The Subtle Art of not Giving a F*ck (Mark Manson) Review + Ervaringen

De edele kunst om er geen f*ck meer om te geven; The Subtle Art of not Giving a F*ck is het tweede boek van Mark Manson. Beide zijn het typisch Mark Manson boeken; recht door zee, bloedeerlijk en eens een keer iets anders dan wat veel andere schrijvers en goeroe’s verkondigen. In deze review lees je mijn ervaringen met het boek The Subtle Art of not Giving a F*ck.

Voordat ik een fysiek exemplaar in mijn handen kreeg, heb ik hem aangeschaft bij Audible. Dat luisterde lekker weg, dacht ik. En dat deed het zeker. Het is fantastisch ingesproken. Hoe een boek wordt verteld kan het boek kracht bijzetten of juist ontkrachten. Bij The Subtle Art of not Giving a F*ck was het geweldige boost. 

Inmiddels is het een half jaar geleden dat ik het boek heb gelezen en daarom ga ik een aantal zaken beschrijven, aangezien hoe je in het leven staat en waar je je wel en niet druk over maakt je als man krachtig of neerslachtig kan maken. Vandaar; The Subtle Art of not Giving a F*ck is onmisbare kost voor als je meer van het leven wilt genieten zonder al te veel zorgen.

Doel van het boek

De voornaamste doelen van The Subtle Art of not Giving a F*ck zijn om ons:

  • een andere kijk op het leven te geven.
  • een nieuwe visie te verschaffen over hoe om te gaan met tegenslagen.
  • te laten zien dat het hele idee van positief willen zijn niet werkt.
  • de waarheid te vertellen over het leven.
  • inzicht te geven over dat je kan kiezen waar je je druk over wilt maken, in plaats van je bijna verplicht te voelen om je druk te maken, schuldig te voelen en schaamte te ervaren voor bepaalde zaken in het leven.
  • te laten zien hoe je je angsten, onzekerheden, kwetsbaarheden en imperfecties recht in de ogen aankijkt in plaats van ze te vermijden; en hoe dat juist veel van je problemen gaat oplossen.

“In life, we have a limited amount of fucks to give. So you must choose your fucks wisely.” aldus Manson.

Wat kan je van The Subtle Art of not Giving a F*ck verwachten?

In 9 hoofdstukken en 212 pagina’s geeft Mark Manson een prachtige weergave over hoe het leven door veel mensen wordt ervaren of aangepraat wordt vs. hoe het leven werkelijk is en wat de sleutels zijn tot een prettig en gelukkig leven. Het is zeer paradoxaal, maar juist door preciés het tegenovergestelde te doen van wat de meeste mensen nu doen kun je juist datgene bereiken wat je verlangt. 

Een mooi voorbeeld hiervan is dat de meeste mensen streven naar:

  • zo min mogelijk pijn.
  • zo veel mogelijk genot.

Dat zit in onze natuur; het vermijden van pijn en opzoeken van zoveel mogelijk genot. Echter; doordat ze pijn en moeilijk situaties zoveel mogelijk vermijden, wordt het steeds moeilijker voor veel mensen en wordt het genot nóg minder. Mensen die moeilijke dingen doen, tegenslagen vereren en zelfs opzoeken en de uitdaging aangaan, hebben aan het eind van de rit meer plezier, genot en geluk.

Voorbeelden

Mensen die geen moeite doen om gezond te eten en het liefst alleen maar fast food eten. Zij worden dik, ongezond en gaan op lange termijn kampen met gezondheidsproblemen. Je hoeft je niet te verdiepen in gezonde voeding en eet datgene wat makkelijk en snel is. In het begin makkelijk en meer “genot”, terwijl ze hier later flinke problemen mee kunnen krijgen.

De mensen die niet willen sporten. Ook daar is het zo: in het begin is het makkelijk. Op termijn heeft dit nadelige gevolgen.

Diegenen die na een werkdag van hun saaie baan zichzelf op de bank ploffen om te Netflixen of te gamen. Dat liever dan zichzelf inzetten om iets van het leven te maken, bijvoorbeeld door een passie te vinden en te doen of hun eigen bedrijf opstarten. 

Simpele voorbeelden waarbij het vermijden van pijn en het ervaren van meer genot op korte termijn een realiteit is, maar op lange termijn rampzalig kan zijn. Mark Manson laat zien in The Subtle Art of not Giving a F*ck hoe je dat omdraait. Dat betekent: de moeilijke dingen doen (zoals gezond eten, sporten en jezelf inzetten om iets van je leven te maken), leert van je imperfecties en fouten, zodat je op lange termijn gelukkiger wordt. 

