of voor een workout. Het kan op lege maag of bij een maaltijd laag in eiwitten. Verder onderzoek is nodig om exact te bepalen wanneer het beste moment is om DAA te nemen.

Neem DAA 10 – 14 dagen. Daarna moet je op zijn minst een maand pauze inlassen met gebruik, gezien doorgaan geen zin heeft.

D-asparaginezuur kopen

Zelf koop ik D-Aspartic Acid altijd hier.

Het is in poedervorm, dus je kunt er niet omheen dat je het moet proeven. De smaak van D-asparaginezuur vind ik te vergelijken met citroen. Het is vrij zuur, maar niet vies. Je kunt het mengen met water, kwark of havermout. Wat je zelf het prettigst vindt.

Boron (borium)

Boron of borium wordt regelmatig verkocht als een van de testosteron verhogende pillen. Of het echt testosteronniveaus doet stijgen moet nog verder onderzocht worden. Op dit moment is er geen noemenswaardig bewijs voor de werking op het mannelijke hormoon.

Coleus Forskohlli

Coleus Forskohlli heb ik al eerder besproken in het artikel over vet verbrandende supplementen. Dit is een bewezen vet verbrandend kruid.

Ik heb het zelf ook getest en inderdaad, het helpt zonder twijfel bij het verbranden van vet. Vooral de lovehandles worden aangepakt 

Er zijn wel wat aanwijzingen dat Coleus Forskohlli testosteronverhogend werkt bij mannen met overgewicht.

Maar hoe dit mechanisme precies werkt en of dit ook voor ‘gezonde’ mannen werkzaam is moet nog verder onderzocht worden.

Tevens is het nog onbekend wat de lange termijn effecten zijn van dit kruid en kan het in strijd zijn met bepaalde medicatie.

Overleg met een arts is daarom erg belangrijk voordat je met Coleus Forskohlli begint.

vet verbrandende supplementen Coleus Forskohlli

Dosering van Coleus Forskohlii

De actieve vet verbrandende stof in Coleus Forskohlii is forskolin. Idealiter neem je tweemaal daags een dosis van 25mg van foskolin. Normaal gesproken is dit actieve stofje voor 10% aanwezig in Coleus Forskohlii.

Oftewel: twee keer per dag een capsule of tablet van 250mg Coleus Forskohlii bij 10% forskolin. Dit is dan 500 mg Coleus Forskohlii per dag.

De vet verbrandende werking is het meest effectief bij mensen die kampen met overgewicht. Versus mensen die al een laag vetpercentage hebben.

Coleus Forskohlli kopen

Dit is een makkelijk te verkrijgen supplement. Zelf koop ik hem altijd hier

LET OP: Gebruik Coleus Forskohlii maximaal drie weken. Daarna wacht je met het gebruik voor minimaal vier weken. Wil je het daarna weer gebruiken, doe het dan wederom voor maximaal drie weken, afgewisseld met vier weken rust.

Lange termijn effecten van dit supplementen zijn nog onvoldoende onderzocht. Uit studies blijkt dat korte termijngebruik in ieder geval veilig is.

Libido verhogende supplementen

Van heel veel supplementen wordt geclaimd dat het de testosteronaanmaak verhoogd. Denk aan bepaalde libido boosters en kruidensupplementen.

En ja, veel van deze supplementen hebben inderdaad een positieve invloed op het libido en zelfs zelfvertrouwen, maar doet het letterlijk NIETS in testosterongehaltes.

Deze niet bewezen testosteron verhogende supplementen zijn onder andere:

testosteron verhogende supplementen maca

Deze supplementen geven wel degelijk een libido boost; ze zijn echter niet van invloed op het testosteronniveau.

Kruidensupplementen

Naast de libido verhogende supplementen zijn er ook nog kruiden die als testosteron verhogend worden ingezet. Maar ook deze werken hierbij niet:

  • Gember
  • Tongkat Ali
  • Horny Goat Weed

Gember en Tongkat Ali verhogen enkel het testosteron bij onvruchtbare mannen of zodra zij schade hebben aan de testikels. Horny Goat Weed is nog niet bij mensen onderzocht, dus daar valt niets over te zeggen.

Ook al is er wel een kans dat een of meerdere supplementen het testosteronniveau verhogen. Er is op dit moment echter nog onvoldoende bewijs. Let daarom op (je portemonnee) dat je eerst goed onderzoek doet naar deze supplementen.

De eerste 5 supplementen uit dit artikel zijn bewezen effectief om het testosteronniveau te verhogen en op peil te houden.

Brandnetel

Brandnetelsupplementen worden vaak verkocht als zijnde testosteronbooster. Helaas…

In theorie zou brandnetel best kunnen werken, alleen is gebleken dat het niet werkt als je het met supplementen inneemt. Hoe dit precies kan moet ook nog verder onderzocht worden.

Het heeft daarom geen zin om brandnetel toe te voegen aan je testosteron verhogende stack.

Jouw Testosteron Verhogende Supplementen Stack op Maat

We zijn bijna op het einde gekomen van dit artikel. Nu valt alles samen omdat we nu onze eigen testosteron verhogende STACK gaan maken. Erg leuk om te doen!

Basis-stack om je testosterongehalte naar het -op natuurlijke wijze- maximaal haalbare te brengen

Zink: Per dag maximaal 25 – 30mg.

Magnesium: 200 – 400mg per dag.

Vitamine D3: 2000 – 3000 IU per dag.

Creatine: Dagelijks een dosis van 5 gram als zijnde creatine monohydrate.

Zelf combineer ik het nog met een aantal van de vet verbrandende supplementen.

Voor mannen tot 35 jaar die hun testosteronniveau willen verhogen

Basis-stack:Zoals hierboven beschreven.

D-Aspartic Acid: neem dagelijks 3600mg voor twee weken lang. Stop dan voor op zijn minst een maand met gebruik.

testosteron verhogende supplementen supps

Coleus Forskholli (optioneel): tweemaal daags een dosis van 25mg forskolin.

Voor mannen die hun testosteronniveau op peil willen houden

Basis-stack: Zoals hierboven beschreven.

DHEA: 25 – 50mg per dag en zorg ervoor dat je een gezonde levensstijl hebt.

Tot Slot: Testosteron Verhogende Tip

Dit is het. Alle zin in onzin voor wat betreft testosteron verhogende supplementen.

Zoals je hebt gelezen staan er een aantal supplementen bij de NIET bewezen testosteron boosters, die toch wel een positieve invloed kunnen hebben op testosteronniveaus. Echter is er nog meer onderzoek nodig naar de werkelijke effectiviteit hiervan bij mensen.

Het begint allemaal bij een gezonde basis, dat vooropgesteld. Je wilt alles wat maar van invloed is op je T-waarden optimaliseren. Hiermee bedoel ik onder andere gezonde voeding met veel plantaardige, onbewerkte producten en natuurlijk regelmatig sporten of anderzijds bewegen. Door dat goed aan te pakken behaal je de meeste winst op het gebied van testosteron. 

De meeste supplementen die beschreven zijn op deze pagina kun je bestellen bij mijn favoriete webshop voor sportvoeding, supplementen en superfoods Body & Fitshop. Ook hebben zij vak leuke acties en combideals lopen zoals te zien is op deze actiepagina.

Plaats een reactie