Wat ik hierboven schrijf is slechts één onderdeel van het boek. Daarnaast heeft Mark het erover hoe je gaat kiezen wáár je je zorgen over wilt maken. Als je je voorheen druk kon maken over van alles en nog wat, dan leer je dat door dit boek af. Mark laat zien dat je je druk gaat maken over zaken die er toe doen. Al het andere en dingen waar je geen controle over hebt, laat je voor wat het is. You stop giving a f*ck.

Mijn persoonlijke ervaring met The Subtle Art of not Giving a F*ck

In één woord: geweldig. 

The Subtle Art of not Giving a F*ck behoort absoluut tot het arsenaal van de krachtige man. Ik denk dat dit een cruciaal element is om onder de knie te krijgen; je minder zorgen maken en je alleen zorgen maken om de dingen die er echt toe doen. En de rest… laat het los.

Jaren terug maakte ik mij zorgen over van alles. Echt over van alles. Dit heb ik geleerd van mijn vader (een van de grootste piekeraars op aarde) en hij heeft het weer overgenomen van zijn moeder. Mijn oma was een fantastisch lieve vrouw, maar ze kon zich om de kleinste dingen druk maken. Met als gevolg een hoop onnodige frustratie, slapeloze nachten en zorgen voor haarzelf. 

Herkenbaar?

Het boek bevat ruim 200 pagina’s met regelmatig “Oh ja, dat heb ik ook.” momenten. Veel dingen die Mark Manson bespreekt zijn zwaar herkenbaar. Bijvoorbeeld boos worden op jezelf, omdat je weer boos wordt op iets waar je niet boos over wilt worden. Dan vind je je zelf een loser, omdat je nu boos wordt op jezelf,  terwijl je niet boos wilt worden. Enzovoorts. 

Of dat je je zorgen gaat maken over dat je je zorgen maakt over dingen waar je je eigenlijk helemaal geen zorgen over wílt maken. Je wordt vervolgens boos op jezelf dat je je zorgen gaat maken over dat je je zorgen maakt over dingen waar je je helemaal geen zorgen over wilt maken. Enzovoorts.

Dit wordt ook wel ‘The Feedback-loop From Hell” genoemd. Je gaat het meemaken in het boek en iedereen heeft er in meer of mindere mate last van.

Het boek bevat enerzijds veel herkenbare stukken en kan daarnaast ook sterk confronterend zijn. Je gaat vanuit het perspectief van Mark Manson naar jezelf en bepaalde gedragingen & gewoontes kijken. 

Wat heeft het mij zoal gebracht?

Door de bewustwording, confrontaties en waarheden waarvan ik weet dat ze kloppen ben ik een stuk kalmer en relaxter geworden. Belachelijke zaken en overbodige dingen waar ik me voorheen druk over kon maken, heb ik los kunnen laten. Dat voelt heerlijk.

Het is niet zo dat ik me binnen één nacht geen zorgen meer ging maken. Het is een levenslang proces en ik ben van mening dat elk mens iets kans opsteken van The Subtle Art of not Giving a F*ck. Puur en alleen om meer inzicht te krijgen waarover je je nou eigenlijk zorgen maakt (vaak speelt het zich onbewust af) om daar vervolgens iets mee te doen als je dat nodig vindt.

Pluspunten

  • Goed geschreven en het audioboek is geweldig ingesproken.
  • The Subtle Art of not Giving a F*ck heeft een boodschap die aankomt en waar je iets mee kan.
  • Voor vrijwel elk mens kan dit boek verlichting geven.
  • Behulpzaam en krachtig.
  • Confronterend voor diegenen die denken dat ze altijd maar positief moeten zijn (dat kan simpelweg niet).

Minpunten

  • Ik kan zo geen minpunten benoemen van The Subtle Art of not Giving a F*ck, behalve dat het wat praktischer had gemogen. Concrete opdrachten na een onderdeel zou al prettig zijn geweest.

Is dit boek iets voor jou?

The Subtle Art of not Giving a F*ck is voor iedereen die:

  • Zich (te) veel zorgen maakt en daarmee wilt ophouden.
  • Al van alles geprobeerd heeft op het gebied van zelfvertrouwen kweken / gelukkiger worden / minder piekeren etc., maar niet de antwoorden vinden waar ze behoefte aan hebben. 
  • Meer uit het leven wil halen.
  • Meer uit zichzelf en uit zijn relaties wilt halen.
  • Niet gelukkig is en er toch alles aan heeft gedaan om dat te veranderen.
  • Bang is voor falen / afwijzing / risico’s nemen en daar van af wil.

Plaats een reactie